13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porez na dobit prijavilo dvije hiljade firmi više

Izvor: Foto: EPA/MARIO CRUZ

Ekonomija

Comments 0

Porez na dobit prijavilo dvije hiljade firmi više

Izvor: Mina business

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Porez na dobit preduzeća u prošloj godini prijavilo je 25,68 hiljada firmi, dvije hiljade više nego 2018, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

“Poreski obveznici podnijeli su 25,68 hiljada godišnjih prijava poreza na dobit preduzeća. Ovi obveznici su prijavili obaveze po osnovu poreza na dobit u iznosu od 75,13 miliona EUR”, kazali su Pobjedi iz PU.

Iz PU su naveli da je prijavljeno i 7,5 miliona EUR više poreskih obaveza, što ukazuje na to da se korporativna poreska osnovica širi, ali i da poreska disciplina u sektoru preduzeća postepeno raste.

Stopa poreza na dobit proporcionalna je i iznosi devet odsto od poreske osnovice i među najnižim je u EU, ali i u regionu.

Ovaj porez treba da se plati u roku od tri mjeseca od isteka perioda za koji se obračunava. Poreski obveznik uz prijavu dostavlja i bilans uspjeha, bilans stanja. Zakon je predvidio i kazne u slučaju nepoštovanja zakonskih obaveza.

Kazne za firmu se kreću od 550 do 16,5 hiljada EUR, ako ne obračuna, netačno obračuna ili ne uplati porez po odbitku na isplaćene prihode, ako u propisanom roku ne podnese izvještaj o obračunatom porezu po odbitku, ne podnese poresku prijavu ili ako uz prijavu ne dostavi dokaz o uplaćenom porezu, odnosno bilans uspjeha i stanja. Ista kazna sljeduje i ako obračuna porez na dobit suprotno zakonu.

Odgovornom u preduzeću zaprijećena je novčana kazna od 110 EUR do 1,1 hiljadu EUR.

Bez obriza što je stopa ovog poreza niska ne očekuje se njeno povećanje jer iz Ministarstva finansija i Vlade uporno ponavljaju da se ne razmišlja o povećanju poreskih stopa. Naprotiv, premijer Duško Marković je u martu prošle godine na sastanku sa članicama Američke privredne komore, najavio moguće olakšice u vidu oslobađanja plaćanja za firme koje reinvestiraju dobit.

Marković je ranije kazao da se razmišlja o smanjenju ili čak ukidanju stope poreza na dobit za one kompanije koje svoju dobit reinvestiraju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR