Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Planirano zaduženje od 590 miliona eura

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Mina business

Planirano zaduženje od 590 miliona eura

Nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta, u narednoj godini, iznosiće 590 miliona EUR, navodi se u Predlogu odluke o zaduživanju Crne Gore za sljedeću godinu.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o zaduživanju Crne Gore za sljedeću godinu, kojom su definisani kreditni aranžmani koji će biti zaključeni u skladu sa Zakonom o budžetu za narednu godinu.

Iz Vlade su kazali da je tom odlukom definisan iznos nedostajućeg novca za finansiranje budžeta u narednoj godini.

„Odlukom je definisana i mogućnost zaduženja za potrebe refinansiranja duga i stvaranja rezerve i održavanja tekuće likvidnosti, nezavisno od granice godišnjeg porasta duga, kao i za refinansiranje i reprogramiranje kratkoročnih pozajmica i hartija od vrijednosti“, kazali su iz Vlade.

U toj odluci navodi se da će nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta, u narednoj godini, iznositi 590 miliona EUR.

“Država će, u narednoj godini, koristiti depozite u iznosu do 490 miliona EUR i novac iz aranžmana sa kineskom Exim bankom, u iznosu do 100 miliona EUR”, stoji u odluci.

Kako se navodi, država će u u narednoj godini izdati garancije do 49 miliona EUR, za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe nabavke mehanizacije za održavanje pruga i nove opreme za pomoćni voz.

Prema Predlogu odluke, garancije od 11 miliona EUR biće izdate i za kreditni aranžman za potrebe Željezničkog prevoza Crne Gore, nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika, u iznosu do 14 miliona EUR.

Država će, kako se navodi, izdati pismo o potvrđivanju državne garancije na iznos od 12 miliona EUR, za potrebe druge tranše kreditnog aranžmana između javnog preduzeća Regionalni Vodovod Crnogorsko primorje i EBRD, čija je vrijednost 24 miliona EUR.

Ostavi komentar

0/300