21 °

max 23 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

23° / 16°

Petak

11.10.

23° / 17°

Subota

12.10.

23° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 15°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PKCG na Levantskom sajmu: Kroz investicije i turizam Crna Gora jača saradnju sa Italijom

Izvor: PKCG

Ekonomija

Comments 0

PKCG na Levantskom sajmu: Kroz investicije i turizam Crna Gora jača saradnju sa Italijom

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorska delegacija, predvođena predsjednicom Privredne komore Crne Gore dr Ninom Drakić, učestvovala je na prezentaciji Crne Gore na Levantskom sajmu u Bariju, s ciljem jačanja ekonomske saradnje sa regijom Pulja. Na događaju, koji je organizovao počasni konzul Crne Gore za Pulju Franćesko Đulijano, predstavnici Crne Gore istakli su mogućnosti za saradnju u oblastima tehnologije, obnovljivih izvora energije, poljoprivrede i turizma.

Predsjednica Drakić naglasila je značaj ekonomskih veza između Crne Gore i Italije, navodeći da je robna razmjena između dviju zemalja u 2023. godini dostigla 252 miliona eura, što predstavlja rast od 9,8% u odnosu na prethodnu godinu.

"Italija je naš drugi najveći trgovinski partner, a strani direktni investitori iz ove zemlje uložili su ukupno 207 miliona eura u Crnu Goru od 2019. godine", izjavila je Drakić, dodajući da je u 2023. godini zabilježen rast italijanskih turista za 14,7%.

V.d. generalnog direktora za ekonomsku i javnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Dejan Vuković istakao je da Crna Gora može postati ključna ulazna tačka za italijanske investicije u region Zapadnog Balkana. On je naglasio da saradnja može značajno nadmašiti trenutne okvire, uzimajući u obzir potencijal rasta u regionu, dok italijanska stručnost u oblastima energije i tehnologije može pružiti značajnu podršku Crnoj Gori.

Tokom sajma, Crna Gora je imala svoj štand u Galeriji nacija, gdje su posjetioci mogli dobiti informacije o investicionim mogućnostima u zemlji. Direktorica Agencije za investicije, Snežana Đurović, istakla je da Crna Gora nije samo turistička destinacija, već i atraktivna lokacija za investicije zahvaljujući svojoj strateškoj poziciji i posvećenosti ekonomskim reformama.

Predstavnici Italije, uključujući predsjednika Aerodroma Pulja Antonija Vasiliea i komesara lučke uprave Južni Jadran Vincenza Leonea, razgovarali su o potrebi uspostavljanja direktnih letova i redovne pomorske linije između Barija i Crne Gore, dok je gradonačelnik Barija Vito Lečese izrazio podršku inicijativi bratimljenja Barija i Bara.

U oblasti turizma, predstavnici Federalberghi Puglia i Confindustria Giovani Turismo izrazili su interes za razvoj novih modela saradnje, dok je Antonio Felice Uricchio, predsjednik italijanske agencije za vrednovanje univerzitetskog sistema, najavio olakšavanje procedura za priznavanje diploma crnogorskih studenata.

Očekuje se da delegacija regije Pulja u narednom periodu posjeti Crnu Goru radi daljih pregovora i proširenja saradnje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR