19 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Montenegro Financial Markets: Nova era finansijske saradnje u regionu

Ekonomija

Comments 0

Montenegro Financial Markets: Nova era finansijske saradnje u regionu

Autor: Antena M

  • Viber

Druga međunarodna konferencija "Montenegro Financial Markets", koja se održala 24. i 25. septembra u hotelu Hilton, okupila je više od 490 učesnika iz 20 zemalja, potvrdivši tako status Crne Gore kao ključnog igrača u regionalnom finansijskom sektoru. Konferenciju su organizovale Komisija za tržište kapitala Crne Gore, Ministarstvo finansija, Centralna banka Crne Gore i Agencija za nadzor osiguranja.

Kroz šest tematskih panela, konferencija je obuhvatila ključna pitanja bankarskog sektora, strategije razvoja tržišta kapitala u Adria regionu, kao i inovacije u bankarskom poslovanju uslijed digitalne transformacije. U saradnji sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), posebna pažnja posvećena je finansijskom obrazovanju i tržištima kapitala.

Paneli su se bavili savremenim izazovima u bankarstvu, rizicima i prilikama na Zapadnom Balkanu, kao i korporativnim upravljanjem.

"Svaki panel ponudio je uvide ključne za oblikovanje dinamične budućnosti finansijskog sektora u regionu", izjavili su organizatori.

Konferencija je dodatno naglasila svoju ulogu kao katalizatora međunarodne saradnje i razmjene inovativnih ideja. Diskusije su se fokusirale na postpandemijski period, objašnjavajući kako je ovaj period doveo do ekonomskog rasta i povećane potražnje za kreditima. Poseban naglasak stavljen je na stratešku važnost emisije državnih i municipalnih obveznica, koje mogu značajno uticati na ulaganja u berze.

Predsjednik Komisije Željko Drinčić na otvaranju je ukazao na važnost odtržavanja ove konferencije.

"Ova konferencija odražava našu posvećenost jačanju tržišta kapitala Crne Gore. Ponosan sam što smo okupili 490 učesnika iz 20 zemalja, što pokazuje naš globalni doseg", rekao je Drinčić.

Osim glavnih panela, organizovan je i Godišnji sastanak tehničke pomoći na projektu finansijske edukacije, koji ima za cilj osnažiti građane Crne Gore u upravljanju finansijskim resursima. U okviru ovog projekta, mentorstvo je pruženo studentima putem programa "Two minutes for a career", koji im omogućava da se upoznaju s tržištem kapitala i steknu dragocjene profesionalne veze.

Organizatori su izrazili zahvalnost svim sponzorima i prijateljima konferencije, čija podrška je bila ključna za njen uspeh.

"Zajedno kreiramo budućnost finansijskih tržišta", zaključio je Drinčić, naglašavajući važnost zajedničkog rada na razvoju finansijskog sektora u regionu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR