17 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drobnjak: Januarsko povećanje penzija 50 eura

Ekonomija

Comments 1

Drobnjak: Januarsko povećanje penzija 50 eura

Autor: Antena M

  • Viber

Penzioneri u Crnoj Gori mogu očekivati povećanje penzija oko 50 eura u januaru, najavio je vršilac dužnosti direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Vladimir Drobnjak. On je u emisiji „Mreža“ na RTCG-u kazao da je rast penzija izvjestan, ali da konačan iznos zavisi od inflacije.

„Povećanje od oko 50 eura je očekivano, ali preciznu cifru ne možemo odrediti zbog fluktuacije stope inflacije. Ipak, januarski rast penzija biće značajan, a treće usklađivanje, koje će iznositi 2,4 odsto, već je usvojeno“, istakao je Drobnjak. On je dodao da će naredna penzija biti uvećana upravo za taj procenat, a prvo januarsko povećanje je također planirano.

Drobnjak je istakao i da Fond PIO trenutno posluje s deficitom 37,6 miliona eura, što čini 6,49 odsto ukupnog deficita. Prema njegovim riječima, očekuje se dalji rast deficita, ali Vlada Crne Gore ima pripremljene mjere koje će omogućiti održavanje stabilnosti fonda i redovnih primanja penzionera.

„Pred nama je veći deficit, ali će set mjera koje je Vlada predložila pomoći da se taj nedostatak nadomjesti“, kazao je Drobnjak.

Među predloženim mjerama su oporezivanje novih aktivnosti poput igara na sreću, legalizacije nelegalno izgrađenih objekata, internet trgovine, kao i dodatni porezi na gazirana pića i određene vrste vina. Ove mjere, kako je objasnio, trebalo bi da popune budžetske rupe i omoguće stabilan rad fonda.

Pored toga, Drobnjak je napomenuo da fiskalna strategija Vlade uključuje smanjenje doprinosa, što će dodatno produbiti deficit Fonda PIO, ali uvjerava da postoje planovi za kompenzaciju tog gubitka.

„Naš glavni cilj je da osiguramo redovnost isplate penzija i očuvamo stabilnost fonda u godinama koje dolaze“, zaključio je on.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Miroslav

Obzirom da će penzije biti povećane za oko 8%, u zavisnosti od njihove visine, uvećanje će se kretati od 40 eura za najniže, do oko 150 eura za najviše penzije. Tako treba da glasi i zvanično saopštenje direktora Fonda PIO, a ne da će biti povećane za oko 50 eura.