21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sprovođenje pravedne tranzicije je ključno za razvoj pljevaljskog regiona

Ekonomija

Comments 1

Sprovođenje pravedne tranzicije je ključno za razvoj pljevaljskog regiona

Autor: Antena M

  • Viber

Podrška međunarodnih partnera je naročito dragocjena u dijelu prenosa znanja i iskustava iz drugih zemalja koje su sprovele ili započele proces pravedne tranzicije, ocijenjeno je na današnjem sastanku.

Naime, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović organizovao je koordinacioni sastanak na temu sprovođenja pravedne tranzicije sa međunarodnim partnerima: Delegacija EU u Crnoj Gori, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Njemačka razvojna banka (KfW), Svjetska banka, GIZ i UNDP. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za održivi razvoj Vlade Crne Gore i Eko-fonda i Elektroprivrede Crne Gore.

Na današnjem sastanku, kako je saopšteno iz Ministarstva, razmijenjeni su stavovi i mišljenja o mogućnostima jačanja saradnje na sprovođenju pravedne tranzicije i budućoj koordinaciji ovog procesa.

Kako navode, ekonomski razvoj Pljevalja se već decenijama bazira na lancu vrijednosti uglja, koju čini Rudnik uglja, Termoelektrana i veliki broj direktno ili indirektno povezanih kompanija. Pravedna tranzicija u ovom regionu ne smije podrazumijevati ukidanje jednog lanca vrijednosti koji predstavlja osnovni izvor prihoda za veliki dio lokalnog stanovništva.

„Sprovođenje pravedne tranzicije je ključno za razvoj pljevaljskog regiona i mora biti orjentisano na ljude, posebno na mlađu populaciju. Stoga je veoma je važno da proces pravedne tranzicije ponudi dugoročnu i jasnu viziju kako iskoristiti potencijal i sve resurse Pljevalja za diverzifikaciju privrede i da bude baziran na snažnim programima podrške tržištu rada kroz ulaganje u obuke, usavršavanje i prekvalifikaciju radne snage, sa posebnim fokusom na razvoj preduzetništva i jačanju rodne ravnopravnosti“, ocijenjeno je na današnjem sastanku.

U saopštenju se dodaje da proces pravedne tranzicije će biti snažno podržan i kroz Plan rasta, novi instrument podrške Evropske unije, kojim se predviđena značajna podrška naročito na realizaciji aktivnosti na obnovi javnih i privatnih zgrada u Pljevljima, smanjenju korišćenja uglja u individualnim ložištima i jačanju lokalne privrede na realizaciji konkretnih programa podrške za unapređenje energetske efikasnosti.

“Akcioni plan za sprovođenje pravedne tranzicije je ključna aktivnost koja je prepoznata Planom rasta, a koji će se bazirati na Mapi puta, čija je priprema u toku. Aktivnosti na izradi Mape puta koordinira Kancelarija za održivi razvoj Vlade Crne Gore uz podršku UNDP-ja. Takođe je ocijenjeno da je veoma važno da problematika pravedne tranzicije bude na odgovarajući način adresirana kroz Nacionalni energetski i klimatski plan kako bi se stvorio potreban strateški okvir za realizaciju budućih aktivnosti. Podrška međunarodnih partnera je naročito dragocjena u dijelu prenosa znanja i iskustava iz drugih zemalja koje su sprovele ili započele proces pravedne tranzicije”, zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

"Transfer of know how", najobičnija floskula laganja.