21 °

max 21 ° / min 13 °

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

21° / 10°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 16°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

20° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zlato – stara sigurnost u novoj neizvjesnosti

Izvor: Pixabay

Ekonomija

Comments 2
Perperzona

Zlato – stara sigurnost u novoj neizvjesnosti

Autor: Antena M

  • Viber
U vremenu rastućih ekonomskih turbulencija i kontradiktornih tržišnih signala zlato ponovo privlači pažnju kao sigurno utočište.

Za Antenu M piše: Ana Nives Radović

Prve asocijacije na zlato u smislu vrijednosti za većinu ljudi su slike drevnog blaga, gusarskih riznica ili epskih potraga, što izaziva još više neskrivenog iznenađenja kad god priča o njemu iznova postane aktuelna. Doživljaj ovog plemenitog metala kao relikta prošlih vremena čini ga još većim miljenikom finansijskog svijeta kad god se zbog rasta cijene iznova nađe u centru pažnje.

Zlatna groznica današnjice, pa još u digitalnoj eri, može djelovati zbunjujuće, jer zlato ne generiše dividende kao akcije, ne nudi stabilan prinos kao obveznice, niti bilo koju od pogodnosti digitalne imovine. Zapravo, osim što se koristi kao materijal za nakit i u nekim tehnološkim uređajima, zlato i nije zastupljeno u svakodnevnom životu, pa upravo u tome i jeste suština, jer trend ne zavisi od njegove upotrebne vrijednosti, već od onoga što ono oduvijek predstavlja – stabilnost u svijetu koji je sve nestabilniji.

Dok se problemi širom svijeta gomilaju, ratovi bjesne u Ukrajini i Gazi, tenzije među svjetskim silama postaju sve izraženije, a ekonomska nesigurnost raste, ulagači se okreću nečemu vanvremenskom.

Zlato, sa 5.000 godina dugom istorijom čuvara vrijdnosti se u njihove potrebe savršeno uklapa, tješeći i smirujući u turbulentnim vremenima. Zahvaljući okretanju ulagača ovom vidu „sigurne luke“ cijena unce zlata tokom prošlonedjeljnog trgovanja premašila je iznos od 2.500 dolara, oborivši sve dosadašnje rekorde.

Ipak, nijesu samo geopolitička previranja ta koja ovih dana lansiraju cijenu zlata u nove visine, već tome doprinose i najave, a još više bi moglii doprinijeti potezi američkih Federalnih rezervi. Nakon svakog pominjanja kamatnih stopa tržne analize rade se sve pažljivije, jer je broj elemenata u igri i njihovih međusobnih relacija iz godine u godinu sve veći.

S obzirom na to da Fed šalje signal o mogućem smanjenju kamatnih stopa, američki dolar je oslabio, dok je zlato na dobitku. Nekada nedvosmisleno kretanje cijene zlata i vrijednosti dolara u suprotnim smjerovima sada ipak definiše sve veći broj faktora, pa čak i najstarija pravila u nekom trenutku prestaju da važe, što dodatno zbunjuje javnost.

Prošlosedmični nagovještaji o smanjenju kamatnih stopa učinili su zlato imovinom kojoj se ulagači ponovo okreću. Niže stope znače slabiji dolar, a slabiji dolar čini zlato privlačnijim. Ova u teoriji jednostavna jednačina u stvarnosti pokreće složen set tržišnih dinamika.

Kriznih tačaka je sve više, a ulagači se okreću onome što im u nekom trenutku djeluje perspektivnije. Podaci o kriznim tačkama širom svijeta samo su katalizatori rasta cijene zlata zahvaljujući onima koji, kupujući ga, žele da se zaštite.

Ovdje nije riječ samo o individualnim investitorima koji ulažu u zlato. Centralne banke, naročito u zemljama poput Kine i Indije, gomilaju zlato sve intenzivnije, sa navodnom težnjom da samnje zavisnost od američkog dolara koji djeluje kao uhvaćen u unakrsnoj vatri globalnih sukoba moći.

Ova strateška promjena je tihi, ali snažni pokretač rasta cijene zlata, koji najavljuje širu promjenu u globalnim finansijskim normama, u kojima zlato ponovo igra centralnu ulogu i to ne samo kao sigurno utočište, već i kao zaštita protiv neizvjesnosti u svijetu u kojem dominira zelena valuta.

Uspon cijene zlata je više od običnog tržišnog trenda – on je odraz turbulentnog vremena i simptom ne tako kratke borbe sa neizvjesnošću koju se ni najhrabriji ne usude da prognoziraju.

Ovakav povratak zlatu podjseća nas na to da se, iako su napredne tehnologije i inovacije transformisale svijet u kojem živimo, jedna stvar ipak nije promijenjena. Rast tražnje za zlatom i njegova korelacija sa nadolazećom krizom zadržani su kao usamljeni tržišni princip koji je nadživio čak i ona pravila koja su u međuvremenu prestsla da važe.

Do kojih novih visina i još koliko dugo će cijena zlata rasti zavisi od brojnih faktora koje ćemo tek upoznati, dok sve upućuje na to da će se nastavak okretanja ulagača ovom obliku investiranja nastaviti. Ono što već odavno znamo je da budućnost, čije nas iščekivanje natjera da se odjednom vratimo nečemu iz prošlosti nikad nije svijetla.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

XY

Nisu džaba pokrenuti onoliki biznisi za otkup zlata. Nekome su poslužili kratkoročno, ali investicija je dugoročna.

čitalac

Za smanjenje vrijednosti novca nijesu krivi ratovi, već vlade. U nemogućnosti da isfinansiraju dtžavne rashode, posežu za štampanjem novca i tako ga obezvređuju, zavlačeći ruku u džep svakom građaninu. Takvo ponašanje bi trebalo biti predmet krivičnog zakonodavstva.