22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo traži od EPCG Solar da raskine ugovor sa Kalderom

Ekonomija

Comments 1

Ministarstvo traži od EPCG Solar da raskine ugovor sa Kalderom

Autor: Antena M

  • Viber

U svijetlu medijskih navoda o tome da pojedine kompanije iz energetskog sektora posluju sa privrednim društvima koja se dovode u vezu sa tzv crnom listom Sjedinjenih Američkih država, Ministarstvo energetike i rudarstva je uputilo dopis nadležnim resorima za davanje smjernica i mišljenja za postupanje u ovakvim situacijama, saopšteno je iz tog resora.

Riječ je, zapravo, o kompaniji Kaldera, koja je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

"Iako Ministarstvo energetike i rudarstva podržava sve poteze kompanija koje vode tržišnom poslovanju, regionalnom pozicioniranju i jačanju konkurentnosti, sa druge strane neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje naše spoljnopolitičke prioritete. S tim u vezi, Ministarstvo je već uputilo dopis EPCG Solar gradnji da u svijetlu ovih okolnosti razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se dovodi u vezu sa navedenom listom", dodaju oni.

Ministarstvo će, dodaju, preko predstavnika države u Odboru direktora, kao i na redovnim konsultacijama koje se održavaju sa energetskim subjektima, tražiti od njih da se ponašaju u skladu sa tim smjernicama, kako se ovakve dileme i potezi ne bi događali u budućnosti.

"Kompanije u većinskom državnom vlasništvu posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, te Ministarstvo energetike i rudarstva iz tog razloga nije obaviješteno o ovom pitanju, već je o njemu saznalo iz medija", navode oni.

Riječ je, uz to, o kompaniji koja se povezuje sa predsjednikom BH entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

"EPCG Solar gradnja kao ni CEDIS nijesu informisali Ministarstvo energetike i rudarstva da se radi o kompanijama koje se povezuju sa Miloradom Dodikom. Naprotiv, podsjećamo da je Solar gradnja prilikom potpisivanja ugovora sa pomenutom kompanijom, objavila da je svjetski poznati proizvođač SIEMENS, prepoznao mogućnosti Kaldera Company i potpisao sa ovom kompanijom ugovor o licenciranoj proizvodnji za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS. Sjedište SIEMENS- a je u Njemačkoj", zaključili su.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

U ovom pisaniju,najslađi cinizam je odgovor solar-gradnje kako ne umiju da čitaju. A još nisu ni pomenuli obaveze iz Zakona o sprječavanju pranja novca za koji su i df i ura u decembru glasali. ugasiti solar gradnju sad!