21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raspisan tender za idejno rješenje za dionicu puta Bar – Ulcinj – Sukobin

Ekonomija

Comments 0

Raspisan tender za idejno rješenje za dionicu puta Bar – Ulcinj – Sukobin

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Monteput je raspisao tender za izradu Idejnog rješenja za dionicu Bar – Ulcinj – Sukobin, Jadransko – jonskog autoputa.

Kako je saopšteno iz Monteputa, projekat dužine 42 kilometra (km) ima ključnu ulogu u unapređenju saobraćajne infrastrukture i povezivanju južnog dijela Crne Gore sa Albanijom.

Time će se, kako su naveli, doprinijeti ekonomskom i turističkom razvoju regiona.

„Svrha izrade ove tehničke dokumentacije je detaljno ispitivanje varijantnih rješenja i definisanje optimalnog koridora trase Jadransko – Jonskog autoputa na potezu od južnog portala tunela Sozina, prema Baru i Ulcinju do granice sa Albanijom u reonu graničnog prelaza Sukobin“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, idejnim rješenjem će se definisati optimalna trasa, stvoriti uslovi za izradu sljedećih faza projektne dokumentacije, ali i definisati uslovi za izgradnju te saobraćajnice.

„Ovaj projekat ima za cilj, ne samo poboljšanje saobraćajne povezanosti, već i valorizaciju turističkih potencijala i unapređenje regionalne saradnje“, kazali su iz Monteputa.

Oni su pojasnili da je početna tačka dionice južni portal tunela Sozina, dok je završna tačka granični prelaz Sukobin.

„Planirano je šest petlji duž trase: kod južnog portala tunela Sozina, u zonama Bara, Starog Bara, naselja Pečurice, Vladimira i graničnog prelaza Sukobin“, rekli su iz Monteputa.

Oni su dodali da je računska brzina na glavnoj trasi 100 kilometara na sat (km/h), kao i da će trasa sadržati četiri saobraćajne trake od po 3.50 metra (m) i imati dvije zaustavne trake od po 2.5 m.

„Prilikom izrade idejnog rješenja projektant treba da uradi najmanje dva varijantna rješenja trase, uz analizu položaja tunela, mostova, petlji i drugih pratećih objekata, kao i procjenu troškova izgradnje i održavanja“, naveli su iz Monteputa.

Kako su dodali, poseban fokus će biti stavljen na očuvanje ekoloških i kulturnih resursa, zaštitu urbanih i ruralnih cjelina, vjerskih i arheoloških lokaliteta, ali i zaštitu prirodnih resursa kao što su izvorišta vode i vinogradi.

„U izradi idejnog rješenja neophodno je pridržavati se zakonske regulative, tehničkih propisa i standarda koji se odnose na predmet projektovanja i koji su važeći u Crnoj Gori“, rekli su iz Monteputa i dodali da se, kao osnovni propis za projektovanje saobraćajnice, smatraju TEM standardi i preporučena praksa.

Iz Monteputa su podsjetili da je u toku izrada novog Prostornog plana Crne Gore do 2040.godine, čija je namjera da, pored ostalog, definiše usaglašene koridore primarnih saobraćajnih pravaca, odnosno autoputeva i brzih saobraćajnica.

„Ovo Idejno rješenje, poslužiće kao osnov za opredjeljenje i definisanje preciznijeg položaja trase ispitivanog koridora Jadransko – Jonskog autoputa na ovom potezu, kao i donošenje konačne odluke vezano za rang i profil ove saobraćajnice, u Predlogu Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine“, kazali su iz Monteputa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR