23 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Apsolutni lideri na tržištu sa rekordnim rastom prihoda i profita

Izvor: Pobjeda

Ekonomija

Comments 0

Apsolutni lideri na tržištu sa rekordnim rastom prihoda i profita

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Kompanija M:tel, iako je najmlađi operator, apsolutni je lider na tržištu telekomunikacija, poručio je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor M:tela Zoran Milovanović. On je istakao da je u prvoj polovini godine kompanija ostvarila istorijski rezultat i podsjetio da su prošle godine imali rekordan rast prihoda i profita.

POBJEDA: Kompanija M:tel 17 godina posluje u Crnoj Gori. Koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatima u ovom periodu i sadašnjom tržišnom pozicijom kompanije?

MILOVANOVIĆ: Zvanični podaci o broju korisnika na kraju juna mjeseca tekuće godine pokazuju da je kompanija M:tel ostvarila istorijski rezultat sa tržišnim učešćem od 40,19 odsto sa čak 551.900 mobilnih korisnika. Iza ovog broja nalaze se godine predanog rada, vizije, posvećenosti i kontinuirane brige o korisnicima. Povjerenje koje imamo danas svjedok je truda, kreativnosti, inovativnosti i spremnosti M:tela, da uvijek odgovori potrebama korisnika i što je najvažnije da te potrebe na vrijeme prepozna. Biti najmlađi operator sa ovolikim tržišnim učešćem je, mogu slobodno reći, podvig. Podaci o broju korisnika, koji iz dana u dan raste, raduju nas ali isto tako obavezuju, stoga će kompanija na čijem sam čelu nastaviti da diktira trendove, inovira, investira, kako bi korisnicima olakšala i uljepšala život. Polovinu godine završavamo kao apsolutni lideri, u kablovskim uslugama smo takođe na prvom mjestu sa tržišnim učešćem od 41,41 odsto, a M:tel je na prvom mjestu i po broju internet korisnika sa učešćem od 44,11 odsto. Koliko nam građani vjeruju pokazuje i broj korisnika naše selfcare aplikacije i sa ponosom ističem da imamo preko 200.000 aktivnih korisnika. Nedavno je završena i nagradna igra, za korisnike „Moj M:tel“ aplikacije gdje smo podijelili preko hiljadu vrijednih nagrada, telefona, vaučera za kupovinu, resursa, a najsrećnijeg korisnika nagradili smo luksuznim automobilom. Bili smo i ostali kompanija kojoj građani vjeruju.

POBJEDA: Nedavno ste uradili promociju 5G mreže. Što je do sada kompanija M:tel uradila na pokretanju i razvoju 5G mreže i koji su naredni koraci u njenom razvoju?

MILOVANOVIĆ: Upravo je promocija 5G mreže pokazala da idemo hrabro i smjelo u novu budućnost koja za naše korisnike pruža pregršt novih ali i jednakih mogućnosti. Na događaju, prvom ovog tipa u Crnoj Gori i regionu, okupili smo građane na tri trga u Podgorici, Bari i Nikšiću i omogućili im testiranje brzine ali i prezentaciju velikih mogućnosti koje pruža peta generacija mobilne mreže. Premijerno građani su mogli da prisustvuju revolucionarnom koncertu, u Podgorici je priređen nastup DJ-a, za Barane je organizovan nastup saksofoniste dok je u Nikšiću promocija mreže održana uz zvuke violine. Hologramski, instrument sa jednog trga prenošen je u realnom vremenu na druge dvije lokacije, tako da su građani Crne Gore na bilo kojoj od te tri lokacije da su se nalazili mogli da u potpunosti dožive atmosferu iz druga dva grada i vide dio onoga što pruža 5G mreža. Tekuća godina će biti godina velikih djela, što smo do sada pokazali ali i najvećih ulaganja imajući u vidu ekpanziju mreže. 5G mreža nije samo brzina prenosa podataka, ona predstavlja vrata potpuno nove budućnosti kako za građane tako i za kompletan biznis sektor, mogućnost umrežavanja velikog broja uređaja, kvalitetnog i brzog prenosa podataka između mašina, zatim u edukaciji, transportu... Kao nosioci tehnološke revolucije u Crnoj Gori, imamo velike zadatke kojima ćemo, siguran sam, odgovoriti kvalitetno. Očekujem da ostanemo lider, ne samo po broju korisnika mobilne i kablovske mreže, već i lideri u inovacijama. Pripremamo još projekata sa AI u digitalnoj sferi koji će biti jako interesantni za crnogorsko društvo.

POBJEDA: Kakve poslovne rezultate očekujete do kraja godine, da li će biti na nivou prošlogodišnjih?

MILOVANOVIĆ: Kompanija M:tel ostvarila je tokom prošle godine rekordan rast prihoda i profita. Profit je porastao u odnosu na 2022. godinu skoro šest puta na kraju prošle godine iznosio je 28,47 miliona eura. U 2023. godini prihodovali smo čak 111,5 miliona eura što je povećanje od 36 odsto u odnosu na 2022. godinu, kada su prihodi iznosili 81,62 miliona eura. Prihodi od prodaje M:tela iznose 79,1 milion eura. EBITDA za prošlu godinu iznosi 61,18 miliona eura. Tekuća godina je godina velikih izazova ali i velikih djela i isto tako, mogu slobodno reći, i velikih rezultata. Naš cilj je bio i uvijek će biti zadovoljan korisnik.

POBJEDA: Da li se i u narednom periodu može očekivati pojačana briga M:tela za širu društvenu zajednicu, sa obzirom na to da je kompanija po tome što veliku pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju?

MILOVANOVIĆ: Nemjerljiv doprinos društvenoj zajednici kompanija M:tel dala je otvaranjem Digitane fabrike, gdje se edukuje i okuplja ne samo startap zajednica već cijela država. Ponosni smo jer je i Vlada Crne Gore prepoznala doprinos koji dajemo društvenoj zajednici, tako da u saradnji sa Ministarstvom javne uprave održavamo Digitalnu akademiju, program koji podrazumijeva edukaciju građana o benefitima korišćenja digitalnih vještina i digitalnih alata. Edukacija je počela sa zaposlenima u javnoj upravi a nastavlja se sa edukacijom učenika i studenata kao i ranjivih grupa. Kompanija M:tel podržavala je i podržavaće projekte od državnog značaja, naročito u medicini, obrazovanju, kulturi i sportu. O tome svjedoči i projekat Telemedicina, zatim radionice Siguran Net, gdje zaposleni u M:telu edukuju učenike o bezbjednosti na internetu. Ovog ljeta odlučili smo da obradujemo građane Crne Gore, pa smo sa kompanijom „Stars events and more“ i Opštinom Tivat organizovali veliki koncert svjetski poznate umjetnice Yasmin Levy, na tivatskom trgu Pine. Kompanija M:tel podržala je i ovogodišnje okupljanje dijaspore u Plavu i Gusinju. Pred nama su veliki projekti, pa mogu slobodno reći da ovo ljeto protiče u znaku kompanije M:tel.

Organizovanje edukativnih radionica o sigurnosti djece na internetu

POBJEDA: Nedavno je potpisan memorandum kompanije M: tel i Ministarstva prosvjete nauke i inovacija. Što je predviđeno tim memorandumom?

Zoran Milovanović i ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović

MILOVANOVIĆ: Memorandumom je predviđena organizacija edukativnih radionica o sigurnosti djece na internetu, koju je kompanija M:tel počela prije nekoliko mjeseci. To će biti prioritet u narednom periodu, kako bi učenici svih škola u Crnoj Gori mogli da koriste potpuno bezbjedno prednosti koje pružaju moderne tehnologije u obrazovanju. Saradnja Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i kompanije M:tel obuhvata organizovanje besplatnih edukativnih radionica u prostorijama naše Digitalne fabrike. Učenike osnovnih i srednjih škola ćemo učiti o 3D štampi i 3D modelovanju, zatim robotici i programiranju.

Upravo je zato kompanija M:tel prije šest godina i otvorila Digitalnu fabriku prvi HUB u ovom dijelu Balkana, kako bi svim građanima pružili mogućnosti kvalitetne edukacije. Vrata naše fabrike biće otvorena za sve one koji žele da inoviraju i da kreiraju. Memorandumom je predviđena i organizacija startap akademija, kao i organizovanje takmičenja učenika srednjih škola u razvijanju aplikacija.

Podsjećam, kompanija M:tel donirala je setove robota za pet osnovnih škola kako bi učestvovali na takmičenju o robotici. Ovo je drugi Memorandum koji je kompanija M:tel potpisala sa Ministartvom prosvjete, prvi je bio 2015. godine i njime je predviđeno da M:tel obezbjeđuje besplatan internet za sve škole u Crnoj Gori do 2025. godine. Sa posebnim zadovoljstvom najavljujem da će Digitalna fabrika biti domaćin Regionalnog APP konkursa, gdje će učestvovati kreatori aplikacija iz srednjih škola iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR