21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perčobić: Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u Crnoj Gori

Izvor: ZZZ

Ekonomija

Comments 1

Perčobić: Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Program Evropa sad 2 predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić.

On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

Perčobić je saopštio da je nezaposlenost jedan od najvećih društvenih problema sa kojima se Crna Gora suočava.

„Ovaj kompleksan izazov zavisi od više faktora - obima i dinamike privrednih aktivnosti, ali i usklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada. ZZZ je često predmet kritika zbog visoke nezaposlenosti, iako njegove nadležnosti i realne mogućnosti nijesu adekvatno sagledane. Otvorena za konstruktivne kritike, ova institucija samo je dio sistema koji se bavi ovim pitanjem - pored nje, obrazovni sistem i ostali socijalni partneri imaju značajnu ulogu. Ipak, posljednjih deset godina svjedočimo značajnim promjenama na tržištu rada“, rekao je Perčobić.

On je naveo da Crna Gora ovih dana bilježi najnižu stopu registrovane nezaposlenosti od manje od 12 odsto, odnosno 34 hiljade nezaposlenih.

„Podsjetiću da je 2014. godine na evidenciji bilo više od čak 45 hiljada. To ukazuje na kontinuirani napor i uspješne ekonomske politike Zavoda i resornog Ministarstva rada i socijalnog staranja“, smatra Perčobić, prenosi Mina business. 

Prema njegovim riječima, program Evropa sad 2 direktno odgovara na potrebe crnogorskog tržišta rada.

Sa fokusom na održivi razvoj, stvaranje novih radnih mjesta i povećanje životnog standarda, program, kako tvrdi, nudi višestruke benefite za sve građane.

„Jedan od glavnih aspekata programa je povećanje minimalne plate, što direktno utiče na poboljšanje kupovne moći radnika i smanjenje siromaštva. Ova mjera ne samo da podstiče potrošnju, već i doprinosi stabilnosti domaćinstava. Takođe, program uključuje podršku poslodavcima kroz subvencije i olakšice za zapošljavanje novih radnika. Ova inicijativa može značajno povećati broj zaposlenih i stvoriti nova radna mjesta, što je ključno za ekonomski rast“, saopštio je Perčobić.

Takođe, kroz ciljane investicije u obrazovanje i obuku, omogućava se mladim ljudima sticanje vještina koje su potrebne na tržištu rada, što direktno doprinosi smanjenju nezaposlenosti.

„Ovo je posebno važno za mlade ljude koji ulaze na tržište rada, jer se upravo na taj način smanjuje razlika između ponude i potražnje za radnom snagom. Osim toga, kroz podršku malim i srednjim preduzećima, program stvara povoljno okruženje za preduzetništvo i inovacije, što takođe vodi ka stvaranju novih radnih mjesta i podstiče preduzetnički duh“, poručio je Perčobić.

Kako je naveo, dok neki regioni u Crnoj Gori bilježe nedostatak radnih mjesta, drugi imaju problem nedostatka kvalifikovane radne snage.

Konkretno, sjeverni region karakteriše nedostatak radnih mjesta, a centralni i južni nedostatak radnika.

„Veliki problem predstavlja i neaktivnost radno sposobnog stanovništva, kao i njihova slaba mobilnost prema regijama sa većom ponudom radnih mjesta. Upravo zbog toga je dobro što se ovaj program fokusira na razvoj regionalnih politika, čime se smanjuju razlike u zaposlenosti između različitih dijelova naše zemlje“, saopštio je Perčobić.

On je istakao da program Evropa sad 2 nije samo ekonomski, već i društveni projekat.

Njegova implementacija, prema riječima Perčobića, doprinosi jačanju povjerenja građana u institucije, što je ključno za dugoročni razvoj i stabilnost Crne Gore.

On je napomenuo da Zavod, kao zasebna institucija, ni u jednoj zemlji sam ne može smanjiti nezaposlenost, niti povećati zapošljavanje.

„Ambijent, podsticajan za rast i zapošljavanje, može se unapređivati promjenom normi, povoljnijim uslovima za kreditno otvaranje novih radnih mjesta, privlačenjem više stranih investicija, olakšicama privredi, smanjenjem biznis barijera, te preventivnim djelovanjem i nadzorom inspekcijskih službi. Zato i apelujem na sve relevantne aktere da se uključe i podrže ovu inicijativu, jer zajedno možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas“, zaključio je Perčobić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Nenad

Svi sa Zavoda u Vladu i smanjena, odn. nema nezaposlenih. Kako bi tek tada "tapšali" Spajiću, a on bi stvarno vjerovao da je uspješan.