23 °

max 23 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

22° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DRI: Nepravilnosti u poslovanju Opštine Tivat, negativno mišljenje o Završnom računu za 2023.

Ekonomija

Comments 3
Nepravilna evidencija 30 odsto ukupnih izdataka

DRI: Nepravilnosti u poslovanju Opštine Tivat, negativno mišljenje o Završnom računu za 2023.

Autor: Antena M

  • Viber

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je negativno mišljenje o Završnom računu budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu, kao i o usklađenosti poslovanja te opštine.

Kolegijum nadležan za reviziju, koji čine Zoran Jelić i Nikola N. Kovačević, naveo je brojne nepravilnosti koje su dovele do ovog zaključka, uključujući finansijske nepravilnosti I neusklađenost sa zakonima

Izvještaj DRI ukazuje na nepravilnu evidenciju izdataka, što čini 30% od ukupnih izdataka Opštine, koji su iznosili oko 23.5 miliona eura. Ove nepravilnosti su rezultirale značajnim odstupanjem u finansijskom rezultatu, gdje je stvarni deficit bio 1.8 miliona eura manji od prijavljenog iznosa od 2.8 miliona eura.

Revizija je otkrila brojne neusklađenosti poslovanja Opštine Tivat sa zakonima, uključujući Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o finansiranju lokalne samouprave, Zakon o poreskoj administraciji i druge relevantne zakone i propise.

Među konstatovanim nepravilnostima istaknuto je to što pri zapošljavanju u Komunalnoj policiji, Sekretarijatu za inspekcijski nadzor i Službi spasavanja, Opština Tivat nije uzimala u obzir dokaze o psihofizičkim sposobnostima kandidata. Konstatovano je i da Skupština Opštine Tivat nije na vrijeme donijela program razvoja sistema zaštite i spašavanja, dok je Služba spasavanja zapošljavala lica starija od 25 godina, što je suprotno zakonu.

U izvještaju DRI navodi se i da je Opština Tivat je bez saglasnosti Ministarstva finansija donosila odluke o povećanju zarada zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja. Dodaje se i da je oftver za evidenciju i naplatu poreza na nepokretnosti je nepouzdan, jer se podaci ručno izračunavaju.

Konstatovano je i da Odjeljenje za naplatu lokalnih prihoda ne vodi evidenciju o potraživanjima i prinudnoj naplati, a evidentiran je i netačan obračun zarada usljed privremene spriječenosti za rad.

DRI takođe navodi da mjesne zajednice nijesu dostavljale tromjesečne izvještaje o finansijskom poslovanju, a uočen je i nedostatak nadzorne funkcije nad potrošnjom dodijeljenih sredstava i realizacijom ugovora o javnim nabavkama.

Prema preporukama koje je dala DRI Opština Tivat treba da dostavi plan aktivnosti za realizaciju preporuka do 2. septembra 2024. godine, a izvještaj o realizaciji do 31. januara 2025. godine. Izvještaj DRI sadrži dvije preporuke za finansijsku reviziju i 17 preporuka za reviziju pravilnosti.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Misko

Dje je sad Komnenic da palamudi.. Nek institucije rade svoj posao ;)

Libero

Cudi me cuveni novinar vijesti ne pise o tom izvjestaju mora da ne bi dobio platu od frankestajna

Tivat

To je nepismeni frankestaj zaposlio nesposobne litijase i jedinu diplomu koju treba da ima je litijska ,kao i da je preporuci pop backovic kao glavni tutor frankestajna iz banjana