12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žugić: Mjere koje je Savjet CBCG nedavno donio neće ugroziti bankarsko poslovanje

Ekonomija

Comments 0

Žugić: Mjere koje je Savjet CBCG nedavno donio neće ugroziti bankarsko poslovanje

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Mjere koje je Savjet Centralne banke Crne Gore nedavno donio, a koje se odnose na odobravanje gotovinskih kredita građanima, koje će podrazumijevati da finansijske institucije klijentima moraju tražiti kvalitetnija sredstva za obezbjeđenje zajma u odnosu na važeća, neće ugroziti bankarsko poslovanje kazao je guverner CBCG Radoje Žugić na potpisivanju sporazuma o realizaciji kampanje Nedjelja štednje.

"Često mediji pišu da je naše stanovništvo prezaduženo. Ako je to tačno, mi kažemo da je neophodno zaštititi sa jedne strane i banku od prekomjernih rizika bez kredita koji su neobezbijeđeni, a sa druge strane i stanovništvo od prekomjernog zaduživanja.

Nijesmo zabranili već smo samo tražili da krediti preko određenog iznosa imaju kolateral. Ovo je samo povećanje stabilnosti i sigurnosti za vrijeme preko 6 godina i za iznose preko 8.000 eura, sve preko toga traži se određeni kolateral upravo u funkciji sigurnosti", kazao je Žugić.

On je objasnio da je nesporno da postoji takozvana monetarna politika koja favorizuje niske i čak negativne kamatne stope, kojih u Crnoj Gori dominantno i nema.

"Kamatne stope jesu niske, ali štednja kod nas raste kao znak povjerenja u bankarski sistem. To je dobar znak za veći stepen bankarske stabilnosti", naveo je Žugić.

Kampanja pod sloganom "Prvi korak u sigurnu budućnost" predstavlja zajedničku akciju dodjele štednih knjižica djeci koja se rode od 31. oktobra do 6. novembra 2019, kazao je Žugić. 

"Nedjelju štednje slavimo već 15 godina i možemo reći da je to tradicija. Djeci rođenoj u ovom periodu, čiji roditelji otvore štednu knjižicu u nekoj od crnogorskih poslovnih banaka, CBCG poklanja po 200 eura, a poslovna banka za koju se roditelji opredijele, uz štednu knjižicu poklanja još 200 eura. Na taj način, sva djeca rođena u pomenutom periodu dobijaju na poklon svoju prvu štednju, u ukupnom iznosu od 400 eura.

Deponovani iznos od ukupno 400 eura oročiće se na godinu, a nakon isteka tog perioda, roditelji novac mogu podići ili opet položiti na štednju. Ovo je visok stepen društvene odgovornosti svake banke ponaosob", rekao je on. 

Žugić je kazao da Crna Gora ima negativan demografski trend, a Sporazumom se promoviše natalitet i podmlađuje država.

Prema njegovim riječima, po tom osnovu su isfinansirali 2,06 hiljada djece sa ulaganjem od 430 hiljada eura za 15 godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR