25 °

max 25 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

25° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

22° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović Moškov: Đorđe Radanović zloupotrebom položaja u Luci Kotor obezbijedio sebi imovinsku korist

Ekonomija

Comments 2

Popović Moškov: Đorđe Radanović zloupotrebom položaja u Luci Kotor obezbijedio sebi imovinsku korist

Autor: Antena M

  • Viber

Đorđe Radanović, poljoprivredni stručnjak i referent u Komunalnom preduzeću Kotor, je po političkoj liniji prije nešto više od godine dana postavljen za upravnika zatvorenog bazena u Kotoru, a ubrzo nakon toga, zamjenivši svoju dotašnju koleginicu, postao i član Odbora direktora Luke Kotor. Radanović je izabran od Opštine Kotor, kao jedan od tri predstavnika većinskog vlasnika, u ovom najvećem upravljačkom tijelu navedenog privrednog subjekta, ističe u svom saopštenju Ljiljana Popović Moškov, takođe članica Odbora direktora u ime većinskog vlasnika.

"Većinski vlasnik privrednog subjekta (i svaki drugi vlasnik koji ima zakonsko pravo), u Upravni odbor bira ljude od povjerenja i one koji će sprovoditi  njegove Odluke, ciljeve i planove, i kao što je njegovo legitimno pravo da bira svoje predstavnike u Odboru, tako je i njegovo nesporno pravo da u svakom trenutku  može zatražiti  razrešenje postojećih  i imenovanje novih predstavnika. Razlozi za takav čin mogu biti  raznorazni  i po Zakonu vlasnik  ne mora ni da ih obrazlaže. Po pravilu  profesionalnih  i poslovnih načela, nijedan član Odbora ne smije da dovodi u pitanju ovo diskreciono pravo vlasnika i dužan je da u najkraćem mogućem i realnom vremenu sprovede njegov Zahtjev.

Tako je većinski vlasnik Luke Kotor, Opština Kotor preko svog prvog čovjeka, koji je zastupa, gradonačelnika Vladimira Jokića, 3.jula ove godine uputila dopis  Odboru direktora i zatražila hitno  zakazivanje skupštine akcionara radi donošenje  Odluke o razrešenju aktuelnih članova Odbora ( i imenovanje novih)  njegovo neprikosnoveno pravo", ističe Popović Moškov.

Na pomenuti  hitan Zahtjev većinskog vlasnika od 3. jula, bez ikakvog razloga, kako tvrde, Đorđe Radanović je odgovorio održavanjem  dvije sjednice Odbora : prve,  18. jula  na kojoj je odbio predlog da se Skupština akcionara direktora održi 23. avgusta  i druge, 29. jula na kojoj je takođe odbio predlog da se Skupština akcionara održi 2. septembra , iako su Popović Moškov i njen kolega , kao  preostala dva predstavnika većinskog vlasnika, predložili sasvim termine   za održavanje Skupštine .

"Takođe smo apostrofirali  važnost razloga održavanje iste, a to je naša smjena kao članova Odbora direktora. Istakli smo da nije u redu da prolongiramo sopstvenu smjenu evo skoro mjesec od dana dobijenog zahtjeva od strane većinskog vlasnika, odnosno da sebi omogućujemo primanja naknada kao članova Odbora, uprkos hitnosti zahtjeva za našim razrešenjem. 

Đorđe Radanović je i pored činjenice da je izabran u Odbor direktora kao treći predstavik većinskog vlasnika, na obje sjednice odbora glasao protiv iznijetih  termina održavanja Skupštine akcionara.  Njegovom odbijanju  su se  oba puta, pridružili dva predstavnika  manjinskih akcionara  (predstavnik  kastodi račun odnosno akcionara koji ne žele da im se imena znaju  i predstavnika fonda PIO) , čime je predlog odbijen.  Na istoj sjednici  i u istom sastavu : jedan predstavnik većinskog vlasnika i dva predstavnika manjinskih akcionara izglasan je, malo je reći skandalozan, Radanovićev  predlog da se vanredna Skupština akcionara zakaže  tek u drugoj polovini decembra, odnosno  da se ista zakaže nakon 6 mjeseci od dobijanja Zahtjeva većinskog vlasnika za hitno sazivanje.

Radanović je svijim nedoličnim ponašanjem, osim što je zanemario svoju profesionalnu i poslovnu  obavezu  poštovanja volje onog koji ga je postavio za  člana Odbora direktora i time ostavio većinskog vlasnika bez većine u organu upravljanja luke Kotor, doveo sebe i u zonu krivične odgovornosti. Njegova krivična odgovornost – ističe Moškov se ogleda u zloupotrebi položaja sa očiglednom  namjerom  da sebi  pribavi materijalnu korist  od najmanje 10.000 eura naknade koju će primati u narednih 6 mjeseci sjedeći u odboru  Direktora, a bez koje bi ostao da je Skupštinu akcionara zakazao za razumnih  i uobičajenih 30 dana od dana dobijanja Zahtjeva , jer bi bio  razriješen,sa svima nama ostalima.

Prema Krivičnom zakonu, u zonu odgovornosti su pored Djordja Radanovića, sebe doveli i druga dva člana Odbora, koji su podržali njegov predlog da se zanemari hitnost sazivanja  i Skupštinu zakazali  tek za 6 mjeseci od dana prijema Zahtjeva, jer su tim činom  podržali njegovu zloupotrebu položaja i doprinjeli obezbjedjenju materijalne koristi  Djordja Radanovića u narednih pola godine.

Ono što nikako ne možete uraditi, kada sa ljudima ovakvih moralnih načela imate posla, jeste da ih razgovorom dovedete u stanje elementarne poslovne i profesionalne pristojnosti, ali zato ono što možete i što će biti epilog ovakvih postupanja u Odboru direktora Luke Kotor, jeste  krivična prijava zloupotrebe službenog položaja u cilju obezbjedjenja materijalne koristi, protiv počinitelja navedenog djela", ističe na kraju svog saopštenja Ljiljana Popović Moškov- član odbora Direktora u Luci Kotor. 

  

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Ura je ikona korupcije. Onda neka ne troše riječi oko ozbiljnih tema.

Bajo

Samo se pita ko je doveo ovoga Djordja ? Ljaljo , Dritko ili vojvoda Manda . Najljigaviji su svakako Ljaljovci Ali je zestoka konkurencija.