15 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

18.10.

19° / 15°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

19° / 14°

Srijeda

23.10.

16° / 14°

Četvrtak

24.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bulatović o novom Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda: Kad uđemo u EU da vidimo šta su nam obaveze, a šta preporuke

Izvor: PKCG

Ekonomija

Comments 0

Bulatović o novom Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda: Kad uđemo u EU da vidimo šta su nam obaveze, a šta preporuke

Autor: Antena M

  • Viber

Ugostitelji nemaju ništa protiv da se u potpunosti iskorijeni duvanski dim iz svakog javnog i radnog prostora, ali ne vidimo opravdani razlog za eliminaciju i bezdimnih alternativa iz zatvorenog prostora za koje se zna da ne dovode do pasivnog pušenja, izjavio je u razgovoru za portal Antena M Luka Bulatović, potpredsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori Crne Gore, obrazlažući konkretne zahtjeve ugostitelja povodom najava o izmjeni Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Aktuelni zakon je na snazi od 2019. godine i kao takav usklađen je sa Okvirnom konvencijom o kontroli duvana čija je Crna Gora potpisnica. Pozitivno mišljenje dobio je i od Evropske komisije, pa se među interesnim stranama postavlja pitanje da li je u ovom trenutku potrebno donositi nove propise ili spovesti sve raspoložive mehanizme u pogledu inspekcijskog nadzora i kontrole da bi se važeći sprovodio.

Svjetska zdravstvena organizacija, koja je zajedno sa ministarstvom i Institutom za javno zdravlje član Radne grupe, daje preporuku da se uvede potpuna zabrana, koja uključuje korišćenje svih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru.

Ugostitelji, sa druge strane, očekuju dijalog na ovu temu jer vjeruju da je akcenat potrebno staviti na primjenu važećih propisa.

„Cigarete su odavno iskorijenjene iz zatvorenog prostora i mi vjerujemo da je to doprinijelo i zaštiti zdravlja ljudi koji su zahvaljujući tome prešli na druge opcije, gdje nema pasivnog pušenja i duvanskog dima. Svjesni smo da u praksi ima i onih koji ovaj zakon i dalje ne poštuju i zato smatramo da nije rješenje uvesti novu zabranu nego sprovoditi norme koje već imamo“, pojasnio je Bulatović.

Prioritet resornog ministarstva će i dalje biti zaštita javnog zdravlja, a ministar zdravlja Vojislav Šimun je u izjavi za Antenu M rekao da ministarstvo ima senzibiliteta za sve sfere društva, kada je u pitanju donošenje novog zakona, koji dalje ide u pravcu drugih nadležnih ministarstava koja nadograđuju inicijalni plan.

„Mislim da tu itekako ima prilike da se nešto unaprijedi“, kazao je Šimun.

U Crnoj Gori je i postojeća situacija puno bolja nego u zemljama okruženja – dok u Srbiji još nije zaživjela ni zabrana pušenja cigareta u zatvorenom prostoru, u Bosni i Hercegovini je tek nedavno donijet zakon sličan aktuelnom crnogorskom. U Sloveniji i Hrvatskoj sa druge strane, kao članicama EU, ova regulativa dozvoljava postojanje posebnog dijela za pušače i korisnike alternativa.

 „Mislimo da nema potrebe sada 'istrčavati' sa nekakvim rješenjima na koja nas u ovom trenutku niko ne obavezuje, nego kada uđemo u EU da vidimo onda šta su naše obaveze, a šta samo preporuke“, kaže Bulatović.

On poziva i na senzibilitet i kada je u pitanju nadolazeća ljetnja sezona, ali i period post sezone koji je privrednicima i ugostiteljima jednako važan.

„Sad je pravi trenutak da razgovaramo o ovome, jer poslije ljetnje sezone, za koju se nadamo i očekujemo da bude uspješna, za većinu ugostitelja slijedi jednako važan dio godine u kojem želimo da nastavimo normalno da funkcionišemo, umjesto da preživljavamo“, zaključuje Bulatović.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR