18 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Građani Crne Gore sve češće idu u BiH da kupuju namirnice, za povrat PDV-a četvoročlana porodica može i da ruča

Ekonomija

Comments 0

Građani Crne Gore sve češće idu u BiH da kupuju namirnice, za povrat PDV-a četvoročlana porodica može i da ruča

Izvor: Nezavisne

Autor: Antena M

  • Viber

Za kupovinu u Bosni i Hercegovini, bez obzira na gužve na granicama, i dalje se odlučuju iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), građani navedenih zemalja našli su se na listi onih koji su najviše kupovali u BiH, a najčešće se radilo o robi široke potrošnje.

Tako su strani državljani od početka godine podnijeli 161.187 zahtjeva za povrat poreza, što, u odnosu na isti period lani, predstavlja povećanje broja zahtjeva za 17.245, pokazuju podaci UIO BiH.

Vrijednost podnesenih zahtjeva sa PDV-om tokom prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 48,8 miliona KM, dok je iznos PDV-a bio nešto veći od sedam miliona KM.

“Tokom istog perioda prošle godine podnesena su 143.942 zahtjeva za povrat poreza. Ukupna vrijednost podnesenih zahtjeva sa PDV-om iznosila je 42,7 miliona, dok je iznos PDV-a bio 6,2 miliona”, rekli su u UIO BiH.

Najviše zahtjeva, njih 21.081, podneseno je na graničnom prelazu u Orašju, čija je vrijednost sa PDV-om bila 6,7 miliona KM, dok je sam iznos PDV-a bio nešto manji od milion KM.

Iz ove institucije su napomenuli da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja, kao što su petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje, ekstralako i lako specijalno, motorni benzin bezolovni, motorni benzin, alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duvana.

“Strani državljani koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a su fizička lica koja nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini. Ta lica imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u Bosni i Hercegovini i ta ista dobra iznesu u prtljagu sa sobom izvan carinskog područja Bosne i Hercegovine”, rekli su u UIO BiH.

Nedeljka Ilijić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača “Oaza” iz Trebinja, istakla je za “Nezavisne novine” da se građanima susjednih zemalja isplati kupovati u BiH, te da se često tokom sedmice u Trebinju mogu vidjeti automobili s registarskim oznakama Dubrovnika, Herceg Novog, Kotora ili Podgorice.

“Ovdje im je jeftinije, a za povrat PDV-a četvoročlana porodica može i da ruča. Što je kod nas dvije KM, kod njih je dva eura i to je razlog kupovine. Vikendom naprave izlet i spoje ugodno s korisnim”, rekla je Ilijićeva.

S druge strane, ekonomista Siniša Pepić smatra da mogućnost povrata PDV-a koriste i državljani BiH koji imaju dvojno državljanstvo, prije svega Hrvatske i Srbije, te da je upravo zbog toga došlo i do povećanja broja zahtjeva.

“Nije isključeno da je do povećanja došlo usljed poremećaja cijena na tržištu, gdje su mnogi primorani da koriste mogućnost prijavljivanja za povrat PDV-a na osnovu tog drugog državljanstva koje imaju. To je klasična poreska evazija, klasično izbjegavanje poreza, što je na štetu države. Država bi trebala povesti računa, u smislu da se revidira da li ti ljudi koji su izvršili povrat PDV-a na osnovu stranog državljanstva posjeduju državljanstvo BiH”, istakao je Pepić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR