7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rekordna sezona: NP Durmitor posjetilo preko 266 hiljada turista

Ekonomija

Comments 0

Rekordna sezona: NP Durmitor posjetilo preko 266 hiljada turista

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Socio-ekonomski forum Nacionalnog parka „Durmitor“, kojim su predsjedavali direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica, direkotr NP „Durmitor“  Tomo Pajović i savjetnik za razvoj u JPNPCG Veselin Luburić održan je danas na Žablaku uz učešće predstavnika lokalnih uprava Žabljaka, Šavnika i Pljevalja, lokalnih TO iz ovih gradova, predstavnika splavarskih društava, GSS i drugih.

Ocijenjeno je da je sezona na izmaku po svim parametrima rekordna.

„Do danas, Nacionalni park „Durmitor“ posjetilo je 266.600 turista što je za 28 odsto više nego prošle godine. Do sada je splarilo u ovoj godini ukupno 26.826 osoba. Prošle godine je ukupno splavarilo 21. 807 osoba, što je više za 23 odsto, odnosno  za 5. 000 osoba. Dobroj posjeti doprinijeli su izuzetno povoljni vremenski uslovi, primamiljivost prostora jer je pod UNESKO zaštitom, relativno dobro očuvana priroda kao i autohtonost ekosistema i odsustvo štetnih uticaja kao što su eksplotacija mineralnih sirovina rudnog blaga, što nije slučaj sa drugim parkovima Evrope. Raznovrsna i bogata ponuda kao planinarenje, pješačenje, rafting, kajakašenje, kanjoning, paraglajding, biciklizam, foto safari, regata, vožnja zip sajlom, sportski ribolov, vožnja čamcima  po crnom jezeru“, kazao je Pajović i dodao da su u strukturi gostiju dominirali Francuzi, Njemci, Belgijanci, gosti iz Velike Britanije, Izraela, Rusije, Poljske, Holandije...

Pajović je iznio i finansijske pokazatelje.

„Po osnovu ulaznica ukupni prihodi do sada su 799. 164 eura. Prošle godine, na današnji dan, oni su iznosili 680.691 euro što je povećanje za 17.40 % odnosno za oko 120.000 eura. Prihodi po osnovu raftinga u ovoj godini su 350.891 eura prošle godine prihodi su bili 293.587 eura, što je više za 19,52 odsto, odnosno za 57.000 eura“, kazao je Tomo Pajović.

Podsjetio je da je završena izgradnja Centra za raftere na Žugića Luci slijedi unutrašnje opremanje objekta,   izgrađeno je deset kabina za presvlačenje turista koji splavare na Žugića Luci, urađena naplatna kućica i platforma za spuštanje čamaca na splavište, izgrađen mostić kod vojnog odmarališta, popravljen i obnovljen razni mobilijar, postavljeno 20 info tabli, popravljen put do Žugića Luke i čišćenje odrona sa puta kroz kanjon Sušice.

Da je sezona izuzetno uspješna potvrdio je i Elvir Klica izražavajući zadovoljstvo što će se NP „Durmitor“ i drugi nacionalni parkovi iz naše zemlje naći naredne godine na ekspo izložbi u Dubaiju koja će trajati šest mjeseci.

Zadovoljstvo bilansima iskazao je i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević i saopštio da je u planu kandidovanje projekta infrastrukture prema Crnom jezeru, asfaltiranje 2,2 kilometra pura prema Tepcima i motelu „Radovan luka“ očekujući da se definišu problemi sa investicijama na Savinom kuku koji vrijede 14 miliona eura.

Kroz rasprave ostalih učesnika ispoljeni su problemi i ideje obuke vodiča, modernizacije puta prema Žugića Luci, nezadovljstvo zbog plaćanja taksi Upravi za vode, nedostatak toaleta na polazištu splavova, problemi i oštećenja koja se javljaju kretanjem skutera, motornih sanki u zimskom periodu kao i dronova i definisanje veoma traženog ribolova na Tari.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR