22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
GI "21. maj": Potrebna reforma politike zarada u javnom sektoru

Ekonomija

Comments 1

GI "21. maj": Potrebna reforma politike zarada u javnom sektoru

Autor: Antena M

  • Viber

- Ministarstvo finansija juče je objavilo spisak najvećih ličnih primanja u javnom sektoru. Lična primanja koja se kreću u rasponu od 1600-6000 eura uglavnom obuhvataju zaposlene u zdravstvu, na fakultetima, u pravosuđu, parlamentu i državnoj upravi. Očigledno je da primanja nijesu u skladu sa kvalitetom usluga koje pruža javni sektor niti imaju uporište u snazi crnogorske privrede - poručuju iz Građanske inicijative "21. maj". 

Osim što su, kako poručuju, objavljena lična primanja iritirajuća za najveći broj građana koji jedva sastavljaju "kraj s krajem", ovdje se radi o politici koja favorizuje "državnu prihodovnu elitu" umjesto odgovorne, kritičke i etičke društvene elite.

"S druge strane, ovih dana se Spajićeva vlada nateže i prijeti prosvjetnom sindikatu iako su plate nastavnika nikad manje u odnosu na plate univerzitetskih profesora.

Sve ovo upućuje na potrebu temeljite reforme politike zarada u javnom sektoru, uključujući i hitan program otpuštanja viška zaposlenih.

Crna Gora je siromašna država i tu činjenicu treba uzeti u obzir i kada su u pitanju zarade u javnom sektoru", navode u saopštenju. 

Smatraju da uvođenje platnih razreda u javnom sektoru treba da bude cilj reforme politike zarada.

"Pritom, najviše zarade ne mogu biti desetostruko veće od najnižih zarada u javnom sektoru, niti prosječne zarade u javnom sektoru mogu biti iznad prosječnih zarada u privatnom sektoru.

Potreban je kvalitetan, odgovoran i pristojno plaćen javni sektor ali trenutno stanje je samo odraz jedne selektivne i diskriminatorske politike koja nema utemeljenja u snazi crnogorske ekonomije niti u održivim javnim finansijama", navode u saopštenju. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

I već izašlo da su MF podaci sa stanovišta statistike neuporedivi jer se objavljuju zbog stupidnog populizma neznalica. Hajde da dokone NVO malo uđu ozbiljnije u suštinu. A cinizam neka ostave Jakovu i Andriji. Tamo u cinizmu su df i cg informer vladaoci ala domina bilećanka...