21 °

max 24 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DPS Tivat: Lokalna vlast pokazala potpunu nesposobnost u upravljanju Opštinom

Ekonomija

Comments 1

DPS Tivat: Lokalna vlast pokazala potpunu nesposobnost u upravljanju Opštinom

Autor: Antena M

  • Viber

Negativno mišljenje DRI o Završnom računu budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu kojim se konstatuje niz nepravilnosti, finansijskih malverzacija, kao i otvoreno kršenje čitavog seta zakona koji se primjenjuju na lokalnu samoupravu, na najdirektniji mogući način razotkriva potpunu nesposobnost i nekompetentnost trenutne vladajuće većine u ovoj gradskoj upravi, poručuju iz Opštinskog odbora DPS-a Tivat. 

"S namjerom pribavljanja finansijske koristi, ili pak iz neznanja ova gradska uprava vodila je nepravilnu evidenciju za čak 30% ukupnih izdataka Opštine Tivat, te su na taj način pogrešno prikazali stvarni deficit koji je bio za čak 1.8 miliona eura manji od prijavljenog iznosa od 2.8 miliona eura. I ovo je, nažalost, samo jedan od podataka koji ukazuju na amaterizam i haos koji vlada u lokalnoj administraciji pod trenutnim rukovodstvom", piše u saopštenju. 

Nezakonito zapošljavanje, kršenje propisa, netačan obračun zarada i nepouzdanost softvera za evidenciju i naplatu poreza predstavljaju samo vrh ledenog brijega, tvrde iz tivatskog DPS-a. 

Posebno je, kažu, skandalozno to što je Opština Tivat bez saglasnosti Ministarstva finansija donijela odluke o povećanju zarada zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja, čime ne samo da je direktno prekršila zakon, već i ugrozila finansijsku stabilnost opštine.

"Građani su u prethodnom periodu u više navrata imali priliku da se uvjere da trenutnu gradsku vlast karakteriše nedostatak transparentnosti i odgovornosti, kao i potpuna nesposobnost za vođenje lokalne samouprave. Izvještaj DRI dokaz je da je ovakvo upravljanje dovelo i do ozbiljnih finansijskih posljedica, čime je narušeno povjerenje građana u lokalnu vlast.

Tražimo od lokalnog rukovodstva da preuzme punu odgovornost za svoje postupke i pokaže minimum integriteta time što će bez odlaganja podnijeti ostavke, budući da su svojim neodgovornim i nesposobnim vođenjem opštine doveli Tivat u stanje ozbiljne krize. Zahtijevamo da se javnost upozna sa planom aktivnosti za realizaciju preporuka DRI, jer građani Tivta zaslužuju da znaju ko je i na koji način trošio i troši novac koji pripada svima njima.

U konačnom, očekujemo od pravosudnih organa da utvrde da li u ovakvom izvještaju ima elementa krivičnog, kako bi se stalo na kraj otvorenoj zloupotrebi javnih resursa i kršenju zakona. Vjerujemo da će naši sugrađani uskoro biti u prilici da iniciraju promjene u svojoj opštini i konačno dobiju odgovorno, transparentno i kompetentno lokalno rukovodstvo, koje će osigurati dalji razvoj i napredak našeg Tivta", zaključuju u saopštenju. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Libero

I vi ste zivi dje su vi rukovodioci sto su tivat o jadu zabavili u misju se rupu zavukli ili su presli kod litijasa kod vas su imali sve benefite ali za to ste crnogorce proganjali i sad rade protiv crne gore sa klerofasistima