14 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
IRF: Uskoro startuje garantni fond

Ekonomija

Comments 0

IRF: Uskoro startuje garantni fond

Izvor: Pobjeda/Mina-business

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Investiciono-razvojni fond (IRF), koji je od osnivanja u crnogorsku privredu investirao oko 998 miliona EUR, uskoro kreće sa garantnim fondom koji je namijenjen preduzetnicima koji su na početku, najavio je predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević.

On je Pobjedi kazao da su garantne šeme namijenjene onima koji imaju sve uslove za realizaciju projekta, a ne mogu u potpunosti da obezbijede kolateral.

Vukčević je istakao da se IRF, iz godine u godinu, trudi da direktno podstiče rast investicione aktivnosti i kreiranje konkurentnih uslova na tržištu koji motivišu pojedince, preduzetnike i upravljačke strukture preduzeća da osmišljavaju nove ideje za osnaživanje poslovanja.

“Osim toga, kreiranjem diversifikovanog portfolija kreditinih linija, kao i adekvatnog edukativnog programa, daje se direktna podrška kreiranju i realizaciji novih preduzetničkih ideja, a samim tim i novom zapošljavanju”, kazao je Vukčević.

On je rekao da je IRF od osnivanja do kraja septembra plasirao 997,6 miliona u crnogorsku privredu.

Kako je naveo Vukčević, za posljednjih devet mjeseci IRF je finansirao projekte vrijednosti 173,9 miliona EUR, što je 21 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

“Ovaj rezultat pokazuje da smo za devet mjeseci ostvarili 96,6 odsto godišnjeg plana, i to kroz finansijsku ponudu od 33
kreditne linije”, kazao je on.

U ponudi, kako je dodao, imaju različit asortiman tih kredita, koji su fokusirani na to da kredit mogu dobiti i početnici u biznisu, ali i postojeća preduzeća, koja imaju u planu da kroz svoje potencijale prerastu iz mikro u mala preduzeća ili ona preduzeća koja spadaju u mala da mogu prerasti u srednja.

Vukčević je kazao da je njihov prioritet u ovoj godini podrška razvoju preduzetništva sa ciljem da se podstaknu i podrže svi održivi projekti vezani za otpočinjanje privatnog biznisa nezaposlenih osoba.

“Planom za sljedeću godinu zadržaćemo isti trend uspješnosti poslovanja i nastaviti sa povoljnim uslovima kreditiranja. Biće obezbijeđena i sredstva za ciljne grupe kojima se nude i beskamatne kreditne linije - za visokoškolce, tehnološke viškove i start-ap biznise gdje su nosioci žene”, naveo je on.

Vukčević je dodao da će biti razvijene garantne šeme i da će nastojati da mladima budu dostupna finansijska sredstva, da direktno doprinesu podsticanju kreiranja novih potencijala, unapređenju postojećih, otvaranju novih radnih mjesta i kreiranju konkurentnih uslova na tržištu.

Na pitanje kakvi su rezultati u dijelu stvaranja uslova za veće zapošljavanje, Vukčević je odgovorio da je kompletna investiciona aktvnost usmjerena ka otvaranju novih i očuvanju postojećih radnih mjesta koje će rezultirati unapređenjem kvaliteta života u Crnoj Gori.

“Samo tokom prošle godine, finansiranjem ukupno 412 projekata, otvoreno - sačuvano je 7.245 radnih mjesta”, precizirao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR