16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulić: Dodatno valorizovati rudarske potencijale

Ekonomija

Comments 0

Sekulić: Dodatno valorizovati rudarske potencijale

Izvor: Mina bussines

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Vlada će nastaviti da, u saradnji sa rudarskim kompanijama, kreira poslovni ambijent u kome će se dodatno valorizovati rudarski potencijal Crne Gore, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Sekulić je na svečanosti koja je povodom Dana rudara Crne Gore upriličena u Pljevljima, kazala da će Vlada raditi i na poboljšanju uslova u kojima rudari rade kao i na poboljšanju njihovog materijalnog i socijalnog položaja.

„Ovo je godina u kojoj Crna Gora slavi 71 godinu dugu tradiciju rudarske proizvodnje u Crnoj Gori - tradiciju koja obavezuje da se sa najvećim pijetetom sjećamo svih onih koji su udarili temelje crnogorskom rudarstvu prolazeći kroz sve izazove tranzicionih procesa, uz očuvanje rudarske proizvodnje u Crnoj Gori“, kazala je Sekulić.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, dodala da Crna Gora posjeduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta u ovoj oblasti, koji će u budućnosti uticati na povećanje učešća rudarske proizvodnje u ekonomskom rastu države.

„To uvjeravanje se temelji na činjenici da Crna Gora raspolaže značajnim rezervama uglja, prvenstveno u pljevaljskom i beranskom ugljonosnom basenu, zalihama crvenih boksita na jugozapadu zemlje, kao i rezervama olovo-cinkanih ruda, od kojih se većina nalazi u rudnim rejonima Ljubišnje i Bjelasice“, rekla je Sekulić.

Ona je kazala da očekujue da će u toj oblasti biti dodatnih investicija, što će značiti otvaranje novih rudnika, a samim tim i dodatni impuls razvoju rudarstva u Crnoj Gori.

Sekulić je dodala da u vremenima koja dolaze Crna Gora mora ići u korak sa savremenim standardima u toj oblasti koji postoje u zemljama Evropske unije (EU).

„Izražavajući zahvalnost rudarskim kompanijama koje se u Crnoj Gori na temelju evropskih praksi uspješno bave rudarskom djelatnošću, pozivam da svi zajedno uložimo dodatne napore kako bi ostali dostojni tradicije koju Crna Gora ima u rudarstvu, valorizujući na najbolji mogući način značajno prirodno bogatstvo koje posjedujemo“, zaključila je Sekulić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR