22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EPA još nema stav o otvaranju rudnika Brskovo: Obaveze i smjernice iz međunarodnih ugovora moraju biti temelji za eventualnu realizaciju

Ekonomija

Comments 0

EPA još nema stav o otvaranju rudnika Brskovo: Obaveze i smjernice iz međunarodnih ugovora moraju biti temelji za eventualnu realizaciju

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Agencija za zaštitu životne sredine još nema zvaničan stav o otvaranju rudnika Brskovo u Mojkovcu, jer Nacrt izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, DPP Brskovo još uvjek nije bio predmet njihovog ocjenjivanja, saopšteno je Anteni M iz ove institucije.

"Kao Agencija, upoznati smo sa obimom i sadržajem predmetnog dokumenta, koji u skladu sa članom 15 sadrži sva poglavlja definisana pomenutim zakonom. Nacrt Izvještaja SPU za DPP Brskovo je još uvijek u formi nacrta, te sve dok ne bude u proceduri ocjenjivanja, koja obuhvata i Izvještaj sa javne rasprave, nije finalizovan dokument, što nas ograničava u davanju preliminarnih utisaka ili objašnjena", navode u odgovorima koje potpisuje mr Bojan Bašanović, savjetnik za komunikaciju.

Iz EPA-e poručuju da determinisane obaveze i smjernice koje proističu iz međunarodnih ugovora moraju biti temelji za eventualnu realizaciju DPP plana Brskovo.

"Planiranje i realizacija rudnika Brskovo predstavlja veliki zahvat u prostoru. U cilju sagledavanja ukupne koncepcije uticaja izgradnje rudnika, sa ekološkog aspekta, problematika koja se ističe, jeste oblast zaštite životne sredine. Uzimajući u obzir činjenicu da je ovaj lokalitet u gravitirajućem području ,,Čovjek i biosfera”, te sve one determinisane obaveze i smjernice koje proističu iz međunarodnih ugovora i obavezuju na režime zaštite životne sredine, a od esencijalne su važnosti za očuvanje iste, te ispunjavanje standarda koji kvalifikuju našu zemlju za članicu Evropske Unije, moraju biti temelji za eventualnu realizaciju DPP plana Brskovo", kaže Bašanović.

Obećava građanima da će sve primjedbe sagledati detaljno

Bašanović napominje, da će iskoristiti sve instrumente koji su im dati zakonom, kako bi donjeli adekvatnu odluku.

"Agencija će svoj zvanični stav iskazati kroz ocjenu Izještaja o strateškoj procjeni uticaja za detaljni prostorni plan koncesionog područja Brskovo na životnu sredinu kroz proceduru potencijalnog davanja ili odbijanja  saglasnosti, koja je regulisana istoimenim zakonom. Po dobijanju Izvještaja za detaljni prostorni plan koncesiong područja Brskovo, Agencija za zaštitu životne sredine može pribaviti mišljenje drugih ovlašćenih organizacija ili stručnih lica za pojedine oblasti ili može obrazovati komisiju za ocjenu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu. Agencija će iskoristiti sve ove instrumente koji su im dati zakonom, kako bi donjela adekvatnu odluku", ističe. 

U Mojkovcu su do sada održane dvije javne rasprave, na kojima su građani izrazili negodovanje zbog otvaranja rudnika, jer će po njihovom mišljenju negativno uticati na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Građanska inicijativa “Zdravi Mojkovac”, predala je Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma komentare i primjedbe na DPP na više od 50 strana.

Bašanović kaže da kao starješina organa koji je odgovoran za donošenje odluke Agencije o davanju ili odbijanju saglasnosti na navedeni Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja za detaljni prostorni plan koncesiong područja Brskovo, može da obeća građanima  da će sve usvojene primjedbe sa javne rasprave biti detaljno sagledane i analizirane.

Šta je sa živom i poštovanjem Minamata konvencije?

Crna Gora je 24. septembra 2014. potpisala Minamata konvenciju o živi. Njom se utvrđuje niz međunarodnih pravila za ograničavanje upotrebe žive, nastoji se smanjiti snabdijevanje i trgovina živom, podrazumijeva fazno isključivanje ili fazno smanjivanje određenih proizvoda i procesa gdje se koristi živa. Ona, između ostalog, sadrži članove koji uključuju zabranu novih rudnika žive, mjere kontrole emisija i ispuštanja žive, mjere zabrane proizvodnje, uvoza ili izvoza niza proizvoda koji sadrže živu.

Na posljednjoj javnoj raspravi u Mojkovcu, bivši sekretar sekratarijata za urbanizam Opštine Mojkovac Jović Marković je istakao da je u prvoj verziji nacrta Plana postojao podatak koji je ukazivao na prisustvo i količinu prisustva žive i postavio pitanje zbog čega u zvaničnom Nacrtu Plana koji je stavljen na javnu raspravu, više nema tih podataka te zbog čega se oni kriju. Prema nekim procjenama godišnje bi se, uz eksploataciju rude, oslobađalo 2900 tona žive!

Na pitanje da to prokomentariše Bašanović kaže:

"Nacrti Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, kao i DPP Brskovo, navode cinabarit-sulfid žive, te analiziranje vodenih tokova rijeke Rudnice i drugi vodenih tokova, zemljišta oko rudnika na četiri lokacije, uzorkovanih 2019, gdje je živa pronađena u navedenim, pored drugih metala, u vrijednostima izvan dozvoljenih vrijednosti. Uvoz, izvoz i proizvodnja žive kose se sa svim zakonima naše države i EU, te je i tome komplementaran stav Agencije. Stvarne količine žive samo empirijske analize mogu dati u konačnom, što iziskuje angažovanje stručnjaka koji će se baviti ovom problematikom. Agencija će insistirati da ove analize budu sastavni dio Izvještaja kako bi se procijenio njen uticaj kroz potencijalnu realizaciju ovog projekta", zaključuje Bašanović.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR