10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hiljadu plus: Pregovaraju da u projektu budu svi stanovi

Izvor: Ilustracija

Ekonomija

Comments 0

Hiljadu plus: Pregovaraju da u projektu budu svi stanovi

Izvor: RTCG/Mina business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Crna Gora je već započela razgovore sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope oko finansiranja četvrte faze projekta Hiljadu plus u iznosu od 20 miliona eura, saopštio je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović.

On je u Jutarnjem programu RTCG saopštio da su predali aplikaciju, čije odobrenje očekuju u narednim danima, te potpisivanje ugovora do kraja godine.

"A nakon toga bi krenuli u realizaciju. Ono što su pregovori sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope je da ponuda stanova bude bogatija i raznovrsnija. Osimi stanova u izgradnji, kao do sada, pokušaćemo da svi stanovi koji su na tržištu mogu ući u Hiljadu plus, pod uslovom da stanovi izgrađeni prije 2013. zadovoljavaju standarde energetske efikasnosti", istakao je Čanović.

Saopštio je da je kroz tri faze projekta Hiljadu plus riješeno 1.185 stambenih pitanja.

Inače, predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma uručiće danas još deset vaučera sa liste čekanja u okviru treće faze projekta Hiljadu plus.

Iz Ministarstva su kazali da će u osmoj dodjeli biti uručena četiri vaučera za grupu javni sektor i po tri za mlade bračne parove do 35 godina i grupu ostali.

“Kroz prethodne dodjele 507 aplikanata dobilo je vaučer. Zajedno sa ovom dodjelom ukupno je 517 aplikanata dobilo priliku da riješi stambeno pitanje kroz projekat Hiljadu plus”, navodi se u saopštenju.

Dodjela će biti organizovana u prostorijama Nacionalne jedinice za implementaciju projekata iz oblasti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine (PROCON).

Vaučeri će se dodjeljivati do utroška sredstava.

Projekat Hiljadu plus traje od 2010. godine kada je počela prva faza. Njegova vrijednost je 20 miliona EUR. Od toga je deset miliona obezbijedila Vlada posredstvom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), dok sa deset miliona participiraju komercijalne banke.

Visina fiksne kamatne stope iznosi 2,99 odsto, dok se kredit otplaćuje 20 godina.

Krediti se dodjeljuju određenim ciljnim grupama i to 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba imaju do 35 godina, a 30 odsto ostalim korisnicima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR