15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Demokrate: Vlada nastavlja da nas zadužuje

Izvor: Foto: DCG

Ekonomija

Comments 0

Demokrate: Vlada nastavlja da nas zadužuje

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Pogubna ekonomska politika neograničenog i nekontrolisanog zaduživanja nastaviće se i u naredne tri godine sudeći po Programu ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine Vlade Crne Gore, tvrde u Demokratama. 

Iz ove partije poručuju da u narednom trogodišnjem periodu, Vlada planira pozajmljivanje 735 miliona eura, uz mogućnost da iznos pozajmljenih sredstava poraste na gotovo milijardu eura, iz razloga što je mogućnost pozajmice četvrt milijarde predviđena Zakonom o budžetu za 2020.

"Ovo znači da Vlada samo u ovoj planira zaduženje do iznosa većeg od ukupnog javnog duga 2007. Sudeći po ovom Programu, Vlada Crne Gore će u ovoj godini pozajmiti 114 miliona, naredne godine 384 miliona, a 2022. godine 237 miliona eura.

Dakle, zaduživanje kojim se finansira tekuća potrošnja se nastavlja i to u još većem obimu. Država je dovedena u potpunu zavisnost od zaduživanja kojim se finansiraju penzije, socijalna davanja, zarade u javom sektoru i ostalo, a ona zemlja koja ima kontinuitet zaduživanja za potrebe finansiranja tekuće potrošnje, ovim najbolje potvrđuje da nije sposobna da stvori novu vrijednost.

Napominjemo da je krajem prošle godine javni dug dostigao dramatičnu cifru od 3,83 milijarde i iznosio oko 80% procijenjenog BDP-a, dok će se Vlada Crne Gore u ovoj godini zadužiti još najmanje četvrt milijarde, a to znači da će javni dug iznositi preko četiri milijarde", tvrde u DCG. 

Do kakvih posljedica dovodi ovakvo zaduživanje, pitaju oni i navode: 

"Neminovan je pad investicionih aktivnosti jer potencijalni investitori očekuju drastičan rast poreza, što je u njihovoj računici poslovni trošak, da bi se vraćao enormni javni dug. To takođe podiže kamatne stope i umanjuje investicione aktivnosti.

Crna Gora je apsolutni regionalni rekorder u pogledu kamatne stope po kojoj se zadužuje. Naime, dok je Hrvatska emitovala obveznice po kamatnoj stopi 1,325%, a Srbija po kamatnoj stopi 1,5%, dok se naša zemlja zaduživala emitujući obveznice po kamatnoj stopi 3,5%. Sve ovo govori da je poljuljano povjerenje finansijskih povjerilaca u ekonomski sistem naše zemlje.

Veoma je važno naglasiti da nije sigurno da u 2020. neće biti rebalansa i dodatnih zaduženja, tako da je vrlo vjerovatno da će javni dug premašiti planirani iznos.

Napominjemo da je kamata na kamatu najprepoznatljivija politika Vlade za zaduživanje građana. Takva politika je pokazatelj odsustva vizije i neznanja čelnika Vlade, pa Vlada Duška Markovića s pravom nosi naziv „revolving Vlada“.

Važno je podsjetiti da je Crna Gora od 2006. godine platila kamate na kredite u iznosu od 816,2 miliona eura, što je jasan pokazatelj da Vlade kojima upravlja DPS nijesu u stanju da stvaraju novu vrijednost već se iz godine u godinu zadužuju u nedogled.

Ako izvršimo uporednu analizu za poslednjih 13 godina jasno ćemo utvrditi da je Crna Gora vratila samo kamata na kredite u iznosu za 86 miliona eura većem od budžeta Crne Gore iz 2008. godine koji je iznosio 730.409.181 eura, ili za oko 120 miliona većem od ukupnog javnog duga Crne Gore na početku referentnog perioda.

Dakle, DPS je građane Crne Gore doveo do dužničkog ropstva, zadužujući i buduće generacije, odnosno, uzimajući od budućnosti generacija koje dolaze, DPS finansira sadašnjost", smatraju u Demokratama. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR