22 °

max 23 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

23° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mujović nakon najave Energetske zajednice: Ispravljamo nepravdu prema Crnoj Gori

Izvor: Gov.me

Ekonomija

Comments 0

Mujović nakon najave Energetske zajednice: Ispravljamo nepravdu prema Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar energetike Crne Gore Saša Mujović obaviješten je od direktora Energetske zajednice Artura Lorkovskog da će se preispitati Odluka Ministarskog savjeta Energetske zajednice iz decembra 2022. godine, koja definiše nacionalne energetske i klimatske ciljeve. Odluka predviđa da Crna Gora do 2030. godine postigne 50% udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji i smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte na 2420 kt CO2eq, navodi se u saopštenju.

Mujović, kako se dodaje, ukazuje na to da je prvi cilj ostvariv, dok je smanjenje emisije sa 3307 kt CO2eq na 2420 kt CO2eq preambiciozno u trenutnim socio-ekonomskim uslovima. On naglašava da bi postizanje ovog cilja zahtijevalo ili značajno smanjenje proizvodnje u Termoelektrani Pljevlja ili povećanje udjela elektromobila u saobraćaju, što smatra neprihvatljivim.

Lorkovski je predložio formiranje radne grupe koja bi razradila prijedlog za reviziju Odluke, čime se odgovara na zahtjev ministra Mujovića iz avgusta. Tokom analize, otkriveno je da Crnoj Gori nisu uračunata smanjenja emisija iz sektora LULUCF (promjene korišćenja zemljišta i šumarstva), što znači da se suočava sa strožim pravilima nego ostale evropske zemlje, ističe se u saopštenju.

"Smatram da radimo veliku stvar za Crnu Goru i postavljamo realne ciljeve koje možemo ostvariti, a da ne ugrozimo nacionalnu ekonomiju, u prvom redu rad TE Pljevlja. Zahvaljujem gospodinu Lorkovskom na podršci i smatram da smo na pravom putu da korigujemo svojevrsnu nepravdu učinjenu prema Crnoj Gori, a na koju je tada izostala reakcija od strane resorne ministarke Ane Novaković-Đurović", rekao je Mujović Mujović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR