19 °

max 19 ° / min 13 °

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

19° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DNP: Mnogo više nezaposlenih nego što tvrdi ZzZ

Ekonomija

Comments 0

DNP: Mnogo više nezaposlenih nego što tvrdi ZzZ

  • Viber
Statistički netačni podaci o nezaposlenosti koje objavljuje Zavod za zapošljavanje imaju za cilj da prikriju stvarno stanje u Crnoj Gori kako bi priča aktuelne vlasti o navodnom povećanju zaposlenosti i privrednom rastu bila održiva, smatra predsjednik Mladih Demokratske narodne partije Nikola Jovanović.
"Stvarno stanje i slika današnje Crne Gore nije ni malo ekonomski zavidna, imajući u vidu javni dug, ukupnu nezaposlenost i odnos prosječnih primanja i potrošačke korpe. Ne mora se biti ekonomski ekspert da bi se zaključilo da  većina građana živi teško i na ivici siromaštva dok je određena političko-finansijska elita za sebe obezbijedila standard približan šeicima  Ujedinjenih Arapskih emirata.Ukupna nezaposlenost u Crnoj Gori iznosi od 37,6 %do 43,8 %, zavisno da li kao reper uzimamo podatke UNDP-a ili podatke Evropske banke za obnovu i razvoj -EBRD. Naime,oni su 2012.godine objavili podatak da 10 % nezaposlenog stanovnistva prima minimalna socijalna davanja, a zvanični podaci ukazuju da su tada  socijalna davanja primala 12.500 lica.  To ukazuje da je 125.000  bilo osiguranih po osnovu nezaposlenosti ili u procentima to iznosi tačno  43,8% . Ovako krupna neslaganja naših institucija sa relevantim organizacijama čiji je fokus demokratsko upravljanje, socijalna inkluzija i održivi razvoj pokazuju da su zvanični statistički podaci naših istitucija ekonomska fatamorgana", navodi se u saopštenju. 
 
Sva nezaposlena lica se, kako dodaju, ne nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.
 
"A osiguranih lica po osnovu nezaposlenosti odnosno nosilaca osiguranja ima preko 100.000 , prema podacima Poreske uprave, pa je podatak Zavoda da je samo 50.000 nezaposlenih na evidenciji aposlutno neodrživ. Ima ih duplo više. 
U Crnoj Gori po popisu 2011. godine, ima 420.000 stanovnika radnog uzrasta, odnosno muškaraca od 15-64 i žena od 15-59 godina. Zaposlenih je svega 170.000. Imamo 50.000 na evidenciji Zavoda, 30.000 đaka srednjih škola i 20.000 studenata. To je ukupno 270.000 kada se sabere i postavlja se logično pitanja u koju kategoriju stanovništva spadaju oni koji čine razliku između ovog broja i broja od 420.000 ukupno radno sposobnog stanovništva. Odnosno, tražimo da nam Zavod za zapošljavanje objasni gdje se nalazi još 150.000 stanovnika Crne Gore i koji je njihov status?", dodaje se u saopštenju. 
 
-Činjenica da se na Zavodu za zapošljavanje konstanto dešava da se više građana prijavljuje nego što se zaposli posredstvom ove institucije, ukazuje da se država pokazala kao beznačajan učesnik na tržištu rada koji očigledno kontrolišu bogati pojedinci u Crnoj Gori, dodaje Jovanović.
 
" Sa druge strane u državnoj upravi se zapošljava isključivo po partijskoj pripadnosti ili iskazanoj nepripadnosti ni jednoj opozicionoj partiji, pa je država jedan od najvećih poslodavaca imajući u vidu da drže prosjek u visini zarada dok su minorno plaćena radna mjesta u sektoru usluga i roba prepuštena onima koji nemaju atribut pripadnosti vladajućoj partiji i profiterskoj eliti." 
 
Jovanović dodaje da je Zavod za zapošljavanje i program stručnog osposobljavanja visokoškolaca doveo do apsurda. 
 
"Pa umjesto da imamo stručno oposobljavanje visokoškolaca i povećanje zaposlenosti u ovom dijelu stanovništva, mi u praksi imamo zloupotrebu visokoškolaca od strane raznih poslodavaca koji ih koriste bez ikakve šanse da kroz ovaj projekat dođu do zaposlenja. Na taj način Zavod kao državna institucija jasno stavlja do stavlja da mlade ljude vide kao jeftinu radnu snagu koju ustupaju poslodavcima jednokratno kroz devetomjesečni program", zaključuju iz DNP-a. 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR