17 °

max 22 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 18°

Subota

12.10.

23° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 15°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 14°

Utorak

15.10.

21° / 12°

Srijeda

16.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CEDIS smanjio broj i trajanje prekida u napajanju

Ekonomija

Comments 0

CEDIS smanjio broj i trajanje prekida u napajanju

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) uspio je značajno da unaprijedi rad distributivne mreže i smanji broj i trajanje prekida u napajanju električnom energijom, uprkos povećanju potrošnje, oštećenju infrastrukture i čestim kvarovima na prenosnoj mreži, saopšteno je danas u toj kompaniji. Prema podacima koje su objavili, pokazatelji kvaliteta usluga ukazuju na pozitivne trendove u 2023. godini.

Za prvih osam mjeseci ove godine, prosječno trajanje prekida napajanja (SAIDI) smanjeno je sa 25,14 sati na 16,7 sati, što predstavlja pad od 33,56 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, prosječna učestalost prekida (SAIFI) opala je za 15 odsto, sa 17,31 na 14,71 prekida po mjernom mjestu. Ovi podaci, prema CEDIS-u, ukazuju na to da je trajanje prekida u napajanju iz godine u godinu sve kraće.

“I pored izazova koje je nosila ljetnja sezona, rezultati su pokazali da trud koji ulažemo daje rezultate”, navodi se u saopštenju CEDIS-a.

Međutim, napominju da je značajan broj prekida izazvan problemima na prenosnoj mreži, kojom upravlja Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES). Primjera radi, 21. juna je zbog ispada na prenosnoj mreži došlo do prekida napajanja na većem dijelu teritorije Crne Gore, što je doprinijelo povećanju SAIDI indikatora za 65 minuta.

Pored problema sa prenosnom mrežom, CEDIS se suočava i sa rastućim izazovima oštećenja infrastrukture uzrokovanim građevinskim radovima. U proteklom periodu zabilježen je porast oštećenja kablovskih vodova za 32,84 odsto, što zahtijeva dodatne intervencije na terenu. Iako postoji veći broj zahtjeva za informacije o podzemnim instalacijama, CEDIS upozorava da nesavjesni izvođači i dalje oštećuju elektrodistributivnu mrežu.

CEDIS bilježi i porast potrošnje električne energije, sa maksimalnom snagom od 591 MW zabilježenom ove godine, što je devet odsto više u odnosu na prošlu godinu. Rekordi su oboreni i u šest primorskih opština, gdje je preuzeta najveća količina energije tokom ljetnje sezone, što je ranije bilo karakteristično za zimski period.

CEDIS zaključuje da, ukoliko se pozitivni trendovi nastave, 2023. godina bi mogla biti rekordna po pitanju poboljšanja kvaliteta napajanja električnom energijom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR