15 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

18.10.

19° / 15°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

19° / 14°

Srijeda

23.10.

16° / 14°

Četvrtak

24.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
IRF: WoB program čvrst osnov za stvaranje novih prilika

Izvor: IRF

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 1

IRF: WoB program čvrst osnov za stvaranje novih prilika

Autor: Antena M

  • Viber

Učesnice prve generacije programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja “Women on Boards”, Kruna Ratković, Sanja Milosavljević i Adrijana Husić složne su u ocjeni da im je višemjesečno iskustvo kreirano kroz raznovrsne i sveobuhvatne radionice, pružilo čvrst osnov za stvaranje novih prilika i otvorilo mogućnosti za ravnopravno uključivanje žena na liderskim pozicijama, saopšteno je iz Investiciono-razvojnog fonda.

Upravo ovaj program, kako su kazale, dokaz je koliko je borba za ženska prava, odnosno jednakost, borba za bolje sjutra. 

Foto: IRF 

Kako navode, Kruna Ratković je doktor iz oblasti matematičkih nauka, a školovanje je završila na Univerzitetu iz Nice, u Francuskoj. Docent je na Univerzitetu Donja Gorica i član naučnih udruženja, recenzent i urednik naučnih časopisa. Ima 10 godina iskustva kao rukovodilac ili član tima u pripremi i implementaciji brojnih nacionalnih i evropskih projekata. Koosnivač je inovativne kompanije MoDrone, čiji je cilj da kreira rješenja iz oblasti inženjerskih nauka koja direktno odgovaraju na potrebe privrede. Sistematičnost i metodičnost, komunikacione i organizacione sposobnosti aktivno koristi u svom svakodnevnom radu kako u kompaniji, tako i na Univerzitetu. Mišljenja je da se žena u modernom svijetu suočava sa različitim izazovima i brojnim ulogama koje nosi kroz svoje sazrijevanje u društvu.

“Upravo uloge majke, žene, ćerke, profesora, osnivača kompanije i liderke su međusobno isprepletane i uvezane. Mislim da za većinu izazova sa kojima se srećemo reagujemo intuitivno i onako kako određena situacija u datom momentu nalaže. Program Women on Boards je doprinio da kreiramo stabilan sistem u odlučivanju, koji daje jasne odgovore, uz podršku znanja i iskustva. Na široj ljestvici, doprinio je formiranju odvažne grupe žena koje mogu da donose promjene. Konkretne promjene ka napretku unutar svoje kompanije, ali i promjene koje iz šire vizure doprinose jačanju crnogorske privrede i kreiranju inkluzivnije zajednice“, kazala je Ratković.

Saopštila je i da je program Women on Boards doprinio njenom ličnom razvoju, spremnosti i kompetencijama koje su potrebne za odvažno žensko liderstvo. 

„Izuzetno višemjesečno iskustvo kreirano kroz raznovrsne i sveobuhvatne radionice, pružilo je čvrst osnov za stvaranje novih prilika i otvorilo mogućnosti za ravnopravno uključivanje žena na liderskim pozicijama“, zaključila je Ratković.

Foto: IRF 

Sanja Milosavljević je konsultantkinja za međunarodne poslove, odnose sa javnošću i marketing, danas uspješna preduzetnica, osnivačica Impact Investments Group doo.

Milosavljević je, kako navode, u industriji PR-a i marketinga više od 15 godina i kreira rješenja da bi povećala prodaju i poslovni uticaj klijentima iz zemlje i svijeta.

Diplomirana je politikološkinja za međunarodne poslove, a nedavno je magistrirala Executive MBA na Rome Business School, čime je unaprijedila svoje liderske vještine i proširila svoju globalnu mrežu.

Strast za preduzetništvom i povezivanjem vodi je ka pokretanju regionalnih inicijativa koje promovišu ravnopravnost i ekonomsku nezavisnost, a među njima je i “Žene od uticaja” medijska i networking platforma za osnaživanje i poslovno povezivanje žena koje žele da izađu na nova tržišta.

Ističe da je program „Women on Boards“ motivisao da se njen glas jasnije čuje, da nastavi sa unapređivanjem svojih vještina i da aktivno doprinosi kreiranju boljeg poslovnog okruženja za sve, a posebno za žene kroz njen autorski projekat i medij „Žene od uticaja“. 

„Kroz finansijsku nezavisnost stičemo mogućnost donošenja odluka i pružamo jedinstvenu perspektivu rodne ravnopravnosti u poslovnom svijetu“, izjavila je Milosavljević.

Stoga, kako je kazala, preporučuje WOB program u Crnoj Gori i poziva sve žene da se prijave.

“Za mene je ovaj program bio transformativno iskustvo, jer sam uz podršku eminentnih predavača otvorila mnoga važna pitanja vezana za svoju karijeru i nadogradila znanje o održivosti i ESG standardima. Program je pažljivo osmišljen kako bi pružio jasan uvid u trenutno stanje i ponudio preporuke o tome kako žene mogu unaprediti rodnu ravnopravnost na nivou upravnih odbora i rukovodećih pozicija u kompanijama”, istakla je Milosavljević.

Važno je, kako je dodala, da postavljamo jasne granice u našem okruženju i na poslu, jer to otvara put ka daljem napretku.

“Edukacija je ključna – kroz nju stičemo znanje koje nam omogućava da budemo sigurni tokom promjena poslovne klime”, zaključila je Milosavljević. 

Foto: IRF

Adrijana Husić, stručnjakinja za marketing i komunikacije, urednica izdanja Crnogorska bojanka i igara memorije Čudesna Crna Gora i Žene Crne Gore, završila je studije Socijalne politike i socijalnog rada na Fakultetu političkih nauka.

Marketing sertifikaciju je dobila od strane britanskog Chartered Institute of Marketing (CIM), jednog od najznačajnijih instituta u oblasti biznisa i marketinga na svijetu, gdje je nastavila usavršavanje u ovoj oblasti.

Husić je svoju bogatu dvadesetogodišnju karijeru započela u lokalnoj nevladinoj organizaciji Juventas gdje je od pozicije volontera napredovala do liderskih pozicija, navodi se u saopštenju IRF-a. 

Korporativno iskustvo počela je da stiče 2009. godine i od samih početaka obavlja pozicije koje objedinjuju PR, odnosno odnose sa javnošću i društveno odgovorno poslovanje.

Bila je dio tima komunikacija u Telenoru, obavljala je funkciju potpredsjednce komiteta za društveno odgovorno poslovanje Američke privredne komore u Crnoj Gori, a može se pohvaliti i dugogodišnjim iskustvom u Azmont Investments kompaniji, investitoru Portonovi rizorta.

Dvodecenijsko iskustvo iskoristila je da 2021. osnuje svoju kompaniju za komunikacije, Communication Studio Cassiopeia.

Upravo kroz svoju preduzetničku inicijativu pruža konsultantske usluge i sa timom saradnica razvija prozivode koji pričaju najljepše priče o Crnoj Gori i iz Crne Gore – Crnogorska bojanka, igre memorije Čudesna Crna Gora, igre memorije Žene Crne Gore i druge.

Program Women On Boards je, kaže, dokazao koliko je važno da jedni drugima budemo podrška, i koliko je borba za ženska prava, odnosno jednakost, borba za bolje danas i sjutra za sve nas.

“Gledajući iz prizme našeg regiona gdje je rodna nejednakost još uvijek prisutna u mnogim sektorima, ova inicijativa služi kao katalizator za osnaživanje žena i povećanje njihove zastupljenosti u upravnim odborima i na mjestima odlučivanja. Više od toga, vjerujem da je svima nama dala podstrek i osnažila nas kroz praktična znanja i razmjene iskustva da se odlučimo za taj korak više. A naš korak više će, sigurna sam, ohrabriti i druge žene da se odlučnije zauzmu za sebe i slijede svoje snove”, kazala je Husić.

Kroz WoB program, kako je istakla, nije samo učilo i govorilo o rodnoj ravnopravnosti, već i o inkluzivnosti na vodećim korporativnim pozicijama.

Niz okupljanja i treninga za učesnice je bio više od pružanja resursa jer im je omogućio da se dodatno povežu, i da uče ne samo od mentora sa kojima smo radile, već i jedna od druge. 

“Koliko će žene dalje biti zastupljene, i koliko će se glas žena koje imaju znanja, vještine i iskustva čuti, nije od značaja samo za podsticanje rodne ravnopravnosti već dugoročno doprinosi boljem učinku, uvećanju inovacija i sveopštem imidižu kompanija.

Ovaj program je jedna od prvih, među važnijim koracima, u onome što je konačni cilj a to je veća zastupljenost žena u upravnim odborima i to zahvaljući znanju i iskustvu koje imaju. Drugi važan korak je podrška zakonodavnog sistema i institucija koje će prepoznati značaj i doprinijeti da žensko liderstvo ne bude samo slovo na papiru”, zaključila je Husić. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Šta će ozbiljne radne žene u ebrd stupidnostima sa guvernerom koji mrzi žene?