Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Demokrate: Nastavlja se agonija radnika u Željezari

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Demokrate: Nastavlja se agonija radnika u Željezari

Javnost u Nikšiću je uznemirena poslednjim dešavanjima u Željezari. Kulminacija problema počinje najavom ukidanja jedne brigade na Kovačnici, a nastavlja se agonijom i prijetnjama u vezi sa platama, saopštile su Demoktare reagujući na to što su iz Željezare kazali da su prinuđeni da sprovode program štednje.

Željezara Toščelik prinuđena na uštede zbog uslova na tržištu

Iako je prije svega 15 dana ukinuta noćna smjena u Željezari, u pogonu Kovačnica, danas se radnicima prijeti smanjenjem plata i ukidanjem druge smjene u fabrici.

"Željezara, nekad moćan privredni gigant Jugoslavije, meta je mešetara raznih profila od dolaska DPS-a na vlast, imala je 7.500 radnika, a danas je u njoj svega 270 zaposlenih, iako je aktuelna vlast u petogodišnjoj Strategiji razvoja Nikšića iz 2014. godine obećala da će u petogodišnjem periodu Željezara dostići 550 radnika.

To je jedno od mnogih lažnih obećanja aktuelne vlasti, naročito ako uzmemo u obzir podatak da je od tih 270 zaposlenih, više od 100 radnika zaposleno na osnovu Ugovora", navodi se u saopštenju Demokrata.

Kako su dodali, na osnovu podataka koje je objavio MANS, dolaskom novog investitora, iz Željezare je dolaskom investitora otpušteno 39 radnika, a plate zaposlenima smanjene su sa 600 eura na 250 eura. Dakle, radnicima se sada prijeti smanjenjem, kako kažu, ionake mizernih zarada.

Proizvodnja u Željezari iznosi tačno 20.000 tona godišnje, odnosno 1650 tona mjesečno.

"Najavom ukidanja jedne brigade na Kovačnici maksimalna godišnja proizvodnja Željezare ne može biti veća od 12-14000 tona gotovih proizvoda na godišnjem nivou.

Iako je u Strategiji razvoja grada od 2014. potvrđeno obećanje investitora, kojem su prodali Željezaru u bescjenje, da će proizvodnja dostići 400.000 tona godišnje, na kraju petogodišnjeg perioda, iznos godišnje proizvodnje Željezare je svega 20.000 tona, odnosno 20 puta manje od obećanog i planiranog, a i tako mizernoj proizvodnji nekadašnjeg giganta prijeti smanjenje proizvodnje za 60-70% na godišnjem nivou", kaže se u saopštenju.

Poređenja radi, ističu, nekada je proizvodnja na mjesečnom nivou iznosila 23.000 tona, što znači da se u Željezari nekada proizvodilo više za jedan mjesec, nego danas za čitavu godinu.

Željezara je, ocjenjuju Demokrete, pravi pokazatelj stanja u Nikšiću i sposobnosti aktuelne vlasti, ali i dokaz koliko državna vlast ne vodi računa o interesima građana već samo o interesima tajkuna i kriminalaca.

"Odgovornost je države da preispita poštovanje privatizacionog ugovora, te obezbijedi poštovanje Zakona o radu, kao i sindikalnih prava radnika.

Ovo katastrofalno stanje je posledica neodgovornog odnosa državnih institucija i tajnih dilova kojima se izvlači profit netransomparentnim i ilegalnim putem, a društvu ostaju ruine i spržena zemlja", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Ostavi komentar

0/300