19 °

max 22 ° / min 15 °

Petak

20.09.

22° / 15°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

22° / 16°

Srijeda

25.09.

18° / 15°

Četvrtak

26.09.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Božović: Za otkazivanje premijerskog sata zaslužna opozicija; Mugoša: Polemiku je nastavljao premijer, Mandić nema pravo da se ovako obračunava sa Odborom

Ekonomija

Tag Video
Comments 3
Spajić i Vuković pred Odborom za ekonomiju: Kontrolno saslušanje povodom sprovođenja programa Evropa sad 2

Božović: Za otkazivanje premijerskog sata zaslužna opozicija; Mugoša: Polemiku je nastavljao premijer, Mandić nema pravo da se ovako obračunava sa Odborom

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Premijer Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković danas su saslušani pred Odborom za ekonomiju, finansije i budžet u vezi sa upoznavanjem sa dokumentima o načinima sprovođenja ekonomskih reformi kroz program Evropa sad 2.

S ozbirom na trajanje rasprave na Odboru, premijerski sat zakazan za 14 sati je odgođen odlukom predsjednika Skupštine Andrije Mandića, koji tu odluku prethodno nije usaglasio na Kolegijumu, zbog čega su se pobunili članovi odbora, prije svega opozicija.

Tok sjednice ispratite u nastavku:

Miloš Konatar (URA) skrenuo je pažnju da se sjednica ovog Odbora ne održava u skladu sa Poslovnikom, jer su i predsjedavajući i zamjenica predsjedavajućeg iz redova većine, što nije u skladu sa članom 34 Poslovnika.

"Trebalo bi da predsjednik Odbora, za naredne sjednice, bude iz redova parlamentarne opozicije", ukazuje Konatar.

Dnevni red je usvojen.

Premijer Milojko Spajić saopštio je da je današnje saslušanje sjajna šansa da se dodatno promoviše program ES2.

"Imamo tri ključne promjene: prva je minimalna zarada za srednjoškolce 600 eura i 800 eura za visokoškolce (svršene studente/magistre). Ovo je civilizacijski iskorak, a očekuje nas u oktobru ove godine", kaže Spajić.

Spajić ukazuje da će smanjenje poreskog opterećenja na rad biti umanjeno, i ono će iznositi 11% na minimalnu zaradu od 600 eura, 13% na minimalnu zaradu od 800 eura i 15/16% na minimalnu zaradu od 1000 eura.

"Bruto zarade se neće drastično povećati, dok će neto zarade iznositi više i to je ono što je važno za poslodavca i zaposlenog. Ovakva politika oporezivanja rada pokazatelj je da je država zainteresovana da dostigne puno zaposlenje što prije", kaže Spajić.

Konatar: Građani su obmanuti, prevareni po osnovu svih datih obećanja

Poučeni iskustvom programa Evropa sad 1, Spajić kaže, ovog puta je obezbijeđeno da program Evropa sad 2 automatski podrži penzionere u januaru 2025. u iznosu od 50-60 eura.

"Nama će penzije u januaru 2025. će biti, u prosjeku, veće nego u Hrvatskoj, i generalno u nekim zemljama članicama EU. I to je sjajna stvar", podjseća Spajić.

Miloš Konatar (URA) rekao je da Spajić potcjenjuje građane Crne Gore.

"Građani su obmanuti i prevareni. Mislite da mnogo puta ponovljena laž postaje istina, ali ne postaje. Ipak minimalna plata nije 700 eura, nego 600 eura. Smanjeno radno vrijeme, onih sedam sati, više to ne spominjete. Kazali ste da će prosječna penzija biti 600 eura - to više ne spominjete. Kazali ste da će stopa nezaposlenosti biti nula, no ipak, programom ES2 i sami ste predvidjeli da će stopa nezaposlenosti biti 10%", ukazuje Konatar.

Anđušić: Zašto nije realizovano uvećanje zarada zaposlenih 25 odsto?

“Na vrijeme smo da kroz diskusiju neke stvari promijenimo. To što smo se poslije duže vremena govorili da fiskalna strategija niti Program Evropa sad 2 nije postojao do prije nekoliko dana. Prekrojen je prije pres konferencije PES na predstavljanju ove strategije”, rekao je Mihailo Anđušić (DPS).

Anđušić je upitao zašto nije realizovano obećanje uvećanja zarada zaposlenih 25 odsto.

“Napravite ispred Vlade ili Fonda PIO kalkulator đe će građani da kucaju trenutna primanja i radni staž da im se izračuna penzija. Najgore su prošli oni koji najviše zaslužuju da im se plate povećaju”, poručuje on.

Na tu konstataciju Anđušića, Spajić je odgovorio da takvo obećanje nikada nije bilo dato kao dio predizborne kampanje.

“Razlog zašto nismo do sada podizali pnezije jer nismo imali podatke drugih zemalja koliko naši građani primaju u tim zemljama da bi oni izračunali koliko treba dodatno da im se doplati do 450, to je jedini razlog. Nema potrebe za izmjenom legislative, postojeća podržava srazmjeran rast penzija”, rekao je Spajić.

"Imamo prosječne penzije veće od Hrvatske. Poslodavci i sindikati su učestvovali u kreiranju “Evrope sad 2”,  dodaje Spajić.

Ministar finansija Novica Vuković na početku izlaganja zahvalio se Spajiću i kolegama na kreiranju dokumenta “Evropa sad 2”.

“Fiskalna strategija je usaglašena sa svim potrebnim kriterijumima i u pitanju je kvalitetan dokument”, rekao je Vuković.

Boris Mugoša (SD) obratio se povodom toga što je premijer Milojko Spajić kazao da on ne govori istinu.

“Sa mnom ne možete na taj način da razgovarate. Već nekoliko puta govorite da neke kategorije ne znam, što mislim da je nekorektno. Zamolio bih vas da kad razgovarate sa mnom, koji sam po struci ekonomista, da vodite računa o etiketiranju”, upozorava Mugoša.

Anđušić: Taoci ste ekonomije populizma

“Razočarao me je odgovor ministra finansija. Radite dobar posao, ali ste taoci ekonomije populizma. Utopili ste se u to, govoriti nam na današnji dan o kapitalnim investicijama…”, poručio je Anđušić.

Ukoliko ne budemo imali ozbiljne investicije, Anđušić tvrdi da ćemo bankrotirati kroz nekoliko godina.

Crna Gora trenutno je najskuplja država za život u Evropi, tvrdi on.

“Kupovna moć građana nikad gora”, poručio je Anđušić.

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finasije i budžet mirsad Nurković pitao je premijera koliko će sva planirana uvećanja koštati privrednike.

Nurković je dodao da inflacija nije produkt programa PES, već je razlog odnos ponude i tražnje i cjenovne politike jedne države.

“Da li imate strategiju za dalju cjenovnu poliitiku, kako bi se suzbila galopirajuća inflacija”, upitao je Nurković.

“Što se penzija, nećemo imati problema sa isplatom penzija, bruto osnovica će porasti na sa 1130 eura 1160, po implementacije “Evropa sad 2”. Penzije nemaju veze sa stopom doprinosa koje uplaćujemo Fondu PIO. Obračun penzije nema veze sa nivoom doprinosa”, poručio je Spajić u odgovoru Nurkoviću.

Po mišljenju poslanice Demokrata Zdenke Popović program Evropa sad 2 jeste realno održivo i znači fiskalnu stabilnost.

Jelena Nedović (PES) saopštila je da kada se desila “Evropa 1”, istu vrstu napada su doživjeli.

Kako je uspjela “Evropa 1”, uspjeće i “Evropa 2”, smatra Nedović.

“Odavno sam razumio da su mnogi političari upali u klopku marketinški dobro osmišljene ideje premiejra Milojka Spajića, koju je odigrao na kartu očekivanja i nade građana i na osnovu toga dobio podršku građana – što je legitimno. Ono što nije legitimno, jeste to što se poigrao sa osjećanjima građana. Ali nažalost, imamo ovakav pristup”, poručio je Boris Mugoša (SD).

Mugoša je građanima kazao da im niko nije povećao platu.

“Vaša zarada je bruto zarada, neko vam da 50 eura više u džep, a cijene rastu za 70, te gubite na kupovnoj moći, a što je još gore, izgubio je penzioni sistem. Kroz davanje doprinosa, finansirate one koji su radili i zarađivali prije vas. Klasična manipulacija marketinški dobro upakovana, na koju se upecalo dosta građana – jednom i nikad više.

Ovo je kockarska ekonomija, klasično administrativno presipanje iz šupljeg u prazno. Naša ekonomija je u gorem stanju nego što je bila prije. Nelikvidnost raste, broj blokiranih preduzeća sa 18.300 na preko 20 hiljada…Kratkoročno – donijeće benefite, dugoročno – srljamo u propast”, rekao je Mugoša.

Rakočević: Dobro je što ste građane obmanuli, u suprotnom bismo bankrotirali

Poslanik DPS Nikola Rakočević smatra da je srćea u nesreći što je Spajić obmanuo građane.

“Loša vijest je to što se obmanuli građane. Dobra je – što niste ispunili obećanje, jer bi Crna Gora banktoritala. Ovdje ne govorimo o “Evropi sad 2”, ne govorimo o tom obećanju. Umjesto toga, do oktobra 2024. Imamo fiskalnu strategiju. Nemam minimalnu platu od 700 eura, niti penziju od 600. Umjesto pune zaposlenosti, imamo informaciju da će biti inzad 10 odsto. Nemamo ni radno vrijeme od sedam sati…” poručio je on.

Ništa od onoga što je Spajić obećao, navodi Rakočević, nije ispunio.

“Produktivnost rada opala je 3 odsto, a plate ste povećali značajno, to znači samo jedno – da raste inflacija i odražava se na standard građana i to su podaci Eurostata”, rekao je Rakočević.

Tonći Janović (PES) kazao je da je cilj  da svaki građanin bude ekonomski nezavisan.

“To smo počeli sa “Evropa sad 1”, a nastavljamo sa drugim dijelom”, rekao je on.

Gostujući poslanik Filip Adžić (URA) kaže da program Evropa sad 2 ne postoji, već je samo obmana aktuelne vlasti.

"Ja sam očekivao od nekoga ko obnaša funkciju premijera da bude ozbiljniji i iskreniji, a ne da ovako prevari građane i Crnu Gorur", kaže Adžić.

Spajić je ipak ukazao da je standard građana porastao i da će nastaviti to da čini u budućnosti.

“U Crnoj Gori penzije su u ovom trenutku veće od šest članica EU, a od januar će biti još veće. Pa ćemo se ponovo sresti na ovom Odboru. Prosječne zarade će takođe sustići prosječne zarade u Evropskoj uniji, pa ćemo vidjeti ko je bio u pravu”, poručuje Spajić.

Spajić je ocijenio da će za 300 hiljada stanovnika biti povećane zarade i da prosječne zarade biti hiljadu eura.

“U Crnoj Gori penzije su u ovom trenutku veće od šest članica EU, a od januar će biti još veće. Pa ćemo se ponovo sresti na ovom Odboru. Prosječne zarade će takođe sustići prosječne zarade u Evropskoj uniji, pa ćemo vidjeti ko je bio u pravu”, poručuje Spajić.

Spajić je ocijenio da će za 300 hiljada stanovnika biti povećane zarade i da prosječne zarade biti hiljadu eura.

Poslanik SD Boris Mugoša poručio je, povodom situacije uslijed otkazivanja premijerskog sata, da predsjednik Skupštine Andrija Mandić ne može da dijeli moralne lekcije "jer je to klasični politički kukavičluk".

Konatar je kazao da se nada da Spajić neće prihvatiti otkazivanje premijerskog sata, zakazanog za danas.

“To bi bila velika sramota u režiji Andrije Mandića i nadam se da Spajić neće prihvatiti to”, poručuje Konatar.

Spajić je kazao da smatra da su odgovorili na 99 odsto pitanja opozicije.

Jelena Božović, kao zamjenica predsjedavajućeg, ukazala je da je glavni krivac za otkazivanje premijerskog sata jedino opozicija, a najviše poslanik Mihailo Anđušić.

Boris Mugoša (SD) rekao je da to nije istina, jer onaj koji se vratio u salu i nastavio polemiku je premijer.

"Mandić nema pravo da se obračunava sa Odborom i da na onakav način prekida sjednicu, bez dogovora na Kolegijumu. Ako budemo dozvolili da se to dešava, šaljemo poruku građanima da obesmišljavamo sav njihov trud i činjenicu da su dali svoj glas ljudima da ih predstavljaju. Ovo što se danas govorilo na odboru mnogo je važnije od onoga što bi se dešavalo u plenumu", saopštio je Mugoša.

Osvrnuvši se na terminologiju koju je upotrijebio, Mugoša je ukazao da smatra da "politička kukavica" nije uvredljiv termin te da je to jedini način da opiše Andriju Mandića koji je poveo polemiku u plenumu bez članova Odbora.

 
Sjednicu možete pogledati na linku ispod:

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Neka pozjme od Vučića tablu kinesku na koju on crta rast ekonomskog tigra na svakoj TV đe se pojavi.

BNB

Mičite ove svetosavce jer se iza podmukle priče o ekonomiji krije uništenje CG .

Sve vi cvjetalo

Prvo ne lazi. Znaci iako imas fakultet a na radnom mjestu si za koje je propisana srednja skola, imaces 600. Drugo ne lazi penzionere, jer je davno trebalo da bude usaglasavanje penzija, koje si podigao samo onima minimalnima i izjednacio ih sa mukom zaradjenim penzijama.