22 °

max 22 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Do Kvon i kripto krah – ignorisanje upozorenja zbog pohlepe

Izvor: Depositphotos

Ekonomija

Comments 4
Rizici algoritamskih stejblkoina sagledani na slučaju kolapsa Terra-Luna projekta

Do Kvon i kripto krah – ignorisanje upozorenja zbog pohlepe

Autor: Antena M

  • Viber
Skandal koji je izbio prošle godine kada je Do Kvon uhapšen u Crnoj Gori zbog posjedovanja lažnog pasoša, otkrio je mnogo dublje probleme unutar svijeta kriptovaluta. Iako su kriptovalutepostale sveprisutne u savremenom finansijskom pejzažu, događaji poput kolapsa Luna-Terra platforme jasno ukazuju na rizike i izazove koji dolaze sa inovativnim, ali često neregulisanim tehnologijama.

Za Antenu M piše: Ana Nives Radović

Kada je južnokorejski državljanin Do Kvon uhapšen u Crnoj Gori prošle godine zbog posjedovanja lažnog pasoša tek mali dio javnosti razumio je razmjere skandala u koji je umiješana njegova kompanija Terraform Labs, što je stvorilo prostor za širenje nepotpunih ili netačnih informacija.

Razlog bavljenja ovom temom nije aktuelna debata o tome kojoj zemlji treba da bude izručen Do Kvon, već zbog sve uočljivije potrebe da se u razumijevanju pojmova odvoje tehnološki, finansijski i pravni aspekt ove priče.

Kada govorimo o prevari koja je uključivala Do Kvona i njegovu Luna-Terra platformu, važno je razumjeti da su kriptovalute same po sebi moralno neutralne i da su, kao i svaki drugi finansijski instrument, alatke čija vrijednost i primjena zavise isključivo od namjere i postupaka onih koji ih koriste.

Polazeći od pretpostavke da kriptovalute većini nijesu potpuno nepoznat pojam, ali da nivo razumijevanja varira u zavisnosti od interesovanja za ovu temu, prilika da se o njoj informiše ili informacija i dezinformacija koje su se za sve ove godine mogli čuti, postoji potreba za preciznim objašnjenjem svakog od pojmova. Krenimo redom…

Osnovni pojmovi

Kriptovalute su vrsta digitalnog novca koji koristi kriptografiju za sigurnost podataka, koje su, za razliku od tradicionalnih valuta koje izdaju centralne banke, decentralizovane i koriste tehnologiju poznatu kao blockchain.

Kriptografija je ključna tehnologija koja obezbjeđuje sigurnost, privatnost i integritet transakcija unutar kriptovalutnih mreža, koristeći se matematičkim algoritmima za šifrovanje podataka, kako bi se obezbijedilo da samo ovlašćene strane mogu da pristupe informacijama ili sprovedu određene aktivnosti, poput transakcija.

Blockchain (izvedeno od riječi blok i chain = lanac) je distribuisana baza podataka koja bilježi sve transakcije koje su ikada izvršene u mreži kriptovalute, omogućavajući transparentnost i sigurnost, jer je svaka transakcija zapisana u javnom registru koji je praktično nemoguće promijeniti bez konsenzusa većine učesnika u mreži.

Bitcoin je prva i najpoznatija kriptovaluta, koju je 2009. lansirala osoba ili tim ljudi poznat pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Od tada su razvijene hiljade vrsta kriptovaluta kao što su Ether, Ripple, Litecoin i mnoge druge, svaka sa svojim specifičnim karakteristikama i ciljevima.

Kripto token je digitalni entitet koji predstavlja vrstu imovine, prava, ili privilegija, a za razliku od kriptovaluta kao što su Bitcoin ili Ether, koji funkcionišu kao sredstvo razmjene, kripto tokeni često služe specifičnim funkcijama unutar određenih platformi ili ekosistema, npr. za pristup određenim uslugama unutar platforme, poput plaćanja naknada za transakcije ili pristup određenim funkcionalnostima.

Stejblkoin (stablecoin) je tip kriptovalute koja je dizajnirana da zadrži stabilnu vrijednost u odnosu na neku referentnu imovinu, kao što je fizička valuta (dolar, euro), roba (npr. zlato), ili čak druga kriptovaluta za koju je cjenovno vezan. Glavni cilj stejblkoina je da smanji volatilnost koja je uobičajena kod većine kriptovaluta, čime se omogućava korišćenje kriptovaluta kao stabilnog sredstva razmjene ili kao sigurnog skladišta vrijednosti.

Do Kvonov projekat

Luna je naziv za kripto token kojeg je Do Kvon lansirao 2018, predstavljajući ga kao svoj najveći izum, što je više puta ponovio u intervjuima. Ovaj token podržale su velike investicione firme kao što su Lightspeed Venture Partners i Galaxy Digital, a Do Kvonova kompanija Terraform Labs prikupila je više od 200 miliona dolara za razvoj nekoliko kripto projekata. Do 2022. godine tržišna vrijednost Lune porasla je na više od 40 milijardi dolara, okupljajući strastvenu zajednicu ulagača koje je Do Kvon ponosno nazivao „Lunaticima“.

TerraUSD (UST) bio je dizajniran kao algoritamski stejblkoin, što znači da je bio kreiran da održava stabilnu vrijednost od jednog američkog dolara. Za razliku od tradicionalnih stejblkoina, koji su podržani rezervama fizičkih valuta ili drugim vrstama imovine, UST je održavao svoju stabilnost kroz složen mehanizam između UST-a i Lune.

Luna nije bila stejblkoin, već kripto token koji je služio kao dio algoritamskog mehanizma za stabilizaciju vrijednosti UST-a. Vrijednost Lune nije bila stabilna i nije bila vezana za neku određenu fiat valutu ili imovinu, već je fluktuirala na osnovu tržišnih uslova i potražnje za UST-om.

Stejblkoin TerraUSD i kripto token Luna bili su dio ekosistema Terra, projekta Do Kvonove kompanije i bili su ključna komponenta Terra blockchaina. Luna je bila izvorni token Terra blockchaina i imala je više uloga, od kojih je ključna bila stabilizacija vrijednosti stejblekoina UST, korišćena za kolateralizaciju UST-a kroz algoritamski mehanizam.

Kada bi potražnja za UST rasla, novi UST bi mogao biti kreiran „spaljivanjem“ ekvivalentne količine Lune, čime bi se smanjila ponuda Lune i teoretski povećala njena vrijednost. Suprotno tome, kada bi vrijednost UST pala ispod jednog dolara, UST bi mogao biti zamijenjen za Luninu vrijednost, što bi trebalo da smanji ponudu UST-a i vrati njegovu vrijednost na jedan dolar.

UST je bio je algoritamski stejblkoin dizajniran da zadrži vrijednost od jednog američkog dolara, a za razliku od drugih stejblkoina, koji su podržani rezervama fizičkih valuta ili berzanske robe, UST je održavao svoju vrijednost kroz mehanizam između Lune i UST-a.

Uzroci kolapsa

Mehanizam između Lune i UST-a funkcionisao je na način da se, kad god bi cijena UST-a pala ispod jednog dolara, ohrabrivala zamjena UST-a za Lunu, čime bi se smanjila ponuda UST-a i povećala njegova cijena. Isto tako, ako bi cijena UST-a premašila jedan dolar, korisnici bi bili podstaknuti da kreiraju više UST-a „spaljivanjem“ Lune, čime bi se smanjila cijena UST-a.

Ovaj model je u maju 2022. doživio kolaps zbog pada povjerenja u UST, kad su mnogi vlasnici počeli masovno da ga rasprodaju, što je dovelo do ozbiljnog pada njegove vrijednosti ispod jednog dolara. Pokušaji stabilizacije kroz izdavanje dodatne količine Lune nijesu bili uspješni, jer je vrijednost Lune pala gotovo na nulu. Ovaj događaj izazvao je velike gubitke na tržištu kriptovaluta i doveo do propasti ekosistema Terra, sa širokim posljedicama za investitore i kripto industriju u cjelini.

Nakon kolapsa, Terra ekosistem je podijeljen na dva dijela – Terra Classic, gdje Luna i UST postoje pod novim imenima, Luna Classic USTC i novu Terra blockchain platformu koja koristi novi token pod imenom Luna.

Dakle, Do Kvonov projekat prošao je neslavno, iako se to moglo spriječiti da je imao više sluha za kritike koje su upućivali oni koji su razumjeli manjkavosti ovako zasnovanog sistema. Umjesto sluha za kritike, njegovi javni nastupi, u kojima je izražavao prezir prema skepticima u njegov projekat, postali su dio njegovog ličnog brenda poput same Lune.

Onima koji su ukazivali na razloge za zabrinutost zbog tehnoloških osnova Lune i rizika povezanih sa projektom Do Kvon se obraćao s velikom dozom arogancije, a više puta je na društvenim mrežama na pitanja vezana za ovu temu odgovarao rečenicom „Ne raspravljam sa siromašnima“.

Međutim, vrtoglavi uspon Lune i njene sestrinske TerraUSD, bio je kratkog daha. Kada su u maju 2022. godine i Luna i TerraUSD doživjele katastrofalan pad, izazivajući potres na cejlokupnom kripto tržištu, vrijednost Lune je pala na skoro nulu, dok je TerraUSD, stejblkoin koji je trebalo da održava konzistentnu vrijednost, izgubio vezu sa američkim dolarom i pao na samo 11 centi. Ovaj kolaps ne samo da je obrisao milijarde dolara vrijednosti sa tržišta kriptovaluta, već je i ostavio brojne male investitore da se bore sa razornim gubicima.

Krah imperije

Do Kvonov uspon i pad ilustruju opasnu privlačnost želje za ulaganjem u neprovjereno, a promovisano u kontekstu prilike koja se ne smije propustiti. Terraform Labs, koju je Do Kvon osnovao 2018. godine nakon rada kao softverski inženjer u Microsoftu i Appleu, imao je ambiciozne ciljeve, od kojih je ključni bio „da stvori 'moderan finansijski sistem' u kojem bi korisnici mogli da obavljaju složene transakcije bez potrebe za tradicionalnim bankama“.

Luna, lansirana 2018. godine, bila je prvi korak u ovom procesu, nakon čega je 2020. uvedena TerraUSD. Za razliku od drugih stejblkoina, kakav je na primjer Tether, TerraUSD nije bila podržana tradicionalnim sredstvima poput keša ili trezora. Umjesto toga, njena stabilnost se oslanjala na algoritme koji su vezivali njenu vrijednost za Lunu.

Ovakav koncept još u nastanku izazivao je sumnje stručne kripto zajednice koja je ukazivala na to da algoritam ne može da održi stabilnost u nestabilnom svijetu kriptovaluta. Uprkos ovim upozorenjima, vrijednost Lune je kratkoročno skočila u nebo, dostigavši vrhunac od 116 dolara u aprilu 2022. godine, sa manje od jednog dolara samo godinu ranije. Ovaj porast vrijednosti stvorio je novu generaciju kripto milionera, učvrstivšivši tada status Do Kvona kao kultnog heroja među njegovim sljedbenicima.

Za one koji nijesu razumjeli tehničke manjkavosti ove ideje, projekat je bio izuzetno primamljiv, a Do Kvon izuzetno uvjerljiv – toliko da je čak i svoju tek rođenu kćerku nazvao Luna. Međutim, njegova neprofitna organizacija je u međuvremenu prodala token Lunu u vrijednosti od milijardu dolara investitorima, koristeći prihod za kupovinu rezerve Bitcoina namijenjenog stabilizaciji TerraUSD-a u trenucima tržišnih turbulencija.

Kada se kripto tržište suočilo sa sve većim pritiscima u maju 2022. godine, ovi planovi su se raspali, pa je vrijednost Lune oštro pala, a s njom je i TerraUSD izgubila stabilnost. Algoritamski mehanizmi čija uloga je bila da zaštite valute, umjesto toga su pogoršali njihov pad, što je dovelo do gubitka povjerenja i masovne prodaje. Čitav kripto ekosistem koji je Do Kvon izgradio postao je praktično bezvrijedan u roku od nekoliko dana.

Kolaps Luna-TerraUSD služi kao oštro podsjećanje na rizike povezane sa algoritamskim stejblkoinima i opasnosti od spekulativnih ulaganja na neregulisanom tržištu. Dok su oni koji su nakon prvog oštrijeg rasta povukli ulog i institucionalni podržavaoci poput Lightspeeda i Galaxy Digital iz ove situacije izašli profitirajući, veliki broj malih investitora ostao je s bezvrijednim ulaganjima, a njihov kapital sveden je na mali dio ranije vrijednosti.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) pokrenula je istragu protiv kompanije Terraform Labs u junu 2022. godine sa ciljem da se utvrdi da li su načinom na koji je promovisan TerraUSD stejblkoin prekršeni američki zakoni o hartijama od vrednosti i investicionim proizvodima. Nakon što je TerraUSD doživio veliki pad u maju 2022. godine, SEC želi da sazna da li su puštanjem u promet ovog digitalnog novčića prekršeni zakoni namenjeni zaštiti ulagača. Iako se kompanija Terraform Labs nalazi u Singapuru, SEC istražuje slučaj jer su američki državljani kupovali TerraUSD s namjerom da ulažu ili ostvare profit.

-----

Edukativni serijal od 100 tekstova iz oblasti finansijske tehnologije od poneđeljka 19. avgusta 2024. biće dostupan na portalu Antene M. Ovaj serijal vodiće čitaoce kroz ključne teme o blockchainu, kriptovalutama, regulativi finansijske tehnologije i zaštiti od prevara. Autorka izučava blockchain i kriptovalute od 2012. koje su tema njenog magistarskog i doktorskog rada. Ovaj sadržaj ne objavljuje se u svrhu promocije ulaganja u kriptovalute, niti investicionih savjeta, već je cilj tekstova da omoguće informisanje i edukaciju javnosti. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

WallstreetKid

Ana, cestitam na izuzetno jasnom prvom clanku u tvom serialu. Iskreno se nadam da ces detaljno obraditi mogucnost ,i to veoma realnu, za "pump and dump" seme to jest prevare na marketu kripto valuata. Misli da je to vazno da nasi ljudi znaju.

Astro

Odlična ideja. Samo naprijed, napokon da neko ozbiljnije zavrti priču oko ovoga. Lično mislim da je blok chain tehnologija budućnost, da će sve bankarske transakcije koristiti ovu tehnologiju u budućnosti. Za kripto valute nadam se istom...

Mila K

Top. Hvala. Ne umije premijer ovo pročitati. Zato je i busted kao investitor. Gle i kripto ludilu treba povjerenje kao i bilo kojoj drugoj valuti. A najgore, gdje svi ludaci na tržištu kapitala kiksaju po default-u, pojma nemaju šta je block chain, glavna knjiga koja mora imati svoje dugovno i svoje potražno.