22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odbornici SO Mojkovac protiv otvaranja rudnika Brskovo

Izvor: Screenshot

Ekonomija

Tag Video
Comments 0

Odbornici SO Mojkovac protiv otvaranja rudnika Brskovo

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Na sjednici Skupštine Opštine Mojkovac podržana je Inicijativa o obustavljanju svih aktivnosti iz oblasti rudarstva na lokalitetu Brskovo u Mojkovcu. Inicijativu su, na današnjoj sjednici koja je trajala više od 3 sata, podržali opozicioni odbornici DPS-a, ali i jedan odbornik SNP-a i 2 odbornika “Ne damo Mojkovac”. Odbornici Za budućnost Mojkovca, Demokrata i URA-e prije glasanja su napustili sjednicu prije glasanja. Predsjednik SO Mojkovac iz Demokrata je bio protiv.

Miloš Rajković iz SNP-a poručio je ispred predlagača inicijative da neće biti nikakvog referenduma, te da ne žele uništavanje grada. 

Odbornik DPS-a Predrag Smolović kaže da nema benefita koji bi mogli da zasjene onu štetu koju bi mogao da napravi rudnik.

Objašnjavajući zašto su odustali 2021. od projekta kaže da su tada investitori objasnili da bi Mojkovac imao otvoreni kop, te novo jalovište nakon čega im je tadašnji predsjednik opštine Ranko Mišnić saopštio da odustaju od otvaranja rudnika.

Građanski aktivista Mitar Vidaković kaže da je velika većina građana protiv otvaranja rudnika. Razlozi su brojni, a prije svega to što se štetan uticaj nekadašnjeg rudnika na zdravlje građana ne može zaboraviti. Naglasio je blizinu Nacionalnog parka, to što kroz grad protiče rijeka Tara koja je pod zaštitom UNESCO-a, negativan uticaj na prirodu, poljoprivredu ali i blizinu budućeg ski centra Žarski, jer kako kaže rudarstvo i turizam ne idu zajedno.

"Ovo je tem gdje politika ne može da vodi dominantnu ulogu", poručuje Vidaković dodajući da zdravlje građana nema cijenu.

Miodrag Fuštić iz GI “Zdravi Mojkovac” kaže da su opštini Mojkovac potrebni projekti shodno vremenu u kome živimo, a da otvaranje rudnika predviđa, između ostalog, korišćenje opreme iz 1858.

“Nadamo se da će Vlada uskoro prezentovati novi pristup koji neće ugrožavati prirodu”, poručuje Fuštić.

Dodaje da je novim Nacrtom prostornog plana predviđeno obavljanje rudarskih aktivnosti na ovom području, te da to mora biti izbrisano.

“Prostornim planom preslikane su želje rudarske kompanije a ne građana”, kaže Fuštić.

Veljko Dedejić iz URA-e kaže da su oni od početka bili za otvaranje rudnika ali pod uslovom da budu ispoštovani svi ekološki standardi. U međuvremenu, kaže došlo je do promjene stava.

“Mi vidimo budućnost Mojkovca u izgradnji rudnika koji neće ugroziti životnu sredinu. Tražićemo da to bude rudnik koji će poštovati ekološke standarde. Zašto se bježi od referenduma, naši građani su dovoljno mudri da sami donesu odluku?”, pita on.

Dodaje da za njih Detaljni prostorni plan nije prihvatljiv.

Predsjednik Opštine Vesko Delić navodi da su svi na istom zadatku, da učine život boljim za građane Mojkovca.

Kaže da su odbornici DPS-a licemjerni jer su oni ti čija je Vlada potpisala koncesioni ugovor.

Pita ukoliko se zabrane rudarske aktivnosti kako će funkcionisati kamenolom koji se nalazi u Štitarici, te zašto se bježi od referenduma.

 Sjednicu možete pratiti na linku uživo ispod.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR