19 °

max 23 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

23° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Studentski parlament traži od Vlade da ih uključi u proces donošenja odluka koje se tiču studenata

Ekonomija

Comments 0

Studentski parlament traži od Vlade da ih uključi u proces donošenja odluka koje se tiču studenata

Autor: Antena M

  • Viber

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) krovno studentsko predstavničko tijelo, koje zastupa interese studenata na 19 univerzitetskih jedinica najveće ustanove visokog obrazovanja u našoj državi ima potrebu da se oglasi povodom prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koje je utvrdila Vlada Crne Gore, saopšteno je iz Studentskog partlamenta.

Kako su istakli, Studentski parlament UCG kontinuirano se zalaže za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju, te s tim u vezi upućuje tri inicijative nadležnim organima (Vladi i resornom ministarstvu) sa ciljem artikulacije zahtjeva studenata.

“Dalje, u sferi našeg interesa je i Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, koji nesumnjivo predstavlja program od velikog značaja za ogroman broj mladih ljudi”, navode u saopštenju.

“Aktuelnim Zakonom o visokom obrazovanju, čl. 109 st. 2 i 3. propisano je da se visina studentskog kredita određuje u iznosu koji ne može biti niži od 25 odsto, a visina stipendije za najbolje studente u iznosu koji ne može biti niži od 50 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori”, kazali su iz SP-a.

Iz Studenstokog parlamenta ocjenjuju da, iako izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju nisu bile nužne za implementaciju pomenutog programa, kao i da nije postojala najava o uvođenju i primjeni ovakvog rješenja, prilično su neprijatno iznenađeni, a isto osjećanje dijeli i studentska populacija.

“Novopredloženim zakonskim rješenjem (Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju) definisano je da visinu studentskog kredita i stipendije za najbolje studente utvrđuje Vlada, na prijedlog Ministarstva, u zavisnosti od raspoloživih budžetskih sredstava”, dodaju u saopštenju.

Kako dalje navode, budući da je prijedlogom Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu predviđeno da minimalna zarada, u neto iznosu, iznosi 600 eura za zaposlene na radnim mjestima do V nivoa kvalifikacije obrazovanja, odnosno 800 eura za zaposlene na radnim mjestima sa VI i višim nivoom kvalifikacije obrazovanja – bilo je očekivano da će iznos studentskog kredita, odnosno stipendije biti određivan kao do sada, u procentualnom iznosu – ali uzimajući u obzir ,,dvostepenu“ minimalnu zaradu i to na način:

Kada je u pitanju studentski kredit:

– u iznosu koji ne može biti niži od 25 odsto od minimalne zarade koja iznosi 600,00 eura, za studente osnovnih studija, u skladu sa najvišim postignutim nivoom kvalifikacije obrazovanja (V nivo);
– u iznosu koji ne može biti niži od 25 odsto od minimalne zarade, koja iznosi 800,00 eura, za studente postdiplomskih master i specijalističkih studija, u skladu sa najvišim postignutim nivoom kvalifikacije obrazovanja (VI nivo);

Kada su u pitanju stipendije za najbolje studente:

– u iznosu koji ne može biti niži od 50 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori, koja iznosi 600 eura, za studente osnovnih studija, u skladu sa najvišim postignutim nivoom kvalifikacije obrazovanja (V nivo);
– u iznosu koji ne može biti niži od 50 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori, koja iznosi 800,00 eura, za studente postdiplomskim master i specijalističkih studija, u skladu sa najvišim postignutim nivoom kvalifikacije obrazovanja (VI nivo);

“Dodatno, predloženo zakonsko rješenje nas zabrinjava iz razloga što pruža veliki stepen slobode u pogledu određivanja iznosa sredstava koja se izdvajaju, odnosno odnose na studentski standard. Mišljenja smo da je aktuelno rješenje, koje uzima u obzir procentualne iznose minimalne zarade, odnosno minimalnih zarada, prilično dobro – i da se samo tako može obezbijediti da sa rastom minimalne zarade, odnosno zarada dođe i do rasta iznosa davanja namijenjih studentima”, pojasnili su.

S tim u vezi, napominju da bi i utvrđivanje fiksnog iznosa studentskih kredita i stipendija, u odnosu na aktuelno zakonsko rješenje bilo korak unazad, te da bi dodatno, nepotrebno komplikovalo uklađivanje iznosa ovih davanja u unosilo dodatnu nesigurnost po pitanju studentskog standarda.

“Nema sumnje da iznos davanja namijenjenih studentima, odnosno prava iz studentskog standarda, mora pratiti rast minimalne zarade, kao i cjelokupnu socio-ekonomsku situaciju, odnosno stanje u državi”, ocjenjuju.

Drugo, u setu predloženih izmjena i dopuna zakona nalazi se i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

“Studentski parlament UCG pozdravlja odluku Vlade Crne Gore da se ide u pravcu povećanja iznosa naknade za korisnike Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem”, navode u saopštenju.

U SP smatraju da je povećanje pomenute naknade trebalo biti u značajnijem iznosu, odnosno da je ista trebala iznositi 800 eura. Prethodno iz razloga što su korisnici programa stručnog osposobljavanja svršeni visokoškolci, odnosno lica sa stečenim VI ili VII-1, odnosno VII-2 nivoom kvalifikacije obrazovanja, te bi naknada za njihov rad trebala da nastavi da prati iznos minimalne zarade predviđen za taj nivo kvalifikacija.

“Otvoreni smo za uključivanje u diskusiju i postupke donošenja svih odluka koje se odnose na studentsku populaciju i mlade uopšte, a čijim radom koordiniše Vlada Crne Gore, odnosno njena ministarstva. Drugačiji pristup smatramo neopravdanim, posebno uzimajući u obzir naše iskustvo u pomenutim oblastima, praksu i doprinos razvijanju i unapređivanju sistema visokog obrazovanja, zapošljavanja mladih ali i omladinskih politika uopšte. Sigurni smo da možemo mnogo toga pružiti u okviru ovakvih postupaka, a svakako da smo jedini pozvani da u ime studenata to i činimo”, ističu.

Na samom kraju, ukazuju na činjenicu su članom 112 Zakona o visokom obrazovanju, te članom 3 Zakona o mladima prepoznati kao organizacija koja je ovlašćena za zastupanje i zaštitu prava i interesa studenata i sprovođenje omladinske politike u smislu preduzimanja mjera i aktivnosti za poboljšanje položaja mladih, njihovog ličnog i društvenog razvoja kao i uključivanja u društvene tokove.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR