19 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

20° / 17°

Subota

12.10.

23° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održan godišnji sastanak o finansijskoj edukaciji

Ekonomija

Comments 1

Održan godišnji sastanak o finansijskoj edukaciji

Autor: Antena M

  • Viber

Godišnji sastanak projekta tehničke pomoći u oblasti finansijske edukacije, koji je okupio više od 50 učesnika iz 10 zemalja održan je u Podgorici od 24. do 26. septembra. Ovaj događaj, koji implementira Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) uz finansijsku podršku Ministarstva finansija Holandije, ima za cilj unapređenje finansijske pismenosti u zemljama učesnicama kroz osmišljavanje i implementaciju nacionalnih strategija.

Sastanak je otvorio viceguverner Centralne banke Crne Gore dr Nikola Fabris, koji je istakao ključnu ulogu finansijske edukacije u savremenom finansijskom okruženju.

"Podrška i posvećenost Ministarstva finansija Holandije, OECD-a i ostalih partnera ovom projektu obavezuju nas da kontinuirano ulažemo napore kako bismo postigli zacrtane ciljeve. Primarni cilj je unapređenje finansijske pismenosti u našim zemljama, jer finansijski pismeni pojedinci doprinose stabilnosti i otpornosti ekonomskog sistema", rekao je Fabris.

Trodnevni događaj okupio je ključne aktere iz oblasti finansijske pismenosti, koji su imali priliku da razmene iskustva i razgovaraju o izazovima sa kojima se suočavaju njihove zemlje. Održane su brojne sesije koje su pokrile širok spektar tema, uključujući finansijsku edukaciju za mlade, unapređenje pismenosti ranjivih grupa, kao i strategije za zaštitu potrošača od finansijskih prevara. Predstavnici Centralne banke Crne Gore predstavili su aktivnosti i inicijative koje se sprovode u ovim oblastima.

Među istaknutim primerima uspešne saradnje bio je projekat "Robotika za najmlađe", koji realizuju CBCG, Ministarstvo nauke, prosvjete i inovacija, i Fond za inovacije. Ovaj projekat promoviše korišćenje tehnologije i robotike u finansijskom opismenjavanju najmlađih, ističući važnost uključivanja dece u svet finansija već od najranijeg uzrasta.

Na kraju sastanka, delegacija OECD-a se sastala sa predstavnicima crnogorskih institucija uključenih u sprovođenje Programa razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori za period 2023-2027. Ovaj susret pružio je priliku za detaljnu diskusiju o dosadašnjem napretku u oblasti finansijske edukacije, razmenu iskustava, kao i definisanje budućih koraka i aktivnosti. Istaknuto je da finansijska edukacija postaje sve važnija, s obzirom na složenost finansijskih proizvoda i usluga koje se nude građanima.

Sastanak je zaključio porukom o postojanju značajnog prostora za dalja unapređenja u oblasti finansijske pismenosti, uz naglasak na važnosti uključivanja što većeg broja subjekata u nove inicijative koje će povećati svest o značaju finansijskih znanja. Projekat tehničke pomoći OECD-a nastaviće da podržava Crnu Goru i ostale zemlje učesnice u njihovim naporima da unaprede finansijsku pismenost svojih građana, čime se jača ukupna ekonomska stabilnost u regionu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Nema u CG finansijske edukacije kad CB CG vodi df pes jonizirajući guverner.