19 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fiskalna strategija kao ključ za stabilan ekonomski rast i suzbijanje sive ekonomije

Ekonomija

Comments 0

Fiskalna strategija kao ključ za stabilan ekonomski rast i suzbijanje sive ekonomije

Autor: Antena M

  • Viber

Vladina fiskalna strategija, usmjerena na smanjenje sive ekonomije, rast zaposlenosti i jačanje poslovnog ambijenta, predstavlja ključnu tačku ekonomskih reformi, izjavila je Milena Milović, savjetnica predsjednika Vlade za ekonomsku politiku. Ona je tokom panela "Fiskalna strategija i poreska usklađenost: Partnerstvo za stabilan ekonomski rast", održanog na XIX Međunarodnom kongresu računovođa i revizora Crne Gore, naglasila da će tekući izdaci u narednom periodu biti pokriveni isključivo iz tekućih prihoda.

„Naš cilj je da u naredne tri godine zadržimo deficit na nivou od tri odsto, dok će javni dug biti smanjen na 60 odsto BDP-a. Zaduživanje će se odnositi samo na kapitalne projekte, a smanjenje troškova koji idu na teret poslodavaca već je predviđeno strategijom“, istakla je Milović.

Benefiti za privredu i poreske reforme

Biljana Peranović, generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, naglasila je da fiskalna strategija već donosi brojne koristi privredi.

„Najveći cilj strategije je stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta radi privlačenja investicija. Trenutno imamo najniže troškove opterećenja rada i najnižu stopu poreza na dobit“, kazala je Peranović.

Direktor Poreske uprave, Sava Laketić, istakao je da su poreske reforme dale pozitivan rezultat u naplati prihoda.

„Sada smo u punom zamahu reforme poreske administracije, što će značajno pomoći u borbi protiv sive ekonomije. U poređenju sa prošlom godinom, naplata prihoda povećana je za 200 miliona eura, što predstavlja rast od 20 odsto“, rekao je Laketić.

Održiva fiskalna strategija

Predsjednik Upravnog odbora IRFCG, Predrag Drecun, ocijenio je da je fiskalna strategija održiva, ali da preraspodjela resursa može izazvati nezadovoljstvo.

„Nepravda iz ranijeg perioda se morala ispraviti, iako nije moguće riješiti sve probleme istovremeno“, poručio je Drecun.

Na panelu, koji je moderirala Anastasija Boljević, generalna sekretarka ISRCG, istaknuti su i problemi poput nedostatka radne snage, koji će predstavljati izazov za budućnost.

Izazovi i budućnost računovodstvene profesije

Kongres je otvoren diskusijom o izazovima računovodstveno-revizorske profesije. Vinko Nikić, predsjednik Upravnog odbora Instituta sertifikovanih računovođa (ISRCG), naglasio je da profesija mora pronaći rješenja za trenutne krize.

„Mi gledamo u budućnost, bez obzira na globalne izazove. Sa ovog kongresa želimo izaći sa konkretnim zaključcima korisnim za donosioce odluka“, rekao je Nikić.

Profesorica Ekonomskog fakulteta UCG, Ana Lalević Filipović, dodala je da je računovodstvo danas dinamičnija profesija nego ikada prije.

„Više ne možemo smatrati da je ovo tradicionalna zanatska djelatnost – profesija sada ima potencijal da zasija u punom kapacitetu“, naglasila je Filipović.

Važnost saradnje i održivog razvoja

Minas Trubljanin, generalni direktor Direktorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija, istakao je da Ministarstvo finansija i ISRCG dijele zajedničke ciljeve u kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta.

„Ovaj kongres je generator razvoja računovodstveno-revizorske profesije, koja ima ključnu ulogu u ekonomskom napretku“, zaključio je Trubljanin.

Željko Bogetić, glavni ekonomista Svjetske banke za Srednji istok, govorio je o važnosti ekonomske inkluzivnosti i zaštite životne sredine kao stubovima održivog razvoja, dodatno naglasivši vezu između ekonomske politike i socijalne stabilnosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR