22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opozicija reagovala na predlog Čarapića:  Izuzetno opasna zakonska rješenja; Za rubriku vjerovali ili ne

Izvor: Youtube Screenshot ilustracija

Ekonomija

Comments 2

Opozicija reagovala na predlog Čarapića: Izuzetno opasna zakonska rješenja; Za rubriku vjerovali ili ne

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon što je objavljeno da je poslanik Pokreta “Evopa sad” Vasilije Čarapić predložio amandman na izmjene Zakona o državnoj imovini kojim se predviđa da svi investitori koji zakupe državno zemljište odlukom Skupštine na periode do 90 godine mogu da preprodaju i na druge načine otuđe objekte koje izgrade na tom zemljištu, reagovala je opozicija.

Za rubriku "vjerovali ili ne", ocjenuje poslanik DPS-a Nikola Milović.

Nastavlja se serija vrlo opasnih amandmana, koji prijete da u potpunosti uruše sistem i otvore put totalnoj rasprodaji najvrijednijeg zemljišta u Crnoj Gori, smatra Milović.

"Kada tome dodamo predlog da se prag za koji Skupstina odlučuje o zakupu/koncesiji/prodaji zemljista povećava sa dosadasnjih 150 miliona eura na 300 miliona eura onda je namjera loša i jasna! Zaobići Skupštinu i institucije sistema i otvoriti put direktnim pregovorima Vlade sa investitorima", ističe Milović.

Ovo je samo niz brzopoteznih rešenja bez adekvatnih rasprava, stručnih elaboracija koje kako smo navikli dobijamo svakog dana, poručuje Milović.

Šefa Kluba poslanika SD-a Boris Mugoša saopštio je da su posrijedi izuzetno opasna zakonska rješenja. "Nadam se da bez obzira na političke razlike neće postojati većina u Parlamentu za ovo… O ovako ozbiljnim stvarima se vodi transparenta javna rasprava uz aktivno učešće stručne i laičke javnosti", navodi Mugoša.

"Prvo je Vlada poslala u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o državnoj imovini kojim se suštinski urušava Ustavom definisana uloga Skupštine, jer Skupština neće više odlučivati o stvarima i dobrima u državnoj imovini vrijednijim od 150 miliona eura, kako to propisuje trenutno zakonsko rješenje, već će joj to pravo pripasti samo u slučaju da se radi o imovini vrednijoj od 300 miliona eura.

Ni to veoma opasno zakonsko rješenje im nije bilo dovoljno, nego poslanici PES-a podnose amandman da svi investitori koji zakupe državno zemljište odlukom Skupštine na periode do 90 godine, moći će da otuđe objekte koje izgrade na tom zemljištu i samo zemljište (sadašnji zakon to je predviđao samo za turističke komplekse koji se izgrade na zakupljenom državnom zemljištu). Osim toga, predlažu i da se iz postojećeg zakona izbriše obaveza da se Državnom tužilaštvu po automatizmu dostavljaju ovakvi ugovori koji se odnose na državnu imovinu veće vrijednosti”, ističe Mugoša.

Nije vam Crna Gora od đeda ostala, pa da je rasprodajete, brzo ste zaboravili da ste na vlast došli kritikujući mnogo bezazlenija zakonska rješenja, poručio je Čarapiću zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije Petar Odžić.

„Pristup rasprodaje u jednom mandatu, a poslije nas potop vam neće proći, a svi koji podrže ovakve amandmane postaće državni neprijatelji! Pravljenje pozitivnog poslovnog ambijenta ne podrazumijeva da prodate državu! Spriječili smo mnogo jače od vas u toj namjeri, pa ćemo i vas! Kao univerzalni ekspert za sve i svašta, morate se paziti ovakvih ispada, jer možda nesvjesno, a za račun drugih, poturate svoja leđa“, kazao je Odžić Čarapiću.

Prema njegovim riječima, "momci iz PES su očigledno svjesni da im je ovo prvi i posljednji mandat i u vlasti i u parlamentu."

„Zbog toga pokušavaju sa Do Kwon politikom - “take money and run” da omoguće strancima da kupe najvrjedniju crnogorsku imovinu za svega godinu. To je ta “briga” o budućim generacijama, rasprodaja svega i bježanje u inostranstvo“, navodi Odžić.

Odžić poručuje da im to neće proći.

„Svi koruptivni ugovori koje ste realizovali ili planirate će doći na naplatu u Crnoj Gori ili inostranstvu. Zbog toga savjet mladom Čarapiću da ne ulazi u ovaj proces, osim ako već nije namjerio da ode na neku egzotičnu lokaciju, poput Singapura. Jer prodavati imovinu svih građana Crne Gore u samo jednom mandatu može samo ekonomski veleizdajnik ove zemlje“, zaključuje Odžić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

jovan j.

Ovakve individue se u prirodi zovu štetočine.Kad se otuđi ze mlja Crnogorska onda nam preostaje da živimo na nebu ili pod zemljom. Čarapiću mlad majore.

Bozovic Brano

Gospodo iz opozicije,dali Vam ovaj Carapic lici na normalno celjade. Zamislite kakvi su ostali kad je on sef poslanickog kluba.