15 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pižurica: Niko neće zaustaviti uvećanje plata u Crnoj Gori

Ekonomija

Comments 5

Pižurica: Niko neće zaustaviti uvećanje plata u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Inflacija u Crnoj Gori od 2020. do 2024. je prosječna u odnosu i na region, razvijenije i manje razvijene zemlje EU, saopštio je Miloš Pižurica, poslanik Pokreta Evropa sad.

U uslovima globalne inflacije i ekonomske krize, kako navod Pižurica, imamo povećanje plata i penzija u Crnoj Gori, što je nezabilježeno i u regionu i EU.

"Koliko samo treba da je neko uplašen za politički opstanak pa da upravo oni koji su smatrali da je za život u Crnoj Gori dovoljno 222 eura sada zamjeraju koliko će iznositi povećanja na plate. Znači, plate će biti povećane - ne smanjene, kao što su upravo ovi "dušebrižnici" radili preko 30 godina!

Naš odgovor je jasan: biće uvećane i plate i penzije i životni standard! Nema prepreka za ovu Vladu koja dokazuje da može i više i bolje od svih do sada", ističe Pižurica.

Ostaju samo, dodaje on, "isprazne priče koje demantujemo svakodnevno, isključivo rezultatima, likvidnom državnom kasom, suficitom, investicijama i unaprijeđenim životnim standardom."

Realizujemo do kraja program Evropa Sad 2 i kao kule od karata padaju u vodu zlonamjerne prognoze da će doći do Grčkog scenarija, dešava se sve suprotno od toga, poručuje Pižurica.

Kako tvrdi, nema uvećanja PDV-a ili bilo kojeg drugog nameta, a na štetu našeg naroda.

"Zato nije ni čudo da su ovakve prognoze davali ljudi koji su povećavali PDV sa 17 na 19% samo da bi vratili "burazerski" dogovor Đukanović – Deripaska. Tako su i 2018. godine nastavili još jačim tempoma i sa 19 povećali PDV na 21% i bez imalo brige o građanima - smanjili plate za 6% i vrhunac svega, uz sve to, povećali su cijenu struje.

Očekivana je ovolika ljutnja i ogorčenje, raznorazne insinuacije, neistine, vapaji, kako bi zaustavili temeljne ekonomske reforme. Gube mehanizme ucjena i strahovlade, raznoraznih manipulacija i svega što su radili, jer ne znaju za bilo koji drugi način punjenja budžeta osim da zavuku ruku u džep građana. Nikada više takva Vlada, nikada više Crna Gora na ivici održivosti i siromaštva", naglašava Pižurica.

Podsjeća da je minimalna neto zarada u periodu 2024, u odnosu na 2020. godinu porasla 102,7% (sa 222€ na 450€), dok je inflacija u ovom periodu kumulativno porasla 31,4%. To znači da je minimalna neto zarada porasla za 54,2% više od inflacije, dodaje Pižurica.

U isto vrijeme, napominje, minimalna penzija je porasla 206,1%, sa 147€ na 450€, što znači da je minimalna penzija porasla 132,9% više u odnosu na rast inflacije za period 2024/2020. Suficit budžeta dokazuje koliko je besmislena teza opozicije o ugroženosti javnih finansija.

"Naša Vlada čini sve što je u njenoj moći da ublaži posljedice inflacije. Ograničavamo marže na osnovne životne namirnice u trgovinskim lancima, kako bismo smanjili cijene i olakšali teret našim građanima. Radimo na tome da privučemo strane trgovinske lance kako bi stvorili zdraviju konkurenciju i spriječili potencijalno oligopolističko formiranje cijena", kaže Pižurica.

Zato, ističe, Fiskalna strategija nije i ne može biti uzrok inflacije u Crnoj Gori. Niti je inflacija rasla zbog implementacije programa ES1 niti će rasti zbog impelmentacije programa ES2, navodi Pižurica.

"Želim da postavim jednostavno pitanje svima koji ovo insinuiraju, da li bi smanjenjem plata trgovački lanci smanjili cijene u svojim objektima?

Budućnost Crne Gore vidimo u ekonomskom blagostanju i niko nas ne može zaustaviti da dođemo do tog cilja.

Evropa Sad 2 – vrijeme je", zaključuje Pižurica.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

svašta

Svi u PESu su dobili zadatak da svakoga dana izađe po jedan članak o sreći koja nas čeka s Milojkovom Vladom, pa svi, evo, kao papagaji, ponavljaju premijerovu mantru skoro onako kako je on svaki put iznosi. Ogavno je kako je to nekreativno obraćanje, nelogično, neutemeljeno, nedobronamjerno, glupo.

Katunjanin

Ti dusebriznici dok su bili na vlasti 3o godina imali smo platu od koje smo mogli da funkcionisemo i za tu platu bar da se solidno hranimo ,a sad smo u situaciji da doruckujemo i rucamo ono sto nam vi servirate ,a za veceru da zvacemo sve one lazi sto nam tokom dana nametnete

Nikola

Odakle pare za sva ta povećanja, iz zaduženja Ko će sve to vraćati radi vaše kupovine glasova Kada uništite CRNU GORU selite za Srbiju sa parama kao i vaš kralj za London