23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Ekonomija

Comments 0

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Autor: Antena M

  • Viber

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj i Izvještaj o poslovanju za 2023. godinu. Na Skupštini je odlučeno i da se dio neto dobiti ostvarene u finansijskoj 2023. godini, u iznosu od 5,56 miliona eura – odnosno 12 eurocenti po akciji (bruto) – isplati akcionarima na ime dividende, dok će se preostali dio dobiti u iznosu od 1,08 miliona eura raspodijeliti u zadržanu dobit, saopšteno je iz Telekoma.

Za nezavisnog revizora društva za 2024. godinu, Skupština akcionara izabrala je revizorsko preduzeće Deloitte, a usvojena je i Politika naknada Društva. 

Društvo je donijelo odluku o smanjenju kapitala na osnovu koje će poništiti stečene sopstvene akcije, te posljedično i Odluku o promjeni Statuta, a Skupština akcionara je dala ovlašćenje za novi otkup sopstvenih akcija, u koje svrhe će Društvo opredijeliti iznos od 3 miliona eura, koji će biti utrošen u narednih 10 mjeseci.

*** 

Rast rezultata poslovanja uz veće prihode i rast profitabilnosti, rast broja korisnika svih tipova usluga i superiorna pozicija u segmentu kapaciteta i pokrivenosti teritorije i stanovništva  4G i 5G mobilnim mrežama, predstavljaju ključne odrednice uspješno zaključene 2023. godine. Najveći rast Crnogorski Telekom bilježi u postpaid i prepaid segmentu, uz stabilnu poziciju tržišnog lidera u postpaid - u  i mobilnom internetu. Tokom 2023. godine ostvaren je i rast od 11% više korisnika na optici, navode u saopštenju. 

"Kompanija je prethodnu godinu posvetila investicijama u strateški razvoj mobilne i optičke mreže, zahvaljujući čemu Telekom, prema mjerenjima i podacima Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) ima najveću i najbržu 4G i 5G mrežu, takođe i stabilnu mrežu, sa ostvarenim protokom od preko 53 miliona gigabajta u 2023. godini, što predstavlja rast saobraćaja od 34% u odnosu na 2022. godinu.

Prethodnu godinu obilježilo je uspješno predstavljanje nove TV platforme – MagentaTV, uz odlične rezultate migracije korisnika na novu platformu tokom 2023, ali i odlične trendove u segmentu mjerenja korisničkog zadovoljstva za MagentaTV servis. Paralelno sa modernizacijom mobilne mreže, u cilju poboljšanja kapaciteta i performansi, kao i potpunog korišćenja kupljenog spektra na 2,6 GHz, tokom cijele 2023. godine Telekom se pripremao za gašenje 3G mreže, koje je završeno u januaru 2024", navode u saopštenju. 

Finansijski aspekt poslovanja Crnogorskog Telekoma tokom 2023. godine karakterišu, kažu, pozitivni trendovi, sa najznačajnijim iskorakom u dijelu neto dobiti od 6,6 miliona, čime je ostvaren izuzetan rast u odnosu na prethodnu godinu. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), nakon najma i isključujući posebne uticaje, iznosila je 30,1 milion, 6,6% više nego prošle godine.

„Prethodne godine ostvareni su izuzetni rezultati u komercijalnom i tehnološkom smislu, i formirana čvrsta baza za uspješnu 2024. godinu. Tako, i u prvom kvartalu ove godine bilježimo rast prihoda i operativne dobiti u odnosu na isti period prethodne godine, rast korisničke baze, koji je najevidentniji u postpaid segmentu, ali i prvo mjesto, kada je riječ o zadovoljstvu korisnika, što je pokazalo istraživanje koje realizuje nezavisna, inostrana agencija po metodologiji relevantnoj na globalnom nivou“, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Telekoma.

Crnogorski Telekom će u 2024. godini, u mrežu, platforme i korisničko iskustvo uložiti oko 20 miliona eura, čime se, ističu, nastavlja snažan investicioni trend iz prethodnog perioda. 

„Nastavljamo sa ulaganjima - sa 210 lokacija u zemlji, preko 83% pokrivenosti stanovništva 5G signalom i najvećom brzinom u mobilnoj mreži, ulažemo i dalje u lidersku poziciju Telekoma. Nije jednostavno navesti sve projekte u koje smo investirali vrijeme i resurse prethodnih godina, zahvatili smo najnaprednije telekomunikacione trendove i postavili ozbiljne zadatke konkurentima, ali, kako sam već istakao, nastavljamo dalje. Povratna informacija naših korsnika je motiv, ali i odgovornost, da osiguramo kontinuitet u dijelu održavanja kvaliteta servisa i inovacija. Proces rasta Crnogorskog Telekoma rezultat je energije, entuzijazma i predanog rada menadžmenta i zaposlenih, ali i rezultat zainteresovanosti i podrške naših akcionara, na čemu sam izuzetno zahvalan, jer je važan impuls za uspješno djelovanje i pozitivne rezultate i u narednom periodu“, zaključuje Udovičić. 

Crnogorski Telekom već duže od deceniju i po, na veoma konkurentnom telekomunikacionom tržištu u Crnoj Gori, ostaje jedini telekomunikacioni operator čije se akcije nalaze na berzi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR