22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cijene nafte blizu 82 USD

Ekonomija

Comments 0

Cijene nafte blizu 82 USD

Autor: Antena M

  • Viber

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 82 USD, balansirajući između procjena o snažnoj potražnji za gorivom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) tokom ljeta i strahovanja od posustajanja aktivnosti u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u ponedjeljak i iznosila je 81,67 USD. U ponedjeljak je zaključio trgovinu u plusu 2,01 USD.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo pod 77,69 USD. U ponedjeljak je zaključio trgovanje u plusu 2,21 USD, prenosi SEEbiz.

Na početku sedmice raspoloženje na tržištima obilježila je procjena analitičara Goldman Sachsa da će zbog solidne potražnje transportnog sektora tokom ljeta tržište u trećem tromjesečju bilježiti deficit od 1,3 miliona barela dnevno, uprkos jakom dolaru i mogućoj odgodi sniženja kamatnih stopa.

Pažnja se zato preusmjerila na završetak sjednice američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) koja će objaviti odluku o kamatnim stopama i naznačiti smjer monetarne politike u narednim mjesecima.

Trgovci su oprezni i uoči objave novih makroekonomskih podataka iz Kine.

"Na cijene nafte mogli bi nepovoljno uticati i podaci i inflaciji u Kini", objasnio je analitičar OANDA-e, Kelvin Wong.

On je objasnio da ako kineski indeks proizvođačkih cijena pokaže da su se smanjile dva odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, to će značiti da rizik stvaranja deflacijske spirale nije otklonjen i da bi potražnja za naftom mogla oslabiti.

Deflacija može zakočiti potrošnju budući da firme i građani odgađaju kupovinu u očekivanju još nižih cijena. U takvim se uslovima ekonomska aktivnost smanjuje, što znači i slabiju potražnju za energentima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR