10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta obilježava ekonomiju u 2019?

Ekonomija

Comments 0

Šta obilježava ekonomiju u 2019?

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Godinu na izmaku kada su ekonomske teme posrijedi obilježili su u pozitivnom smislu odlični rezulati u turizmu i puštanje u rad podmorskog energetskog kabla sa Italijom. U tome su saglasni sagovornici Antene M, poslanik DPS-a Predrag Sekulić i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Medju top tri događaja u ekonomskom smislu je, kako smatra Sekulić, rast BDP-a, sjajna turistička sezona i podmorski energetski kabl. On je podsjetio da je rast turizma, građevinarstva i nekih drugih privrednih grana bio veći nego što je to projektovano i očekivano.

„Takođe odavno nijesmo imali da su među prvih par izvoznih proizvoda iz Crne Gore, proizvodi aluminijske industrije, kao i crne metalurgije, visoko tehnološki obrađeni djelovi, čelični djelovi iz Željezare Toščelik. Ne treba zaboraviti energetski kabl između Italije i Crne Gore. Benefite i značaj tog energetskog povezivanja sa EU ćemo imati prilike u narednim godinama da vidimo u pravom svijetlu. To je jedan od najznačajnijih ekonomskih projekata ne samo za Crnu Goru nego i za region“, naveo je Sekulić.

„Vlada je takođe uložila napore kako bi počela sa izgradnjom skijališta na sjeveru Crne Gore i kako bi dobili dužu turističku sezonu. U narednim godinama postoji velika mogućnost da se ljetnja i zimska turistička sezona potpuno spoje i da nam zimski turizam donosi veliki procenat prihoda u turizmu uopšte“, naveo je Sekulić.

Damjanović je kazao da je godina za nama determinisana realizacijom projekta autoputa.

„Prihod od turizma nam je kako onaj zvanični legalni tako i nezvanični, koji je negdje u sivim tokovima, svakako olakšao generalno stanje u finansijama i ekonomiji. Jasno je da taj projekat ne teče željenom dinamikom, da se kasni sa njegovom realizacijom odnosno završetkom dionice. Nadajmo se da to kašnjenje neće proizvesti dodatne troškove. Od dinamike realizacije autoputa 2020. će zavisi neki drugi ekonomski tokovi imajući u vidu da gro budžetskih sredstava za kapitalne investicije ide u autoput“.

Damjanović je saglasan sa Sekulićem da su rezultati turističke sezone za pohvalu.

„Tu treba i dalje ulagati napore jer to nije ni djelić onoga što Crna Gora može da priušti. Ostaje kao izazov da se konačno izborimo sa ogromnom sivom ekonomijom koja je na nivou od 30-40 odsto BDP-a što je neprihvatljivo za državu koja je u pregovorima sa EU“.

Upitan šta je to što je moglo da se uradi u godini za nama a nije urađeno Sekulić je kazao bi bilo bi lijepo da je energetski kabl završen prije godinu dana.

„Zatim volio bi da je Luštica bej kao što je to planirano već pri kraju druge ili treće faze, volio bih da Kumbor radi u punom kapacitetu, volio bih da već sada imamo zaokruženu priču u Porto Montenegru, zatim sve ono što treba da se radi u barskoj opštini da je već završeno. Puno toga je moglo bolje i drugačije ali ne mislim da ne treba da budemo nezadovoljni sa onim što je urađeno“.

Damjanović pak smatra da je propušteno redefinisanje poreske politike i progresivno oporezivanje.

„Imamo definitivno u regionu i na nivou Evrope najveće socijalne razlike onih koji imaju i koji zarađuju u odnosu na one koji nemaju i koji slabo zarađuju. To traži korjenite reforme, sprečavanje korupcije, svođenje sive ekonomije na prihvatljiv nivo, to traži radikalne reformske mjere koje udaraju u temelje načina kako se vlada u Crnoj Gori. Od onoga što su koncesije za šume na sjeveru, do onoga što su nelegalni ribolov odnosno zloupotreba resursa na primorju, betoniranje obale, divlje gradnje po Podgorici... sve to traži odgovor države a to su bolne reforme koje koštaju u političkom smislu. U stanju ovakvih podjela teško je doći do konsenzusa da svi stanemo iza takvih koraka i da pokušamo da stvorimo uslove za suštinski ekonomski razvoj".

Damjanović je kazao da je podmorski kabl dodatna razvojna šansa Crne Gore u smislu energetike i dodao da bi bilo dobro da i ostale investicije u energetski sektor, poput rekonstrukcije Termoelektrane, prate dinamiku kabla.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR