18 °

max 23 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

23° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mulešković: Za očekivati je da dođe do rasta cijena

Izvor: Arhiva

Ekonomija

Comments 2

Mulešković: Za očekivati je da dođe do rasta cijena

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber

Vijest da je Vlada usvojila nacrt zakona, koji se odnose na poreske reforme iz Fiskalne strategije 2025- 2027. iznenadila je sve zainteresovane za tu oblast, kazao je gostujući u centralboj informativnoj emisiji 24 Sata na Televiziji E ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

"Javna rasprava je bila otvorena do 7.avgusta i trebalo je da dobijemo izvještaj sa javne rasprave, mi još nijesmo dobili taj izvještaj, iako smo, većina nas, poslali komentare na predloženi nacrt same Strategije, pa samim tim smo zaključili da sve ono što smo pisali, sav naš trud i to što smo zapostavili naš posao, je bilo uzaludno, jer upravo Vlada usvojila ono što su zacrtali, bez obzira na to šta je stručna javnost htjela da kaže. Bez obzira i na to što su određena, kako udruženja, tako i pojedinci, prepoznali kao velike probleme u implementaciji samih tih rješenja", naglasio je Mulešković.

Dijalog, kako je reakao, doprinosi donošenju dobrih zakonskih rješenja, a ovakvim postupcima se on uklanja iz donošenja odluka i samim tim se daje do znanja licima, koji žele da doprinesu da se Crna Gora razvija, da njihovo mišljenje nije bitno.

Trebalo bi da bude svima stalo da se donesu dobra zakonska rješenja, smatra Mulešković i naglašava da se vlade mijenjaju a zakoni ostaju.

"Ono što je problematično u ovom dijelu, a često čujemo, da se zakoni mijenjaju da bi privukli investitore. Prva i osnovna stvar, ukoliko želite da privučete investitore je da imate održiv, transparentan i stabilan poslovan ambijent, što uključuje stabilnu legislativu, što znači legislativu koja se ne mijenja često i legislativu koja, ako se mijenja, uključuje upravo komunikaciju između poslovnih asocijacija i svih ostalih. S ovakvim ponašanjem vi upravo tim investitorima, i svim privrednicima, šaljete jasnu sliku da mogu da očekuju razne izmjene, da mogu da očekuju da će da dođe do bilo kakve promjene u bilo kojem trenutku", ističe Mulešković.

On je problematizovao najavljeno povećanje zarada od 1.oktobra, kao dio programa Evropa sad 2, jer, kako objašnjava, privrednici poslovanje kreiraju od 1.januara, pa će imati mnogo administrativnih i poslovnih prepreka kako bi se uskladili sa promjenama legislative.

"Veoma negativno utiče na poslovni ambijent, veoma negativno utiče na same investitore. Ukoliko želimo da opet budemo prepoznati kao atraktivna investiciona destinacija ova praksa se mora zaustaviti. Moramo da imamo predvidiv poslovni ambijent, moramo da imamo zakonska rješenja sa kojima ćemo tačno znati šta nas očekuje, ukoliko otvorimo firmu u Crnoj Gori i poslujemo na teritorije Crne Gore", poručio je Mulešković.

Smatra da donošenje zakona bez konsultacija i bez ekonomskih analiza rezultira donošenjem zakonskih rješenja koja mogu da proizvedu diskriminaciju, a kao primjer Mulešković navodi povećanje minimalne penzije, koje je napravilo veliku diskriminaciju za sve one penzionere koji su primali iznad minimalne penzije, takođe su diskrimisani i penzioneri koji primaju srazmjerne penzije, jer su one ostale na nivou ispod trenutne minimalne penzije.

"Ako pričamo o Razvojnoj banci to je sjajna ideja, i to je nešto što će da doprinese razvoju privrede, ali kako treba da se kreira to rješenje? Treba da se kreira tako što ćete da pričate i sa komercijalnim bankama i sa udruženjem banaka, i sa privrednicima, da vidite koji je to modalitet koji najbolje može da doprinese razvoju privrede, jer morate da pričate sa onima na koje će to rješenje da se odnosi, a ne da pričamo kako je to dobro", naglasio je Mulešković.

Posljednje dvije godine vještački, ili administrativni rast zarada, dodao je on, dovodi do povećanja cijena.

Mulešković objašnjava da kad imate povećanu količinu novca u opticaju dolazi do povećanja tražnje, a ponuda je ista što rezultira povećanjem cijena.

"Svako povećanje PDV- a, svako povećanje akciza, imate markiranje goriva koje će da poveća cijene, dovodi do rasta cijena, dovodi do inflacije. Na kraju krajeva imate od 1.januara da će doći do povećanja cijene električne energije, pa samim tim ukoliko dođe i do toga može se očekivati da će doći do opšteg rasta cijena. Za očekivati je da dođe do rasta cijena, zbog toga što administrativno povećavamo zarade, a ne zbog toga što se naša ekonomija razvijala. To je jedini način da se novac vrati i to je jasan odgovor tržišta na to ukoliko imate više novca u opticaju, a nemate nove ekonomske vrijednosti , da dolazi do rasta cijena”, zaključio je Mulešković.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Di

O kojim investitorima je riječ, srbijanskim. za njih je ovaj model ok. Pravi investitor se najprije pozanima o državi. A kada vidi neozbiljnu Vladu, SDT i Vrhovni sud,kako "pakuju" optužnice i zatvaraju narod, nijesu ludi da investiraju u takvu državu. Čovjek pomisli kad sa svojima tako rade, što će

Di

O kojima investitorima pričamo, Srbijancima. Ti će nam sigurno popraviti privredu. Tako je i sa turizmom. Otjerali smo Zapadne goste da napraviimo prostor "paradajz turistima", pa vidimo kako smo bili uspješni. Ozbiljni invest.neće da ima posla s neozbiljnom Vladom. Mislite li da oni ne čitaju novin