Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vlada predložila: Uložiti 155 miliona eura u Montenegro Airlines

| Postavio/la: Marija Mitrović

Vlada predložila: Uložiti 155 miliona eura u Montenegro Airlines

Vlada Crne Gore je danas na 147. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, utvrdila Prijedlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegro Airlines“ A.D. Podgorica kojim se stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje crnogorskog nacionalnog avioprevoznika i shodno tome brojni pozitivni efekti po cjelokupnu našu ekonomiju, saopšteno je iz Vlade.
 
"Predloženim zakonom, koji je Vlada u parlamentarnu proceduru uputila po skraćenom postupku, predviđaju se dokapitalizacija nacionalne avio kompanije ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina i to za pokrivanje dospjelih obaveza Montenegro Airlinesa prema povjeriocima i investicije u razvoj. U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura neto za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova.
 
Radi osiguravanja likvidnosti, održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avioprevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za Državu, ovim zakonom se uređuju uslovi, način i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Airlines ima prema državi Crnoj Gori i trećim licima, izvor i način obezbjeđivanja sredstava za ove namjene, kao i druga pitanja od značaja za razvoj nacionalne avio kompanije, koja svojim poslovanjem utiče na ekonomski razvoj Crne Gore u cjelini", navodi se u saopštenju.

U raspravi je istaknuto da crnogorska nacionalna avio-kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura, da je ove godine prevezla više od 660.000 putnika čime, pored direktnog prihoda, kako je navedeno iz Vlade, ostvaruje veliki pozitivan uticaj na cjelokupnu ekonomiju koji se ove godine sa prihodima od turizma procjenjuje na više od 185 miliona eura.
 
"Shodno tome eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza kumulativnih negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju te brojnih direktnih negativnih posljedica među kojima su gubitak 33,7 miliona eura otplaćenih rata za vazduhoplove i slotova na stranim aerodromima.
 
Sagledavajući alternativni scenario stečaja ili likvidacije Montenegro Airlinesa Vlada je zaključila da bi ovakav scenario bio izuzetno nepovoljan ne samo po nacionalnu avio kompaniju već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja", piše u saopštenju.

Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije koje su proteklih godina na sličan način konsolidovale svoje avio-kompanije kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji što je dovelo do značajnih negativnih posljedica po njihove nacionalne ekonomije, saopšteno je iz Vlade.

Komentari

Podsjetnik,

Tako netreba zaboraviti ni Aerodrome Crne Gore koji jesu Likvidni i koji sa takvim ulaganjem i čak kreditnim koje mogu sami vraćati bez opterećenja Vlade a ne prodavati 'KONCESIJOM' ruku koja hrani !!!

Podsjetnik,

Treba podržati svaku dobro poslujuću ili onu nacionalnu firmu koja to može biti ali treba onda biti iskren kad je likvidnost u pitanju a šti se tiče MONT. AERL. LIKVIDAN može bit kad se odrekne 'PIJAVICA' - radnih mjesta kojih je višak minimum 400 mjesta i iznajmljenih poslovnica kod nas i u evropi

Ostavi komentar

0/300