16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Isplaćena višedecenijska potraživanja bivšim radnicima fabrike “Radoje Dakić”

Izvor: Pixabay

Ekonomija

Comments 3

Isplaćena višedecenijska potraživanja bivšim radnicima fabrike “Radoje Dakić”

Izvor: Mina-business

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo finansija je, po osnovu šest presuda koje je dostavila Kancelarija Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, na ime bivših radnika fabrike “Radoje Dakić” u stečaju isplatilo ukupno 4,75 miliona EUR.

“Od toga je oko 100 hiljada EUR uplaćeno u depozit Osnovnog suda, do okončanja ostavinskih postupaka”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe, Ministarstvo je, kako su dodali, do sada isplatilo i 1,55 miliona EUR u izvršenju odluka Ustavnog suda, a na ime naknade nematerijalne štete.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada, sa ciljem rješavanja ove dugogodišnje problematike, na sjednici 10. maja usvojila Informaciju o šest presuda Evropskog suda za ljudska prava, donijetih protiv Crne Gore, po predstavkama 513 bivših radnika, a koju je dostavila Kancelarija Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom.

Vlada je zadužila resor finansija da formira komisiju, sastavljenu od predstavnika Ministarstva finansija, Zaštitnika imovinsko pravnih interesa i vještaka ekonomsko finansijske struke, kako bi se precizno utvrdili iznosi neisplaćenih potraživanja koja su utvrđena pravosnažnim i izvršnim odlukama domaćih sudova, a koje su bile predmet razmatranja Evropskog suda za ljudska prava.

Ministar finansija, Novica Vuković, je formirao pomenutu komisiju koja je završila posao u predviđenom roku, nakon čega je, postupajući po zahtjevima Zastupnice pred Evropskim sudom za ljudska prava, Ministarstvo 11. jula, a zatim i 19. jula ove godine, izvršilo isplatu bivšim radnicima, posredstvom advokatskih kancelarija.

“Takođe, Ministarstvo finansija, u saradnji sa Ministarstvom pravde, priprema Akcioni plan, kojim će se, između ostalog, utvrditi ukupan iznos neisplaćenih potraživanja za preostale radnike, koji nijesu obuhvaćeni pomenutim presudama, kako bi se u razumnom roku izvršilo namirenje bivših radnika u cjelosti i riješio ovaj višedecenijski problem bivših radnika nekadašnjeg privrednog giganta Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

U danu kad je pobjegao od Milović duela, spajki se hvali onim što je zastiđe...

jovan j.

Koliko će dobiti Peđa Bulatović, jedan od organizatora hajke pro tiv države. Radnicima Košute ništa, kao da su kopilad. Grešni su što su sa Cetinja.

vule

Ovo je 10 put da Dakicevci dobijaju pare od drzave