21 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 11°

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

16° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EPCG: Međunarodna saradnja ključna za energetsku tranziciju

Izvor: EPCG

Ekonomija

Comments 1

EPCG: Međunarodna saradnja ključna za energetsku tranziciju

Autor: Antena M

  • Viber

Međunarodna saradnja od suštinskog je značaja za ubrzanje energetske tranzicije i postizanje održive budućnosti u Jugoistočnoj Evropi, ocijenjeno je na energetskoj konferenciji South East Europe Green EPC, održanoj juče u Bukureštu.

Rumunski ministar energetike Sebastian Burduj i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović naglasili su potrebu za zajedničkim naporima u razvoju zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije kako bi se povećala energetska sigurnost i smanjile emisije štetnih gasova.

Burduja je predstavio postignuća Rumunije u energetskoj tranziciji, naglašavajući intenzivnu izgradnju kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, poput vjetra i sunca, kao i značaj prekograničnih energetskih projekata za stabilno snabdijevanje energijom.

“Zelena energija je budućnost naše regije i naše planete. Ulaganje u obnovljive izvore nije samo ekonomska odluka, već i moralna obaveza prema budućim generacijama”, istakao je Burduja, dodajući da je Rumunija posvećena rješavanju razlika u cijeni električne energije između zapadnih i istočnih država EU.

U saopštenju EPCG navodi se da je Đukanović predstavio viziju razvoja crnogorskog energetskog sektora kroz projekte solarnih i vjetroparkova, unapređenje hidroenergetskih kapaciteta i razvoj baterijskih skladišnih sistema. On je naglasio da je EPCG predana smanjenju emisija ugljen-dioksida i diversifikaciji energetskih resursa, ističući da je regionalna saradnja i integracija u evropski energetski sistem od ključnog značaja za budućnost energetskog sektora.

“Samo zajedničkim naporima možemo izgraditi održiv energetski sistem zasnovan na čistim tehnologijama i sigurnim energetskim resursima”, rekao je Đukanović.

Oba učesnika su se saglasila da je region Jugoistočne Evrope suočen sa mnogim izazovima, ali i da ima ogroman potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije. Zaključili su da je ključno ubrzati izgradnju modernih energetskih infrastruktura, uz podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije, kako bi se region bolje integrisao u evropsko energetsko tržište.

Konferencija je zaključena ocjenom da samo kroz zajednički rad i partnerstvo region može ostvariti pun potencijal u tranziciji ka čistoj energiji, čime bi se osigurala veća energetska sigurnost i održivost u budućnosti.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Gle Žitije po redovu Milutinu puklo pa mora međunarodno lagati.