12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za tri mjeseca preko 20 hiljada kontrola

Ekonomija

Comments 0

Za tri mjeseca preko 20 hiljada kontrola

Izvor: Mina business

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Uprava za inspekcijske poslove (UIP), koja je od juna do kraja avgusta obavila ukupno 21,03 hiljade kontrola, uspješno je sprovela pojačani inspekcijski nadzor u ljetnjoj turističkoj sezoni, ocijenili su njeni predstavnici.

„Sumirajući rezultate, možemo reći da smo zadovoljni načinom organizovanja aktivnosti, radom inspektora na terenu, kao i saradnjom sa drugim organima na lokalnom i državnom nivou“, kazali su iz UIP-a.

Oni su dodali da je saradnja na terenu omogućila dalji napredak na planu suzbijanja sive ekonomije i unapređenja poslovnog ambijenta, kao i bolju zaštitu crnogorskog turističkog proizvoda.

Iz UIP-a su saopštili da je u pojačanom nadzoru tokom sezone angažovano 66 inspektora u šest primorskih opština, Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom.

„Inspekcije su u šest primorskih opština obavile 17,31 kontrolu, u okviru kojih je utvrđeno 9,53 hiljade nepravilnosti. U cilju njihovog otklanjanja, inspekcije su izrekle 2,88 hiljada mjera ukazivanja, donijele 2,87 hiljada rešenja o otklanjanju nepravilnosti, a u mjerama privremene zabrane rada je i 16 zapečaćenih objekata“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UIP-a.

Inspektori su, kako su dodali iz UIP-a, izdali 10,2 hiljade prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 3,89 miliona EUR, što je 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Podnesen je i 61 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Predstavnici UIP-a su saopštili da je na teritoriji Crne Gore u istom periodu obavljeno ukupno 21,03 hiljade kontrola, u kojima je utvrđeno 11,36 hiljada nepravilnosti. Izdato je prekršajnih naloga u vrijednosti od 4,29 miliona EUR.

„Inspekcije su tokom protekle turističke sezone bile naročito usmjerene na zaštitu zdravlja ljudi, suzbijanje sive ekonomije iz oblasti ugostiteljstva, trgovine, zanatskih djelatnosti, zapošljavanja i ostvarivanja prava zaposlenih“, kazali su iz UIP-a.

Oni su dodali da izvrsne efekte rada inspekcija potvrđuje i podatak da je u periodu pojačanog nadzora, na nivou Crne Gore evidentirano preko 1,19 hiljada radno angažovanih sa kojima poslodavci nijesu zaključili ugovore o radu i prijavili ih na obavezno socijalno osiguranje.

„Nakon mjera koje je preduzela Inspekcija rada, ugovori o radu su zaključeni sa 275 osoba koje su i prijavljene na osiguranje, čime im je regulisan radno-pravni status u skladu sa zakonom“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR