25 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo finansija: Neistina je da država nije realizovala 108 miliona eura obaveza

Izvor: Arhiva

Ekonomija

Comments 1

Ministarstvo finansija: Neistina je da država nije realizovala 108 miliona eura obaveza

Autor: Antena M

  • Viber

U cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti saopštavamo da su podaci Ministarstva finansija u tekstu pod nazivom „Suficit 30 miliona, a nije plaćeno 108 miliona“ objavljenom  u ND Vijesti i na portalu Vijesti, interpretirani na tendenciozan, dezinformativan, nedrobronamjeran način i suprotno standardima profesionalnog izvještavanja, kao i da je sam naslov neistinit, navodi se u saopštenju ministarstva finansija 

Država sve obaveze realizuje u propisanim rokovima, dok je niže ostvarenje troškova budžeta rezultat isključivo efikasnog upravljanja javnom potrošnjom, ističu u saopštenju.

Činjenica je da je budžetski rezultat za prvih 6 mjeseci za čak 183 miliona eura bolji od planiranog, poručuju.

Naime, u skladu sa konzervativnim projekcijama, budžetskim planom, za period januar – jun 2024. godine bilo je predviđeno ostvarenje budžetskog deficita, u iznosu od 153.4 miliona eura, a zapravo je u tom periodu ostvaren suficit potrošnje od 30.4 miliona eura,  što čini razliku između plana i ostvarenja od čak 183 miliona.

Hipotetički posmatrano, u slučaju da je budžetska potrošnja bila realizovana u punom planiranom iznosu, odnosno da je potrošeno dodatnih 108 miliona eura, kako je istaknuto u samom novinskom tekstu,  budžetski rezultat bi i u tom slučaju bio bolji od plana, odnosno deficit potrošnje bi bio niži za oko 45 miliona eura, ističu iz tog ministarstva.

Sam naslov navodi na zaključak da država nije realizovala 108 miliona eura obaveza, što je neistinito. Pojašnjenja radi, od primjene Zakona o budžetu za 2024. godinu, Vlada i Ministarstvo finansija preduzeli su niz aktivnosti uspostavljanja kontrole potrošnje, kako bi se obezbijedila efikasnija i namjenska potrošnja državnih sredstava. Dakle, u okviru tekućih izdataka, u tekućem i budžetu državnih fondova, evidentirano je niže izvršenje od plana u iznosu od oko 45 miliona eura.  

Naglašavamo da su adekvatnom kontorolom potrošnje ostvarene uštede, dominantno na sljedećim pozicijama:

-          bruto zarada kroz striktniju primjenu normi koje uređuju pitanje varijabilnog dijela zarade, zatim kod ostalih ličnih primanja kroz pojačanu kontrolu ostvarenja naknada po osnovu članstva u komisijama, što je rezultiralo ostvarenjem ušteda za prvih 6 mjeseci od oko 6 miliona eura;

-          Rashoda za usluge kod koje je ostvareno niže izvršenje od plana dominantno na pozicijama diskrecione potrošnje koje se odnosi na pozicije konsultantskih usluga i ostalih usluga u iznosu od oko 6.5 miliona eura;

-          Na poziciji kamata je ostvareno niže izvršenje usljed zaključenog hedžing aranžmana, a što je dovelo do ostvarenja uštede od oko 6.8 miliona eura;

-          Na poziciji ostalih usluga ostvarene su uštede u dosadašnjem periodu, a dominantno na pozicijama ugovora o djelu i na poziciji je ostalo oko 4 miliona eura.

Takođe, niža potrošnja ostvarena je na pojedinim budžetskim pozicijama, u skladu sa dinamikom izvršenja tenderskih postupaka, a koji se prije svega odnose na postupke nabavke materijala, tekućeg održavanja i slično, kao i postupaka dodjeljivanja subvencija koje se sprovode po posebnoj proceduri, navode iz ministarstva finansija.

Napominjemo i da se obaveze po osnovu prava iz oblasti socijalne zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja i zdravstvene zaštite, realizuju u skladu sa zakonom i dinamikom obračuna i izvršavaju se u najkraćem mogućem roku. Međutim, usljed razlike između projektovanog i stvarnog obračuna, dolazi do izvršenja nižeg od plana u iznosu od oko 15 miliona eura.

Takođe i Rezerva se izvršava u skladu sa potrebama, i dosadašnja dinamika plaćanja iz Rezerve je bila niža od plana za 7 miliona eura.

Kada je u pitanju Kapitalni budžet, realizovan je na nivou od oko 60 miliona eura, što predstavlja 12.8 miliona eura niže od plana, odnosno oko 82% plana. Dakle, niže ostvarenje rezultat je isključivo dinamike tenderskih procedura ugovoranja radova, sprovođenja nadzora radova i isto se sprovodi po dospijelim obavezama, što odražava dosadašnje izvršenje kapitalnog budžeta.

Budući da se već drugi put u kratkom roku događa da zvanični podaci MF budu tumačeni na neadekvatan način, apelujemo još jednom na sve poslenike javne riječi, da budu odgovorni i obazrivi u tumačenju istih, s obzirom da se neobjektivnim interpretiranjem neosnovano uznemirava javnost i šalje iskrivljena slika javnih finansija, koje su dobrobit svih nas i koje utiču na međunarodni kredibilitet države i njena partnerstva sa renomiranim finansijskim institucijama. Ministarstvo finansija ostaje otvoreno i raspoloživo za sve dodatne konsultacije i eventualna pojašnjenja, kako bi se podaci iz zvaničnih izvještaja tumačili adekvatno, odnosno kako bi svaki građanin bio objektivno informisan o načinu na koji se upravlja državnom kasom, novcem svih nas, zaključuju u saopštenju iz ministarstva finansija.

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

hahahaha ovo opravdanje je V Lazović zvao "ušteda". A budžet države nema fju štednje. Kući nominalni ministar funansija, pretužne državne sekretarke i šef kabineta. Kući amateri...