7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Možura zvanično počinje rad

Izvor: Foto: Ul info

Ekonomija

Comments 0

Možura zvanično počinje rad

Izvor: Mina business

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Vjetroelektrana Možura, druga po veličini u Crnoj Gori, danas će zvanično početi da radi.

Kako je najavljeno iz Vlade, elektranu će pustiti u rad ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte, Džo Mici, a svečanosti će prisustvovati i premijeri dvije države, Duško Marković i Džozef Muskat.

Vjetroelektrana Možura je proizvodni objekat snage 46 megavata (MW), koji se sastoji od 23 pojedinačne vjetrenjače, snage od po dva MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

"Druga po veličini vjetroelektrana u Crnoj Gori godišnje će proizvoditi oko 120 GWH energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona EUR“, kazali su iz Vlade.

Kako su naveli, zahvaljujući izmjenama uredbe o načinu podsticanja obnovljivih izvora energije, koje je Vlada donijela u maju, ulazak elektrane u pogon neće negativno uticati na račune za utrošenu električnu energiju krajnjih potrošača u Crnog Gori.

Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno je da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države 2035. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR