11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Forum sa privrednicima Korfeza: Potpisan Memorandum o saradnji

Izvor: Foto: PKCG

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

Forum sa privrednicima Korfeza: Potpisan Memorandum o saradnji

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Na poslovnom forumu Crne Gore i Turske, danas u Podgorici, potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora naše države i regije Korfez.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore, sporazum predstavlja dobru osnovu za još intenzivnije ekonomske odnose sa Turskom, ocijenili su potpisnici, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić i predsjednik Privredne komore Korfeza Recep Öztürk.

"Postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa dvije države. Na to nas upućuje geografska povezanost, istorijske i kulturne veze, kao i velika dijaspora koja je jako dobro pozicionirana u Turskoj", kazao je Saveljić.

U sastavu turske delegacije na poslovnom forumu bili su predstavnici 30 kompanija Korfeza iz oblasti energetike, građevinarstva, metaloprerade, trgovine, logistike, automobilske industrije, te nekretnina.

Predstavljajući im ekonomski ambijent naše zemlje, potpredsjednik Saveljić je posebno naglasio da Crnu Goru od obnove nezavisnosti karakteriše intenzivan ekonomski razvoj.

"Crna Gora je kvalitet poslovnog ambijenta podigla na visok nivo i u kontinuitetu radi na njegovom daljem unapređenju.

Uređenost tržišta, ekonomske slobode i druge performanse govore da smo sigurna destinacija za ulaganje", rekao je Saveljić.

Najznačajniji infrastrukturni i turistički projekti, koji se realizuju ili su u planu, prema njegovim riječima, stvoriće sigurne pretpostavke daljeg ekonomskog rasta naše zemlje i unapređenja kvaliteta života građana.

"U 2018. godini Crna Gora i Turska su razmijenile robe u vrijednosti 100,7 miliona eura. Trendovi su pozitivni jer je robna razmjena tokom prvih šest mjeseci 2019. iznosila 87,6 miliona eura, što je čak 58,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Volio bih da ovaj kao i iz niz narednih susreta sa privrednicima Turske rezultiraju povećanjem izvoza iz Crne Gore u vašu zemlju", saopštio je potpredsjednik Komore.

Pored trgovinske saradnje, povećavaju se i investicije iz Turske. Od 2010. godine je ukupno iz ove države investirano 190,3 miliona eura, od čega najviše tokom prošle godine – 53,1 milion eura.

"Nadam se da će ovaj skup doprinijeti većem rastu investicija. Područja za saradnju vidim u građevinarstvu, turizmu, poljoprivredi, energetici, saobraćaju i bankarstvu", naveo je on.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo 43.000 turskih turista, a Saveljić naglašava da ove brojke mogu biti još veće. U energetici, dodaje on, Crna Gora očekuje nove investicije iz Turske, kao i upotrebu opreme proizvedene u toj zemlji, naročito imajući u vidu razvoj ovog sektora koji se očekuje nakon stavljanja u funkciju podmorskog kabla prema Italiji.

Potpredsjednik je podsjetio da je u završnoj fazi gradnja prve dionice autoputa Bar-Boljare, da je u planu gradnja Jadransko-jonskog, pa će takođe biti prilike za investicije i angažovanje turskih kompanija na tim poslovima, dodaju iz PKCG. 

"Imamo odličnu saradnju sa turskim privrednim komorama. Mi smo sa TOB-om jako povezani preko EUROCHAMBERS-a i Asocijacije balkanskih komora. Imamo više potpisanih sporazuma o saradnji i nastojimo da i na tom planu razvijamo međusobne odnose", zaključio je Saveljić.

Izražavajući zadovoljstvo zbog boravka u Crnoj Gori, predsjednik Privredne komore Korfeza Recep Öztürk je ukazao na razvijene istorijske i kulturološke veze dvije zemlje zasnovane na zdravim temeljima.

"Treba da iskoristimo dobru međudržavnu saradnju kako bismo još više osnažili poslovnu. Cilj posjete delegacije je doprinos stvaranju terena za veći priliv turskih investicija u Crnu Goru, ali i crnogorskih u našu zemlju", naveo je on. 

On je predstavio regiju odakle dolazi, koja ima 160.000 stanovnika i jedna od industrijski najrazvijenijih.

Do 1950-ih stanovništvo se uglavnom bavilo poljoprivredom, ali je razvoj industrije podstaklo otvaranje naftne rafinerije.

"Crna Gora podsjeća na našu oblast i mi želimo da doprinesemo njenom razvoju", zaključio je Öztürk.

Predsjednik špeditera Korfeza Vedat Doğusel kazao je da je za ovu primorsku regiju veoma značajan pomorski saobraćaj i da upravo u ovoj oblasti očekuju saradnju sa našom državom.

"Mogućnost za razvoj saradnje takođe vidim u oblasti nautičkog turizma", kazao je on.

Prezentaciju ekonomskih i investicionih potencijala imali su Željko Baltić, direktor Sektora za međunarodne odnose Privredne komore Crne Gore i Berat Nas, generalni sekretar Privredne komore Korfeza. Generalni direktor Uniprom KAP Nebojša Dožić predstavio je proizvodne i razvojne programe ove kompanije koja ima poslovne partnere u Turskoj.

U radu foruma učestvovali su i predsjednici skupština dvije privredne komore Vojo Banović i Güngör Ayhan.

Nakon plenarnog dijela, uslijedili su bilateralni razgovori privrednika o mogućnostima uspostavljanja partnerstava na konkretnim poslovima, zaključuju iz PKCG. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR