13 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 17°

Subota

12.10.

20° / 13°

Nedjelja

13.10.

18° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vukićević: Prioritet Vlade da omogući punu izgrađenost autoputa Bar-Boljare

Ekonomija

Comments 1

Vukićević: Prioritet Vlade da omogući punu izgrađenost autoputa Bar-Boljare

Autor: Antena M

  • Viber

Na poziv ministra građevinarstva i saobraćaja Vlade Mađarske Janosa Lazara, ministarka saobraćaja Maja Vukićević učestvovala je na ministarskom sastanku u organizaciji mađarskog Ministarstva.

U sklopu prvog dijela ministarskog sastanka pod nazivom ,,Koraci i akcije ka daljem razvoju konkurentnijih EU politika u sektoru transporta'' učesnici izlagači su prezentovali stavove o značaju uvezivanja i efikasnosti evropskog transportnog lanca kao ključnog preduslova za jačanje globalne konkurentnosti Evrope, gdje su neposredno jednistvena akcija i odgovor svih država učesnica preduslov za unapređenje transportnih veza.

,,Planiranje transportnog sistema je, kroz principe pristupačnosti odredištu i uslugama, smanjenje efekata staklene bašte i potrošnje foslinih goriva i povećanja bezbijednosti saobraćaja, glavni cilj unapređenja transportnog sistema, u namjeri ispunjavanja obaveza iz Zelene agende na putu pristupanja Evropskoj uniji. Realizacija projekata iz oblasti putne infrastrukture zahtijeva snažnije regionalne inicijative i zajednički pristup prema dostupnim izvorima finasiranja'', saopštila je ministarka saobraćaja u toku prvog dijela izlaganja i dodala da je prioritet Vlade Crne Gore da omogući punu izgrađenost autoputa Bar-Boljare, koji je dio proširenja sveobuhvatne Trans-evropske-transportne mreže (TNT-a) na prostoru Zapadnog Balkana , a u cilju ostvarivanja vaze sa evropskim koridorima preko Republike Srbije u što karćem roku.

EBRD je za izgradnju naredne dionice Mateševo –Andrijevica opredijelila bespovratna sredstva u iznosu od 40 odsto od procijenjene vrijednosti izgradnje, ali i kreditno podržala ovaj projekat sa 200 miliona eura.

,,Planom urbane mobilnosti potrebno je transportni sistem iz klasičnog, primarno prilagođenog putničkom automobilu, transformisati u transportni sistem prilagođen održivim oblicima saobraćaja i prevozu ekološki prihvatljivim vozilima, sve u cilju postavljanja temelja za održivu mobilnost i zelenu tranziciju'', istakla je Vukićević.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Di

Pa nijeste dobili 200 miliona bespovratnog novca, nego 200 mil. kredita. To je još jedno zaduženje za CG. Ovako neodgovornog vodjenja države još nije bilo. Ali samo da "svi putevi vode ka Srbji". A znaju li se uslovi pod kojima se država zadužila. Da li ovi "Stručnjaci" smatraju da treba obavijestit