Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Više novca čuvamo u bankama nego što im dugujemo

| Postavio/la: Antena M | Izvor: Prva Tv

Više novca čuvamo u bankama nego što im dugujemo

U bankarskom sistemu Crne Gore više je depozita nego kredita, podaci su Centralne banke. Na kraju avgusta u bankama smo čuvali 3,5 milijarde, dok smo bili dužni 3,3 milijarde eura. Više se zadužujemo, pa svaki građanin u prosjeku banci duguje oko 2 hiljade eura, prenosi Prva tv.

"Na kraju avgusta ukupni depoziti su iznosili nešto više od 3,5 milijarde eura od čega se na depozite stanovništva milijardu 787 mil eura, dok je za privredu milijardu 135 mil eura. Depoziti su rasli 7,7 odsto. Prosječan iznos depozita po stanovniku na kraju avgusta iznosio je 2 872 eura. Najveći oročeni depozit je 23,1 miliona i riječ je o pravnom licu", kazala je Željka Asanović iz Centralne banke.

Krediti su iznosili 3 milijarde 34 miliona, od čega se na kredite stanovništva odnosi milijardu 315 miliona.

"Prosječan iznos kredita po stanovniku je iznosio 2 hiljade 114 eura. Krediti privrede na kraju avgusta iznosili su milijardu 43 miliona eura", kazala je Asanović.

Podaci Centralne banke pokazuju i da se više zadužujemo - krediti billježe rast od 6,4 odsto. Procenat građana koji kasne u otplati kredita duže od 90 dana - je 1,3 odsto.

Ostavi komentar

0/300